8 Ιουνίου, 2023
Άρθρα Πολιτική & Οικονομία

Υπεγράφη η μεταφορά πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με ύψος 31 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των καλλιεργειών της επιτραπέζιας ελιάς (πλην καλαμών), της λεβάντας, του ξερού σύκου, της φθινοπωρινής και βιομηχανικής πατάτας, του μανταρινιού κλιμεντίνη και καπνών, υπεγράφη η μεταφορά πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς ενίσχυσης που αφορά τα ανωτέρω προϊόντα. Σημειώνεται ότι από τα ανωτέρω, πιστώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των επιτραπέζιων ελιών, της λεβάντας και του ξερού σύκου, είχαν μεταφερθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του 2021, αλλά δεν είχαν αναλωθεί εντός του έτους, καθώς αναμενόταν η ανωτέρω έγκριση της Επιτροπής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής και την ανωτέρω έγκριση των πιστώσεων, αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε να καταβληθεί η σχετική ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι στον αγροτικό τομέα, έχουν παρθεί μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας και των πρώτων υλών, όπως είναι:

H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών, από το 13% στο 6%.
H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων, από το 13% στο 6%.
Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε αγρότες, για το 2022.
Η στήριξη των κτηνοτρόφων για τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.
Επίσης, μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα έτη 2020 και 2021, για στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.