30 Ιανουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει στα περίπτερα και της Χαλκιδικής η «Αυγή»

Εξυγίανση εν λειτουργία αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή», μετά τη συνθετική πρόταση που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στο τέλος της επτάωρης συνεδρίασης.

Εξυγίανση εν λειτουργία αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή», μετά τη συνθετική πρόταση που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στο τέλος της επτάωρης συνεδρίασης. Στο τραπέζι τέθηκε αρχικά από τη διοίκηση το σενάριο της αναστολής της καθημερινής έκδοσης προκειμένου να ενισχυθεί το κυριακάτικο φύλλο και το σάιτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την πλειοψηφία να περάσει την πρόταση, ωστόσο μετά τη συζήτηση που ακολούθησε επέλεξε να καταλήξει σε μια συναινετική λύση. Από όσους πήραν τον λόγο, άλλωστε, το «σκορ» ήταν 17-8 υπέρ της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Α. Μπαλτάς, Π. Λάμπρου και Δ. Βίτσας τάχθηκαν κατά της αναστολής λειτουργίας. Από τα στελέχη της «Ομπρέλας» υποστηρίχθηκε πως το πολιτικό στραπάτσο του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μεγάλο, στην προεκλογική περίοδο που ξεκινά, αν αποφασιζόταν να κλείσει το κομματικό φύλλο. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε θετικά στην ψυχολογία του κόσμου της Αριστεράς, που από την Τρίτη έστελνε μηνύματα υπέρ της «Αυγής».

Ποια είναι η προϋπόθεση για να διατηρηθεί το φύλλο; Η διοίκηση θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού (ακούστηκε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για 12 άτομα πέρα από την εθελουσία) και παράλληλη απομάκρυνση περιπτώσεων εργαζομένων που δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους στο φύλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνολικά στην εφημερίδα φέρεται να εργάζονται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από 70 άτομα. Αξιοσημείωτο των δύο συνεδριάσεων ήταν πως ο Ευκλ. Τσακαλώτος τάχθηκε από την αρχή υπέρ της αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη «Ομπρέλα».

Οι τόνοι φέρεται να ανέβηκαν όταν ο Ν. Φίλης πρότεινε να τοποθετηθεί μια επιτροπή που θα ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης, ενώ ζήτησε και την επαναφορά του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Πιο «σκληρός» υπέρ της αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου εμφανίστηκε ο Ν. Μπίστης, που υποστήριξε πως ο κομματικός Τύπος παντού στην Ευρώπη έχει πεθάνει. Οι Ν. Φίλης και Θ. Δρίτσας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να είπαν αρχικά «όχι» και στη συνθετική πρόταση του Αλ. Τσίπρα, την οποία υποστήριξε ο Δ. Βίτσας.

Κομματικές πηγές ανέφεραν πως «το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. επανεπιβεβαίωσε ομόφωνα την εμπιστοσύνη του στο Δ.Σ. της “Αυγής” και εξουσιοδότησε τα μέλη του να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».

O δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης έχει κληθεί ως κατηγορούμενος από την ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ερευνά την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τους χειρισμούς του πρώην υπουργού στο σκάνδαλο Novartis.

Η κλήση σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας προκάλεσε πόλεμο μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θ. Ξανθόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δημοσιογράφους που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους. Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Γ. Οικονόμου: «Οφείλει να απαντήσει χωρίς μισόλογα, με καθαρές κουβέντες, αν θεωρεί ότι ο Αρειος Πάγος στη χώρα μας υποκινείται, χειραγωγείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα». «Με τη δίωξή μου, τα πρωτογενή στοιχεία που έχω στην κατοχή μου νομιμοποιούμαι να τα χρησιμοποιήσω», ανέφερε ο εκδότης της εφημερίδας Documento μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.