Editorial

Σε σωστή βάση το μητρώο επαγγελματία αγρότη

Μια ζωή ένα θέμα που προβληματίζει την περιοχή μας, την Χαλκιδική μας, ήταν το ποιός θεωρείται επαγγελματίας αγρότης. Από την μια βλέπαμε ελαιοπαραγωγούς αλλά και κατόχους εκτάσεων σίτου ή και άλλων αγροτικών προϊόντων, να ασκούν δεύτερες ή και τρίτες δουλειές. Μέχρι ενός σημείου θεμιτό. Τι γίνεται όμως με αυτούς που ασχολούνται αποκλειστικά και κύρια με το αγροτικό επάγγελμα στην περιοχή μας; Διαχρονικά λόγω του σαθρού πεδίου που έχει διαμορφωθεί, έχουν υποστεί τεράστιες αδικίες καθώς το Υπουργείο και η πολιτεία δεν μπορούσε να ξεχωρίσει την Ήρα από το στάρι.

Πλέον αυτή η στρέβλωση θα σταματήσει να υφίσταται.  Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδίδεται η βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη, η οποία φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν χρήζει περαιτέρω επικύρωσης.

Η βεβαίωση ισχύει για το χρονικό διάστημα από 01-01-2022 έως 31-12-2022, με στοιχεία του φορολογικού έτους 2020. Αφορά τους αγρότες, για τους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, από το Τμήμα Διαχείρισης Data Center Δικτύου και Βάσεων Δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥpΑΑΤ. Οι ΑΦΜ τους θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ προς συμπλήρωση των κωδικών 037 και 038 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, φορολογικού έτους 2021.

Επίσης, ισχύουν και οι βεβαιώσεις των επαγγελματιών αγροτών που εκδίδονται από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ. Επιπλέον, εκδίδονται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που αφορούν τον κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης, τον επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχομένο στον αγροτικό τομέα και τον ασκούντα αγροτική δραστηριότητα. Οι βεβαιώσεις αυτές φέρουν την υπογραφή της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν χρήζουν περαιτέρω επικύρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.