1 Οκτωβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Οι προτάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τον ΕΝΦΙΑ

04/02/2022

Με αφορμή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι ο συγκεκριμένος φόρος και ο τρόπος υπολογισμού του είναι λανθασμένος και παρωχημένος.

Οι δείκτες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ βασίζονται:

 • στις κατά διαστήματα διαμορφούμενες αντικειμενικές αξίες σε ζώνες διαχωρισμού (με δείκτες κυμαινόμενους από το 2,8 έως το 30),
 • στην παλαιότητα της αρχικής κατασκευής, κλιμακωτά αλλά με μεγάλα χρονικά βήματα και με απόλυτα λανθασμένη βαθμονόμηση,
 • στο εμβαδό του ακινήτου, ξεκομμένο από την πραγματική του χρήση.

Δεν λαμβάνεται υπόψη:

 • Ο αριθμός των ατόμων που στεγάζονται στο ακίνητο, καθώς και το αν είναι ή κύρια και μοναδική κατοικία, δευτερεύουσα ή άλλη.
 • Τα οικονομικά δεδομένα του κύριου ιδιοκτήτη και των συγκυριών ή κληρονόμων αυτού ή συγκατοικούντων προσώπων (προστατευόμενων ή μη).
 • Το επίπεδο πληρότητας των δημόσιων υποδομών και δικτύων και της ασφάλειας στον συγκεκριμένο τόπο και ζώνη που ανήκει το ακίνητο.
 • Στη χρήση του ακινήτου για αυτοστέγαση ή εξασφάλιση στέγασης μελών της οικογένειας ή/και συγγενών, σε αντίθεση με την ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ χρήση του ακινήτου.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αντιπροτείνουμε:
 • Δικαιότερη φορολόγηση επί της χρήσης και όχι της κατοχής του ακινήτου.
 • Να λαμβάνεται υπόψη  ο αριθμός μελών μιας οικογένειας για τον αντίστοιχο αριθμό ακινήτων τα οποία δεν θα φορολογηθούν με ΕΝΦΙΑ ή θα έχουν Μειωτικό Συντελεστή (70-80% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ με την σημερινή μέθοδο υπολογισμού). Για παράδειγμα: 5μελης οικογένεια να μπορεί να διαθέτει έως και 4 διαφορετικά ακίνητα (ένα για τους γονείς και ένα για κάθε παιδί), με επαρκές Εμβαδό για 4μελη οικογένεια (70-100 τ.μ.), με Μηδενικό ή πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ.
 • Ο υπολογισμός της παλαιότητας να συνοδεύεται με μειωτικούς συντελεστές σχετιζόμενους με την πραγματικό χρόνο κατασκευής, αλλά και την πρόβλεψη νεότερων αναβαθμίσεων και προσθηκών. Προτείνουμε: Μείον 10% ανά 5ετία από την κατασκευή – μείον 60% για οικείες που συμπληρώνουν 30-50 έτη από την κατασκευή – μείον 75% από 50 και έως 75 έτη από την κατασκευή – μείον 90% για πέραν των 75 ετών από την κατασκευή.
 • Επιβράβευση των τεχνικών εργασιών – παρεμβάσεων για Ενεργειακή Αναβάθμιση και Στατική Ενίσχυση (αντισεισμικής προστασίας) με επιπλέον μειωτικό συντελεστή (της τάξης του 15-30%),
 • Επιβράβευση των τεχνικών εργασιών – δενδροφυτεύσων και επιφανειακού πράσινου στον περιβάλλοντα χώρο, τους εξώστες και τα δώματα (τεχνολογία φυτεμένων ταρατσών), αλλά και εφαρμογής των 4 ρευμάτων ανακύκλωσης ανά κτίριο, με επιπλέον Μειωτικό συντελεστή (της τάξης του 15-30%),
 • Αυξητικό συντελεστή στα επενδυτικά αξιοποιούμενα ακίνητα (συν 15 έως 40%), είτε ως αυτοτελώς Μερικού Χρόνου Εκμισθώσεις (AirBnB), είτε ως εκμισθωμένες εξοχικές κατοικίες ή διαμερίσματα σε σύγχρονα συγκροτήματα, ιδιοκτησίας φυσικών και νομικών προσώπων που ταυτόχρονα δεν συναρτούν οικογένεια ή κοινωνικό Σύνδεσμο ή φορέα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (π.χ. ΜΚΟ στέγασης απόρων και μεταναστών).
Η θεώρηση της ιδιοκτησίας ακινήτων ως παράγοντα πλούτου και ευμάρειας των πολιτών, όπως κρίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και ένθεν είναι εντελώς λανθασμένη. Πολύ περισσότερο μετά την 10ετή οικονομική κρίση των αναγκαστικών μνημονίων, της περαιτέρω οικονομικής υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης, της ολικής ή μερικής απώλειας της απασχόλησης.
Είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ να επανακαθορισθεί ο τρόπος υπολογισμού ΕΝΦΙΑ καθώς οι πολίτες είναι υπερχρεωμένοι και αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες καθημερινότητας.

Από το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.