27 Ιανουαρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία Υγεία

Ο COVID ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Αντεπίθεση της Κυβέρνησης με πακέτο 5 μέτρων μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής

Απελευθέρωση ωραρίου και επαναφορά μουσικής στην εστίαση

 

• Μπορεί από εχθές Δευτέρα να επέρχεται σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με απελευθέρωση ωραρίου και επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία. Αντίθετα, οι σκληροί δείκτες (θάνατοι και διασωληνωμένοι) εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Και πάλι χθες σχεδόν 100 συνάνθρωποί μας (για την ακρίβεια 97) έχασαν τη μάχη με τον ιό και άλλοι 78 το Σάββατο, αριθμοί που προκαλούν τρόμο!

Πάνω από 30.000 κρούσματα!
Χαμηλότερα, λόγω Σαββατοκύριακου, κινήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 30.708 κρούσματα (19.584 το Σάββατο και 11.124 χθες), ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 571. Από αυτούς 451 (78,98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (21,02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +14.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 442 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78.
Η εικόνα στην Ήπειρο
Παρόμοια και η εικόνα στην Χαλκιδική, καθώς μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν εμφανώς μειωμένα, λόγω της αργίας, όμως γενικά εξακολουθούν να κινούνται πολύ υψηλά, αποδεικνύοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή και το επόμενο διάστημα.  Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ η εμβολιαστική  κάλυψη (τουλαχ.1η δόση) προσέγγισε το  62.44% ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί με 59,22% ενώ ο δείκτης  θετικότητας ελέγχων προσέγγισε το  2.79%. Η επταήμερη μέσω σταθμική καταγραφή κρουσμάτων ανά  100.000 κατοίκους είναι 186.5 ενώ η εβδομαδιαία τάση κρίνεται σταθερή. Η Χαλκιδική όμως παραμένει στο κόκκινο.

Χαλάρωση μέτρων
Όπως προαναφέρθηκε η μικρή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων οδήγησαν την Κυβέρνηση στην μερική άρση των περιοριστικών μέτρων. Έτσι επανέρχεται η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, απελευθερώνεται το ωράριο, με τους πελάτες ωστόσο να παραμένουν στα τραπέζια, καθώς απαγορεύονται οι όρθιοι.
Επιπλέον, καμία αλλαγή δεν υπήρξε στο μέτρο για την πληρότητα των γηπέδων, με την αύξηση του 10% να αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση ίσως και μέσα στην εβδομάδα.
Θετική πρόβλεψη
Στο μεταξύ, θετική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Ειδικών Γκ. Μαγιορκίνη για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων. Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αλλάξουν.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων. «Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, όμως, ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα σε όσες χώρες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Ειδικά, όπως είπε, οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 70, αν δεν εμβολιαστούν, κινδυνεύουν.
Ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να έρθει και άλλο στέλεχος μέσα στο έτος και γι’ αυτό «οι άνω των 70 ετών θα αποτελούν πάντα πηγή στρες για το ΕΣΥ», επεσήμανε.

 

Πλεύρης για μέτρα: Πρόθεσή μας είναι να μείνουν μόνο τα απαραίτητα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλιμακώνονται διαρκώς τα μέτρα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι: «Η συνολική αντίληψη όλων των υπουργών της ΕΕ είναι ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων να μείνουμε μόνο στα απαραίτητα». Και εξήγησε: «Επειδή η νοσηρότητα της Όμικρον έχει άλλα χαρακτηριστικά πιο ήπια και ακριβώς επειδή η μεταδοτικότητά της είναι ανεξέλεγκτη όσα μέτρα και να πάρεις δεν σταματάει και έτσι, η γραμμή είναι η πλήρης αποκλιμάκωση. Η φιλοσοφία όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ είναι ότι δεν πρέπει να περιορίζουμε τις κοινωνίες. Η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή. Αυτό που έχει μείνει ως απαγόρευση είναι η όρθια διασκέδαση και τα γήπεδα που εξετάζουμε πως θα τα αλλάξουμε. Η επιτροπή θα συνεδριάζει εβδομάδα – εβδομάδα και θα αποκλιμακώνονται τα μέτρα. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα μέτρα».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο κ. Πλεύρης είπε ότι το μέτρο της αναστολής ισχύει για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα μείνουν σε αναστολή έως τις 31/03 και θα γίνει συνολική ρύθμιση για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα και αν θα γίνει υποχρεωτικός σε μόνιμη βάση ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς.

«Ο νόμος για την αναστολή έλεγε ότι αν δεν έχεις κάνει τις 2 δόσεις μπαίνεις σε αναστολή. Αυτός ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Μέχρι τις 31/3 θα έχει αλλάξει ο νόμος. Όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει την 3 δόση δεν μπορούν αυτή την στιγμή να μπουν σε αναστολή. Όταν θα γίνει τυπικό προσόν ο εμβολιασμός θα τίθενται αυτόματα εκτός ΕΣΥ. Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή αυτό δεν θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό που έγινε κατανοητό από όσα είπε ο υπουργός Υγείας ήταν ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, οι υγειονομικοί που έχουν κάνει μόνο δυο δόσεις του εμβολίου δεν θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Φεβρουαρίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος όποιος πολίτης δεν έχει προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού του.

Πακέτο πέντε μέτρων για τη στήριξη των πολιτών: Τι ανακοίνωσε ο Οικονόμου

Με 156 αρνητικές ψήφους απορρίφθηκε στη Βουλή απόψε, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απουσίαζε από τη γαλάζια κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξαιτίας προβλήματος υγείας η κυρία Μαριέτα Γιαννάκου, ενώ την πρόταση υπερψήφισαν 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατεγράφη και ένα «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου.

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας, εμπεριείχε πολυεπίπεδα πολιτικά μηνύματα, σπουδαιότερο των οποίων όπως ελέχθη είναι η επαναβεβαίωση του πολιτικού χάσματος που χωρίζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Για «χάος, χάσμα πολιτικό, ηθικό και αισθητικό» που χωρίζει την ΝΔ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ αναφορές σε «καθεστώς Μητσοτάκη» έκανε νωρίτερα ο κ. Αλ. Τσίπρας. Οι δύο άνδρες, στο πλαίσιο αυτό, αντάλλαξαν και κατηγορίες ως προς το ποιός έχει ύποπτες σχέσεις διαπλοκής, χρησιμοποιώντας μάλιστα αμφότεροι τον χαρακτηρισμό «υπόκοσμος».

Στα αξιοσημείωτα, επιπροσθέτως, είναι ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκαν και στο ΚΙΝΑΛ, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει απογοητευμένος που αντί να ακούσει γόνιμες και ρεαλιστικές προτάσεις από τον νέο αρχηγό κ. Ν. Ανδρουλάκη, είδε το κόμμα του να μην διαφοροποιείται από το ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας,. Ο κ. Τσίπρας, όπως αναμενόταν, επαναδιατύπωσε την πρόσκληση του για συνεργασία των δυνάμεων της ευρύτερης -όπως είπε- προοδευτικής παράταξης.

Η αποψινή μονομαχία, πάντως, έμεινε μακριά από τις εκρήξεις οι οποίες σε άλλες παρόμοιες περιστάσεις χαρακτήριζαν τις συγκρούσεις των δύο ανδρών, καθώς ο πρωθυπουργός παραμένοντας συνεπής στις πρόσφατες επισημάνσεις του ότι δεν επιθυμεί να συμβάλλει στην πόλωση που επιδιώκει ο πολιτικός του αντίπαλος, κράτησε γενικώς χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας: «Στόχος μου δεν είναι να συμβάλω στο τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο κ. Τσίπρας». Υπό αυτό το πρίσμα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο να παρουσιάσει κρίσιμες πτυχές του κυβερνητικού έργου και να στείλει μήνυμα σιγουριάς ότι με το επερχόμενο τέλος της υγειονομικής κρίσης θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τη σημερινή κυβέρνηση. Σε συνέχεια αυτού, υπογράμμισε πως είναι πάντα ανοιχτός για να ακούσει και να αποδεχτεί ρεαλιστικές και γόνιμες προτάσεις από οποιαδήποτε πολιτική πτέρυγα. Κλείνοντας δε την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους και πολιτική σταθερότητα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για “κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία» εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του προσωπικά στον πρωθυπουργό εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει «τελειώσει πολιτικά».

«Τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα. Η μομφή του ΚΚΕ είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνολική του στάση», υπογράμμισε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας.

«Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης» έλεγε νωρίτερα το πρωί σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ν. Ανδρουλάκης.

«Είστε η κυβέρνηση των λαθών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, τόνισε: «Είτε κυβέρνηση είστε εσείς της ΝΔ, είτε άλλοι που θέλουν απλά να γίνουν Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, εμάς, στο ΜέΡΑ25 δεν μας ενδιαφέρει». Εναντίον της πρότασης μομφής ψήφισε ο Βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς ενώ υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας  και του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα από την ίδια περιφέρεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.