25 Απριλίου, 2024
Άρθρα Κοινωνία Υγεία

Μακρινή υπόθεση είναι το «διαζύγιο» με τον κορωνοϊό

Η σταθεροποίηση με τάση μικρής ανόδου των τελευταίων ημερών της πανδημίας του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε
Σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 18.460 νέα κρούσματα, 88 νεκροί και 564 διασωληνωμένοι. Η μικρή μείωση των θανάτων και η ακόμη μικρότερη των διασωληνωμένων αποτελούν μεν ενθαρρυντικό σημάδι, απέχει όμως πολύ από το να θεωρηθεί αρκετό για να μπορεί να ειπωθεί ότι βρισκόμαστε σε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας.
Στο «μακρύ δρόμο» που έχουμε μπροστά μας για να μπει τέλος στην πανδημία που πλήττει επί μια διετία με σφοδρότητα τον κόσμο, αναφέρθηκε χθες ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης σε συνέντευξή του στη εκπομπή «Από τις έξι» που μεταδίδεται στην ΕΡΤ. «Επιθυμούμε πολ ύ-ανέφερε- να πάρουμε διαζύγιο από τον κορωνοϊό, αλλά δυστυχώς ειρηνική συνύπαρξη της ανθρωπότητας με τον ιό δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό δε μπορεί να γίνει και το καταγράφουμε καθημερινά στα κρούσματα, με δείκτες που δείχνουν ότι ο ιός είναι παρών στην κοινότητα».
Ο κ. Μηλιώνης τόνισε ότι ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος με τις νέες μορφές που παίρνει και έχει μεγάλες δυνατότητες μεταλλάξεων. «Μπορεί -συνέχισε- να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό». Ο Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έσπευσε να «προσγειώσει» και όσους θεωρούν ότι αν η πανδημία υποχωρήσει θα έχει λήξει ο συναγερμός: «Όταν μιλάμε- εξήγησε – ότι θα αποκτήσει ενδημική ισχύ αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να υπάρχει στην κοινότητα».
Αναφερόμενος στο μακροχρόνιο σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί ώστε να εξασφαλίσει την ανάσχεση της μετάδοσης αυτό θα στηρίζεται στα μέτρα υγιεινής, τους χώρους εργασίας και μεγάλου συνωστισμού και τον εμβολιασμό, για το οποίο τόνισε ότι πρέπει να είναι συστηματικός και να επιτευχθεί μείωση των ποσοστών θνητότητας.
Η τρίτη δόση
Ο κ. Μηλιώνης αναφέρθηκε και στο όφελος από την αναμνηστική (3η ) δόση, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για να αποκτήσουμε ανοσία. «Έχει μικρότερο κίνδυνο έως και τρεις φορές για να νοσήσει τριπλά εμβολιασμένος και 23 φορές μικρότερο κίνδυνο να μπει σε νοσοκομείο και να έχει επιπλοκές».
Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είπε ότι την επεξεργάζονται και σε τοπικό επίπεδο ώστε να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας και ειδικά στα Γιάννενα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και να προχωρήσουμε στην τρίτη δόση ή στη δεύτερη αν είναι μονοδοσικό το πρώτο για να συνεχίζουμε τη ζωή μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.