Μάχη στην ευρωβουλή για το κρασί της Χαλκιδικής
Παρέμβαση ΕΔΟΑΟ για το ευρωπαϊκό πλάνο καταπολέμησης του καρκίνου και προτεινόμενες τροπολογίες, προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfman που αφορούν την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής BECA, απέστειλε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), επισημαίνοντας ότι η αναφορά που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στιγματίζουν ένα γεωργικό προϊόν, το κρασί, το οποίο σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής.
Η περιφερειακή ενότητα (νομός) Χαλκιδικής είναι το παραθεριστικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας και ελκυστικός πόλος θέρινών διακοπών.
Αμπελοτόπια και οινοποιεία βρίσκονται κυρίως στα δυτικά με επίκεντρο την περιοχή της Καλλικράτειας αλλά και στη Σιθωνία και στη Χερσόνησο του Άθω ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραστηριότητα στις βόρειες πλαγιές του Χολομώντα (Αρναία, Μαραθούσα) και στις περιοχές Τρίγλιας και Παναγίας. Οι οινόφιλοι, σε αυτές τις περιοχές θα εντοπίσουν το ενδιαφέρον τους για οινοτουρισμό στη Χαλκιδική, στην οποία εξελίσσεται η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής, μια από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.
Ο αμπελώνας της Χαλκιδικής δίνει τους οίνους ΠΓΕ Χαλκιδική (Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής) αλλά ειδικότερα ο αμπελώνας της Σιθωνίας παράγει τους οίνους
ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΓΕ Σιθωνία (Τοπικός Οίνος Σιθωνίας) και ο αμπελώνας του Αγίου Όρους τους οίνους ΠΓΕ Άγιο Όρος (Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος).
Εκτός, όμως, από τα παράλια, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ως προορισμός και η ενδοχώρα της Χαλκιδικής, που εξελίσσεται σε πόλο χειμερινών διακοπών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αρναία και τα Μαντεμοχώρια γενικώς. Ο οινοτουρισμός στη Χαλκιδική είναι πλέον εφικτός και σε αυτές τις περιοχές.
Κατεβάστε σε μορφή PDF και διαβάστε την Οινική Εξερεύνηση της Χαλκιδικής, όπως δημοσιεύτηκε στο Αμπελοτόπι #32.
Ο Πολύγυρος με το αρχαιολογικό μουσείο του, οι αρχαιολογικοί χώροι Σταγείρων – Σιδηροκαυσίων, Ακάνθου, Μένδης, Ολύνθου και Ποτίδαιας, το σπήλαιο Πετραλώνων και το παραδοσιακό χωριό Παρθενώνας είναι αξιόλογοι προορισμοί.
Όσοι κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική δεν πρέπει να παραλείψουν το νησάκι της Αμμουλιανής στον Σιγγιτικό κόλπο που είναι μικρή απόδραση.
Από την Ουρανούπολη ή την Ιερισσό είναι δυνατή η μετάβαση στο Άγιο Όρος (μνημείο Unesco), που είναι μόνο του μια ολόκληρη ιστορία. Οι άρρενες επισκέπτες χρειάζονται μια τυπική διαδικασία εισόδου αλλά οι κυρίες θα αρκεστούν στον περίπλου της χερσονήσου του Όρους.
Μετά τη φυλλοξήρα, στο Άγιο Όρος εισήχθησαν διάφορες ποικιλίες-υβρίδια από τη Γεωργία γνωστές ως “γιωργιανά”. Πιο διαδεδομένη είναι η απαγορευμένη ποικιλία – υβρίδιο “τζωρτζίνα” από την οποία, ακόμα και τώρα, φτιάχνεται το 2ης ποιότητας κρασί γνωστό ως “ξυλίτης οίνος” (μην το συγχέετε με το ονομαστό ερυθρό κρασί του Μονοξυλίτη, του “μετοχιού” που φιλοξενεί τους αμπελώνες της μονής Αγίου Παύλου).