2 Ιουλίου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Η καταπατημένη Χαλκιδική να επιστρέψει στον λαό της!!!

Αεριτζήδες και  «άγνωστοι»  οι καταπατητές

Με κοινωνικά κριτήρια και με συμβολική τιμή η παραχώρησή τους σε ευπαθείς ομάδες, αναπήρους, πολύτεκνους κ.α.

«Φιλί ζωής» για ανάπτυξη της ορεινής Χαλκιδικής

 

• Μετά τα αυθαίρετα κτίσματα η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τάξη στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, με ένα ξεχωριστό κεφάλαιο να αποτελούν οι καταπατημένες εκτάσεις. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός του μήνα, το αργότερο τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει θα γίνει εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός των ακινήτων του δημοσίου και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο θα ανανεώνεται και θα ενημερώνεται με ο, τι νεότερο στοιχείο προκύπτει.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Χαλκιδική  αφορά τις καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις ή και τις εκτάσεις που μετά την εφαρμογή των δασικών χαρτών θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει όπως δοθεί στους καταπατητές το δικαίωμα να αποκτήσουν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις το δικαίωμα εξαγοράς από το κράτος τις εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια καταπάτησης και το είδος τους.
Επίσης συζητείται ώστε το ποσό που θα καταβάλλεται θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια. Στόχος είναι να διευκολυνθούν όσοι έχουν αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία, είτε είναι ευπαθείς ομάδες, είτε πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που σε καταπατημένη έκταση έχει αναγερθεί πρώτη κατοικία.

Σημαντικό το όφελος
Με τη ρύθμιση αυτή, εφόσον τελικά ψηφιστεί, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος και αρκετοί που αναγκάστηκαν να καταπατήσουν εκτάσεις για βιοπορισμό και όχι βεβαίως για επιχειρήσεις θα βγάλουν από πάνω τους ένα «μεγάλο βραχνά» και ένα πρόβλημα που το «κουβαλούν» επί πολλές -συνήθως- δεκαετίες. Η ρύθμιση αυτή όμως μπορεί να αποδειχθεί «φιλί ζωής» για την ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα του αγροτικού τομέα. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της αναμενόμενης απροθυμίας ή και αδυναμίας αρκετών καταπατητών να προσέλθουν για να κατοχυρώσουν τις καταπατημένες εκτάσεις καταβάλλοντας το όποιο τίμημα.

«Φιλί ζωής» για τον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής 
Αν σε κάποιες παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές αυτό θεωρείται απίθανο, στις άλλες ορεινές – ημιορεινές της Χαλκιδικής και ειδικά των Δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη  θα πρέπει να θεωρείται κανόνας. Στην περίπτωση αυτή οι εκτάσεις θα περιέλθουν μεν στο Δημόσιο και ως προς τη χρήση τους, όμως αν δεν αξιοποιηθούν πολύ γρήγορα θα μετατραπούν σε δάση και δασικές εκτάσεις χάνοντας οριστικά τον παραγωγικό τους χαρακτήρα ακόμη και ως βοσκότοποι. Για όλες αυτές τις εκτάσεις χρειάζεται ένα σχέδιο για αξιοποίησή τους, κι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόδοσή τους με χαμηλό τίμημα, απολύτως συμβολικό σε ακτήμονες και κατά προτίμηση σε αγρότες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει ένας αριθμός είτε νέων, είτε και μεγαλύτερης ηλικίας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εκτάσεις που χρειάζεται για να μπορέσει να καλλιεργήσει ή και να βοσκήσει τα ζώα του, κάτι που σήμερα είτε δεν είναι εφικτό καθώς οι καταπατημένες εκτάσεις έχουν ιδιοκτήτες έστω και μη νόμιμους, είτε τα ενοίκια που υποχρεώνονται να καταβάλλουν επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος παραγωγής.

Να μη χαθεί η ευκαιρία
Με τον ίδιο τρόπο, προσωρινή παραχώρηση, μπορούν να δοθούν εκτάσεις και για άλλες χρήσεις, όπως κυνηγετικά καταφύγια, χώροι υπαίθριου αθλητισμού κ.α.. Είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την αναζωογόνηση της υπαίθρου όπου υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Άλλωστε και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες σκέψεις για «τράπεζα γης» που όμως δεν προχώρησε γιατί εστιάζονταν στην πρόβλεψη οι διατιθέμενες προς αξιοποίηση εκτάσεις να είναι από αυτές που εγκαταλείπουν ιδιοκτήτες, κάτι αρκετά δύσκολο για αυτό και εγκαταλείφτηκε. Με τις δημόσιες καταπατημένες εκτάσεις, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και αν πετύχει αυτή η πρόταση, τότε θα μπορέσει να υπάρξει και συνέχεια και με τις εγκαταλειμμένες εκτάσεις ιδιωτών οι οποίες θα αυξηθούν κατακόρυφα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.