Ιανουάριος 16, 2025
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Ενθαρρυντικές οι προβλέψεις για πιο λίγους νεκρούς και διασωληνωμένους

ο Υπ. Υγείας ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων

Για αποκλιμάκωση στους «σκληρούς δείκτες» τις επόμενες εβδομάδες, μιλά η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου

• Την ώρα που η Κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης των ειδικών, ανακοίνωνε χθες τη χαλάρωση των μέτρων με απελευθέρωση του ωραρίου και επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, ο ΕΟΔΥ μας επεφύλασσε μια νέα ψυχρολουσία με 112 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές του κορωνοϊού.
Τα κρούσματα δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, όμως αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι οι σκληροί δείκτες (θάνατοι και διασωληνωμένοι), οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν υψηλοί!
Ωστόσο, ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις της καθηγήτριας Β. Παπαευαγγέλου που κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες και στους «σκληρούς δείκτες». Όπως ανέφερε κατά τη ενημέρωση έχει πλέον επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης ώστε να ζούμε με τον ιό».

Χαλάρωση μέτρων
Χθες το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη – όπως είπε – «την πορεία της πανδημίας αναφορικά με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει, αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερη από το χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη Δέλτα».
Πιο συγκεκριμένα:
– Αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο. Παραμένει όμως η καθήμενη διασκέδαση.
– Για τα γήπεδα, παραμένει ως έχει το μέτρο του περιορισμού της παρουσίας φιλάθλων, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας στις αθλητικές δραστηριότητες.

Παράταση στα πιστοποιητικά…
Επιπλέον, ανακοινώθηκε η παράταση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από 31 Ιανουαρίου σε 7 Φεβρουαρίου.
Όπως εξήγησε ο υπουργός η κακοκαιρία στέρησε τη δυνατότητα σε πολλούς να εμβολιαστούν γι’ αυτό και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων έληγαν αυτές τις ημέρες θα λήξουν στις 7 Φεβρουαρίου.

Τα αντιικά χάπια
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η παράδοση κατ’ οίκον των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με κορωνοϊό ηλικίας άνω των 18 ετών, εξηγώντας πως «με θετικό rapid ή PCR test, ο γιατρός κάποιου μπορεί να κάνει αίτημα».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι…
Μπορεί τα μέτρα να χαλαρώνουν, αλλά οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση.
Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες επιβλήθηκε την Τετάρτη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η παραμονή πελάτη στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Συνολικά προχθές βεβαιώθηκαν στην Ήπειρο 30 παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα 22 για μη χρήση μάσκας, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ και 8 σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *