11 Αυγούστου, 2022
Top News Άρθρα Κοινωνία Χαλκιδική

Ανησυχία για επικίνδυνο ρήγμα, έξω από την Χαλκιδική Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ενεργοποιηθεί το ρήγμα και να δώσει μεγάλο σεισμό στο μέλλον

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕ Η ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ TAP

 

Το περασμένο μήνα ξεκίνησε μια σειρά σεισμών, πρώτα με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια του Αγ. Όρους και έντασης 4,1 Rixter, ο οποίος αφενός ταρακούνησε όλη την Χαλκιδική και αφετέρου ήρθε να μας θυμίσει ότι στην ζωή μας υπάρχουν και οι σεισμοί. Φαίνεται ότι το μήνυμα δεν ήταν αρκετά ηχηρό και ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες και άλλοι σεισμοί σε περιοχές κοντινότερες, συγκεκριμένα σημειώθηκε ο επόμενος στο Σύμβολο όρος, νοτιοδυτικά της Φωλιάς και είχε ένταση 3,2 Rixter, ο οποίος επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Χαλκιδική. Η σεισμική δραστηριότητα, ασυνήθιστα πυκνή για την περιοχή μας, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς υπήρξαν επαναλαμβανόμενοι σεισμοί.

 

Τέσσερεις σεισμικές δονήσεις σε μια εβδομάδα δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τα δεδομένα της περιοχής μας. Γι’ αυτό δικαιολογημένα ανακύπτει το ερώτημα για το πόσο κινδυνεύουμε;  Την απάντηση την δίνουν οι μελέτες για την σεισμικότητα στην περιοχή και τα ενεργά ρήγματα.

 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι αυτά που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος του 2018, από μελέτη του ΤΑΡ για την σεισμική της περιοχής απ’ όπου διήλθε ο αγωγός. Στην εν λόγω μελέτη υπάρχουν δυο ενεργά ρήγματα, το ένα δυτικά της Καβάλας, στην νότια πλευρά του Συμβόλου όρους, πολύ κοντά στον σεισμό της Φωλιάς, ενώ οι δύο σεισμοί βόρειας της Λημνιάς δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με το άλλο πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα ανησυχητικό για το μέλλον ρήγμα που βρίσκεται ανατολικά της Καβάλας, το οποίο επεκτείνεται μέχρι τη Θράκη.

 

Συγκεκριμένα από τη μελέτη διαπιστώθηκε μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη έξω από την Χαλκιδική σε θαλάσσια περιοχή  η οποία δεν συνδέεται με κάποιον μεγάλο σεισμό, μέχρι τώρα, όμως τα γεωμορφολογικά στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και πιθανά να δώσει μεγάλα μεγέθη.

Σε ό,τι αφορά τον TAP από την κοινοπραξία ζητήθηκε μία εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρηγμάτων, που τέμνουν τον αγωγό σε ακτίνα σεισμικής απόκλισης 200 συν 200 χιλιόμετρων και χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, αυτά που ήταν δημοσιευμένα, όπως και αυτά που δεν ήταν δημοσιευμένα, αλλά είχανε πρόσβαση οι μελετητές π.χ. σεισμικές τομές που έχουν γίνει για υδρογονάνθρακες, αντίστοιχες γεωλογικές τομές κ.λ.π..

 

Στο πλαίσιο της μελέτης των ρηγμάτων με τους γεωλογικούς χάρτες κλίμακας 1:50.000 διαπιστώθηκε ότι τα χαρτογραφημένα ρήγματα στον ελληνικό χώρο είναι εκατοντάδες και ανάλογα με τον τρόπο χαρτογράφησης και ανάλογα με το πώς ερμηνεύει κανείς τα δεδομένα, μπορεί να οδηγηθεί σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλά μικρά ρήγματα χαρτογραφημένα, τα οποία δεν μας είναι χρήσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι και οι γεωλογικοί χάρτες και η αποτύπωση των ρηγμάτων ήταν πολύ απλοποιημένα, διαπίστωσαν οι μελετητές.

 

Η γεωλογική χαρτογράφηση έδειξε πολλά ρήγματα που τέμνουν τον αγωγό και περιοχές που πιθανώς να ήταν προβληματικές για την κατασκευή του, και συγκεκριμένα ανέφερε το κείμενο που δημοσιοποιούσε τα στοιχεία πως μελετήθηκε «μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη έξω από την Χαλκιδική, στην οποία έχουμε το πρόβλημα ότι δεν συνδέεται σίγουρα με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωλογικά, τα γεωμορφολογικά στοιχεία και όλες οι ενδείξεις μας κάνουν να ανησυχούμε».

 

 

Ουσιαστικά το ρήγμα που γεννάει ανησυχία είναι αυτό που ξεκινάει νότια της Χαλκιδικής, στο σημείο που οριοθετούν τα θαλάσια σύνορα ανάμεσα στην Χαλκιδική και το Αιγαίο Πέλαγος

 

«Η Χαλκιδική  δεν είναι ασεισμική, απλά οι σεισμοί συμβαίνουν σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ  ο καθηγητής γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρος Παυλίδης, που το 2018 μίλησε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που προηγήθηκαν της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Ο τελευταίος σεισμός της Χαλκιδικής έγινε αισθητός μέχρι την Βουλγαρία 

Οι σεισμοί 

Η εφημερίδα μας Θέμα της Χαλκιδικής σας παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα το ιστορικό των σεισμών που έγιναν κατά το παρελθόν στην Χαλκιδική. 

Καρυές 1366 (VIII)
Άθως 1456 (VII)
Άθως 1511 (VII)
Άθως 1564 (VI)
Άθως 1572 (VIII)
Άθως 1585 (VIII)
Άγιο Όρος 1719
Άγιο Όρος 1765 (VI)
Άγιο Όρος 1779 (VI)
Χαλκιδική 1797 (VI)
Άθως 1905 (X)
Βάλτα 1923 (VIII)
Χαλκιδική 1947
Αρναία 1995 (V)
Χαλκιδική 2007
Ιερισσός 1932 (X)

Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μόνο για τους σεισμούς της Αρναίας το 1995, της Χαλκιδικής το 2007 και της Ιερισσού το 1932

 

Σεισμός στη Χαλκιδική 2022: Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου η δόνηση –

Πρόκειται για ένα ρήγμα με υψηλή σεισμικότητα που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις, ωστόσο στο ενδιάμεσο μπορεί να δώσει σεισμούς όπως ο σημερινός

 

Στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας, τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα -ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου- περνάει βόρεια της Λήμνου, νότια της Χαλκιδικής και καταλήγει στις βόρειες Σποράδες. Παράλληλα, αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Πρόκειται για ένα ρήγμα με υψηλή σεισμικότητα που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις, ωστόσο στο ενδιάμεσο μπορεί να δώσει σεισμούς όπως ο σημερινός.

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται έντονη μετασεισμική ακολουθία. Ήδη σημειώθηκαν πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, είναι πολύ νωρίς να πούμε για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, καθώς θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 24ωρο, προκειμένου να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή, σε ένα σημείο που βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπολόγισε ότι η δόνηση –που έγινε αισθητή και στην Αττική– είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων με το επίκεντρό της να είναι 225 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου o σεισμός είχε ένταση 5,5 βαθμών και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και έλαβε χώρα στις 13.48.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας μιλώντας σε τοπικά μέσα είπε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας. «Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη», είπε, και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί».

 

Ιερισσός 1932 (X)

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Richter, έπληξε τη Χαλκιδική και κυρίως την Ιερισσό και το Στρατώνι.

161 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 669 τραυματίστηκαν. 4106 σπίτια καταστράφηκαν ενώ 3218 έπαθαν σοβαρές βλάβες.

Τα χωριά Γομάτι, Μεγάλη Παναγιά, Αρναία, Νέα Ρόδα, Στάγειρα, Παλαιοχώρι, Σιδηροπόταμος καθώς και πολλές μονές του Αγίου Όρους υπέστησαν μεγάλες βλάβες.

Οι δύο μεγαλύτεροι μετασεισμοί εκδηλώθηκαν στις 26-9-1932 (Μ=6,0) και στις 11-5-1933 (Μ=6,3).

Πηγές:
«Οι σεισμοί της Ελλάδας», των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (2003)
Φωτογραφίες: «Δήμος Σταγείρων – Ακάνθου»,www.stagira.gr (φωτογραφίες)
Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 29/9/1932 και 1/10/1932
Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», 28/9/1932

 

Χαλκιδική 2007

Στις 19 Απριλίου του 2007 (13:51μ.μ.) ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Richter, σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Χαλκιδικής. Το εστιακό βάθος ήταν 26km.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να αναφερθούν προβλήματα ή ζημιές.

 

Πηγές:

«Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ε.Α.Α.», www.gein.noa.gr (σεισμολογικά δεδομένα)

 

«Τμήμα Σεισμοτεκτονικής Ο.Α.Σ.Π.» (χάρτης)

Αρναία 1995 (V)

Η σεισμική δόνηση (Μ=5,8) που σημειώθηκε στις 4 Μαΐου του 1995 έπληξε τη Χαλκιδική και τις γύρω περιοχές. Οι εντάσεις στην πλειόσειστη περιοχή έφτασαν το VΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.