2 Δεκεμβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Τι κάνουν σήμερα οι άστεγοι κύριε Μητσοτάκη;

25/01/2022

Όλοι λάβαμε μήνυμα έκτακτης ανάγκης να παραμείνουμε στα σπίτια μας λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Τι ειρωνεία! Αυτό το μήνυμα δεν θα το πάρουν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι περίπου 2.500 άστεγοι συμπολίτες μας! Χωρίς σπίτι, ακινητοποιημένοι από το κρύο, προσπαθούν να επιβιώσουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ζώντας ουσιαστικά στο δρόμο.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων και κυρίως την εφαρμογή του επιτυχημένου ευρωπαϊκού μοντέλου «Housing First», δηλ. την άμεση προσφορά στέγης και κοινωνικής κατοικίας σε αστέγους και σε όσους πολίτες αδυνατούν να βρουν κατοικία με όρους αγοράς.

Το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για τους άστεγους, με τη προβεβλημένη «συζήτηση» μ’ ένα άστεγο στον Πειραιά, αποδεικνύει ακριβώς την αναλγησία μιας πολιτικής, η οποία παρά την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου υποστήριξης επιδιώκει να εκμεταλλευτεί φωτογραφικά και ανερυθρίαστα τον πόνο των αστέγων.

Είναι γεγονός ότι παρά τις ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και του θέρους, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την πρόληψη και την προστασία των αστέγων. Το διαφημιζόμενο ολιγοήμερο “άνοιγμα θερμαινόμενων χώρων” από τους Δήμους κάλυψε τις ανάγκες στέγασης μόνο για 15 αστέγους ενώ οι νέοι προσωρινοί χώροι που άνοιξαν είχαν δυναμικότητα μόλις 20 ατόμων! Πως να μετακινηθούν οι άστεγοι με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους μέσα στον χιονιά; Και πόσο τους είναι χρήσιμα τα “ζεστά ροφήματα” των συνεργείων του Δήμου; Πόσο υποστηρικτικό είναι το τσουβάλιασμα αστέγων για έναν ύπνο σε ένα υπνωτήριο με έξοδο το πρωί και χωρίς καμία προοπτική αξιοπρεπούς και μονιμότερης στέγης;

Η συντριπτική πλειοψηφία επομένως των αστέγων του δρόμου θα κουρνιάσει και πάλι ακαταγράφητη και αβοήθητη σε ένα χαρτόκουτο, σε μία βιτρίνα κλειστού μαγαζιού ή σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι χωρίς θέρμανση και μέσα επιβίωσης. Πολύ φοβόμαστε ότι αύριο δεν θα είναι πρώτη φορά που θα θρηνήσουμε άστεγα θύματα ή κάποιο απορριμματοφόρο που θα περιμαζέψει κοκαλωμένους ανθρώπους από το πολικό ψύχος.

Είναι όμως αυτό ντροπή  για τον Δήμο ή ντροπή για τον πολιτισμό μας;

Είναι ντροπή ή έλλειψη πολιτικής;

Είναι ντροπή ή σκοπιμότητα και τιμωρία για όσους δεν άντεξαν;

Από το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.