20 Μαΐου, 2022
Top News

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοτικές εκλογές, Πριν Αλέκτωρ λαλήσει….
 
 
Όσοι διαβάζουν διαχρονικά την εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής, θα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και την χάρη. Έτσι πάντα εκτός από το ρεπορτάζ, προβάλει και την άποψη των συντακτών της για τα τοπικά δρώμενα, ενώ πάντα έχει θέμα. Στόχος μας είναι η αφύπνιση, η ενημέρωση και σαφώς το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για τα κοινά της περιοχής μας. Έτσι λοιπόν και εμείς θα καταθέσουμε τα γεγονότα μέσα από την ταπεινή μας πένα, όπως τα έχουμε αντιληφθεί. 
Στην τοπική κοινωνία του Δήμου Κασσάνδρας, στα καφενεία, στους χώρους όπου μαζευόμαστε και πάλι, παρά τις απαγορεύσεις από την πανδημία που βιώνουμε όλοι, εκτός από τα αγροτικά ζητήματα που ταλανίζουν διαχρονικά κυρίως τους αγρότες, αλλά και τον τουρισμό, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2023. Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι για την θέση του Δημοτικού άρχοντα της περιοχής που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για να σχηματίσουν ψηφοδέλτια είναι 5. Σε αυτούς βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε ένα κόμη ψηφοδέλτιο. Άρα μιλάμε δυνητικά για 6 υποψηφιότητες. 
Κομβικής σημασίας η απόφαση του Ν. Καραμανλή
Εκτός απροόπτου υποψήφια θα είναι η νυν Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά που βλέπει μπροστά της την ευκαιρία για  ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πρόσωπο της. Ακόμη οι τέως Δήμαρχοι και επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Παπαγιάννης και Βασίλης Κυρίτσης φαίνεται  ότι επιθυμούν  άλλη μια προσπάθεια μετά την αποτυχημένη του 2019. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στάθης Καστερίδης φιγουράρει, πραγματοποιεί επαφές και είναι έτοιμος για άλλη μια υποψηφιότητα. Και οι δυο βέβαια είχαν χρηματίσει Δήμαρχοι της περιοχής και είχαν χάσει τις εκλογές.  Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, γνωστός δικηγόρος Νίκος Καραμανλής δεν αποκλείει μια στροφή προς την αυτοδιοίκηση από την θέση του Δημάρχου Κασσάνδρας. Άλλωστε σήμερα είναι νομικός σύμβουλος του Δήμου και έλκει την καταγωγή του από το Πευκοχώρι. Ως γνήσιο παπαδοπαίδι δεν αποκλείει τίποτα, ούτε λέει ναι ούτε όχι στα προστάγματα για υποψηφιότητα.Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Παπαδημητρίου επιθυμεί να σχηματίσει ψηφοδέλτιο την ίδια ώρα που είναι εν ενεργεία Δημοτική σύμβουλος όντας ανεξάρτητη. Στην εξίσωση είναι πολύ πιθανό να έχουμε ψηφοδέλτιο από την Λαϊκή Συσπείρωση και ερωτηματικό είναι το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποιος όμως έχει φτωχή παρουσία στο πρώτο πόδι. 
 
Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με την πολιτική προίκα του καθενός καθώς θα αποφύγουμε τις αναφορές για την κομματική ταυτότητα των φερόμενων υποψηφίων η οποία όμως λίγο πολύ είναι γνωστή στους Δημότες του Δήμου Κασσάνδρας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι όταν φτάσει εκείνη η ώρα εντέχνως μη αποποιούμενοι την κομματική τους προέλευση, κάποιοι θα επιδιώξουν, χάριν της άγρας ψήφων ένθεν και εκείθεν,  να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια τους, πολίτες αν είναι δυνατόν  από όλες τις κομματικές αποχρώσεις. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι οι εκλογές μόνο με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια κερδίζονται. 
 
Έχουμε εισέλθει λοιπόν σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικά σημείο, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022, όπου τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, μιας και μένουν μόνο 23 μήνες μέχρι τις εκλογές. Μέρα που περνά λοιπόν δεν ξαναγυρνά. Έτσι οι λιγότερο έτοιμοι θα πρέπει να τρέξουν ώστε το αργότερο τον Μάιο του 2022 να έχουν σχηματίσει ένα κορμό της τάξης των 150 υποψηφίων στο “μεγάλο”ή κεντρικό ψηφοδέλτιο καθώς και στα τοπικά συμβούλιο των Κοινοτήτων. 
Ο καθένας από τους παραπάνω έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Στο τέλος ο λαός θα κρίνει. 
Μια παράμετρος που βοηθά την νυν Δήμαρχο, έναντι όσων έχουν εκδηλώσει πρόθεση για την θέση του πρώτου πολίτη του Δήμου, είναι σαφέστατα η απροθυμία τους να συζητήσουν  και να υπάρξει προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη για συνεργασίες μιας και η διχοτόμηση της αντιπολίτευσης, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί για την νυν Δημοτική αρχή. Οι καλά γνωρίζοντες βέβαια τα του Δήμου Κασσάνδρας, αναφέρουν πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσουν στο τέλος 6 συνδυασμοί, βάζοντας στοίχημα για 4 έως 5… Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν συνεργασίες, τότε θα υπάρξουν άτακτες υποχωρήσεις!!!
 
Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν προχωρήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Καθοριστικός παράγοντας φυσικά θα είναι και η στάση πολιτικών προσώπων. Τι θα κάνει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς; Πως θα κινηθεί  ο Απόστολος Πάνας και  το ΚΙΝΑΛ μετά τη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη που επιθυμεί να έχει αυτοδιοικητικό αποτύπωμα παντού;  Θα ανακατευτεί η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμ στα του Δήμου, ιδιαίτερα αν υπάρξει κεντρική γραμμή από το Κόμμα για ψηφοδέλτια με τη στήριξη του Κόμματος; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν αν στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, επανεκλεγούν τα ίδια πρόσωπα, μιας και αυτές θα προηγηθούν σίγουρα των Δημοτικών εκλογών. Πράγμα πολύ δύσκολο για κάποιους…
 
Καθοριστικός παράγοντας κατά την άποψη μας είναι φυσικά αυτή του Κινήματος Αλλαγής που δυναμώνει και δείχνει ότι μπορεί να βγει ενισχυμένο μετά την εκλογή νέου προσώπου στην ηγεσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2022 θα υπάρξει γραμμή για ψηφοδέλτια, με κοινό παρονομαστή την κεντροαριστερά. Καζάνι που σιγοβράζει λοιπόν το προεκλογικό σκηνικό με τον μάγειρα ή του μάγειρες να παίζουν τα παιχνίδι των συνταγών, βάζοντας στην αρχή τα υλικά και το νερό,  για να προσφέρουν στο λαό ένα ακόμη εύγευστο πιάτο που όταν θα το γευτούν, άλλοι θα το χωνέψουν εύκολα, άλλοι δύσκολα και άλλοι καθόλου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.