6 Ιουλίου, 2022
Περιφέρεια Χαλκιδική

Έξαρση των κρουσμάτων στην ομάδα 50-65 ετών στην Χαλκιδική

• Η σταθεροποίηση της πανδημίας σε επίπεδο χώρας, αλλά και στο Νομό Χαλκιδικής δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό ενόσω δεν προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι εμβολιασμοί, ήταν το κεντρικό μήνυμα των  ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου των καθηγητών – μελών της Επιστημονικής Επιτροπής Βάνας Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο Νομό Χαλκιδικής (όπως και στην Κέρκυρα) λέγοντας ότι παρά τη σταθεροποίηση της πανδημίας παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν λάβει την τρίτη δόση. Οι δύο επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τη «επέλαση» της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και τον σταθερά υψηλό αριθμό διασωλωνημένων και θανάτων μέχρι τα Χριστούγεννα. Η κ. Παπαευαγγέλου (καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας) υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος έκθεσης είναι σταθερός, αναφέροντας ως θετικό σημείο τη σαφή ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων για δεύτερη εβδομάδα. «Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας -επεσήμανε- παραμένει υψηλό. Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια να ξεπερνούν τα 50.000».

Επιτακτική η ανάγκη  της 3ης δόσης

Ένα άλλο στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Παπαευαγγέλου είναι το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών. Με βάση τα στοιχεία αυτά υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση της 3ης δόσης, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό με σοβαρό σύμπτωμα σε όσους την έλαβαν.
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων δεν δικαιολογεί εφησυχασμό και για έναν πρόσθετο λόγο, που έχει να κάνει με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τις επιπτώσεις που αυτή θα φέρει. Τον προβληματισμό του δεν έκρυψε ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, που είπε ότι είναι θέμα χρόνου να κάνει επέλαση και στην Ελλάδα. «Προς το παρόν, συνέχισε, υπάρχει χάσμα μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στο ζήτημα της Όμικρον. Οι αρχές βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις, κυρίως σε χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Βρετανία, όπου τα κρούσματα με Όμικρον διπλασιάζονται κάθε ημέρα».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά

Εν τω μεταξύ σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών. Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι προέτρεψε συγγενικά της πρόσωπα να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Επικαλέστηκε δε τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα «εξαιρετικά», καθώς 5 εκατ. παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Το πιστοποιητικό νόσησης

Οι δύο καθηγητές έδωσαν εξηγήσεις και για τη μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, με την Παπαευαγγέλου να δηλώσει ότι «η βράχυνση της διάρκειας έγινε με βασικό κριτήριο την μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών», προσθέτοντας ότι -βάσει των στοιχείων που υπάρχουν- η Όμικρον θα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, «κι όταν έχουμε παραλλαγές που προκαλούν επαναλοίμωξη, με γνώμονα αυτό πρέπει να φέρεις τον εμβολιασμό πιο κοντά. Αυτό μας έκανε να βάλουμε την 3η δόση στο τρίμηνο και να προχωρήσουμε στη σμίκρυνση του πιστοποιητικού νόσησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.