17 Αυγούστου, 2022
Χαλκιδική

Aγώνας Εκκλησίας-πολιτείας με φόντο την πανδημία 

– Ταύτιση θέσεων για επιτάχυνση εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων τις γιορτές

IERA SYNODOS MHTSOTAKHS 13 12 21

• «Κοινό μέτωπο» για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη συμπτύσσουν Κυβέρνηση και Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως προκύπτει από τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Η παρουσία Πρωθυπουργού σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είναι σπάνια, αν όχι και μοναδική, κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό δείχνει και τη μεγάλη σημασία που έχει η χθεσινή στην προσπάθεια να συντονιστούν οι δύο κορυφαίοι θεσμοί της Πολιτείας και της Εκκλησίας.
Αυτό άλλωστε επισημαίνεται και στην κοινή επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα που δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία: «Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού.

– «Πανστρατιά υπευθυνότητας» για τα Χριστούγεννα ζητά η Κυβέρνηση

Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας».

Ανησυχία για τα Χριστούγεννα

Η ημερομηνία της χθεσινής συνάντησης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι: Έγινε λίγες ημέρες πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος συνωστισμού πιστών καθώς υπάρχει και ένα πρόσθετο εμπόδιο: Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την περίοδο αυτή δεν επιτρέπει ούτε ανοικτά παράθυρα, ούτε παραμονή πιστών στους εξωτερικούς χώρους, όπως συνέβαινε το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο.
Και αυτός ο προβληματισμός επιτάχυνε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, στην οποία τέθηκαν και άλλα ζητήματα.

«Κομβικός» ο ρόλος της Εκκλησίας

Ο ρόλος της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως για να αναχαιτιστεί ένα νέο κύμα που όλα δείχνουν ότι «φέρνει» η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κομβικός. Και αυτό προέρχεται από τη διαπίστωση ότι ένας σκληρός πυρήνας των ανεμβολίαστων προέρχεται από το στενό «πλήρωμα» της Εκκλησίας, οι οποίοι καθοδηγούνται από κληρικούς, μοναχούς και γενικά «πνευματικούς» οι οποίοι κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτής της Ιεράς Συνόδου.
Η εμμονική στάση, κατά της χρήσης μάσκας και πολύ περισσότερο κατά των εμβολίων, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα για το χώρο της Εκκλησίας και με δεδομένο μάλιστα ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων εκκλησιάζονται ανήκει στις «ευάλωτες» στον κορωνοϊό ηλικιακές ομάδες πληθυσμού.
Ακόμη και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί περί των μέτρων προστασίας στους περισσότερους ναούς δεν τηρούνται, ενώ για έλεγχο πιστοποιητικών για είσοδο σε αυτούς ούτε λόγος να γίνεται.

Δεν τους πτοούν ούτε τα θύματα!

Η εμμονή των συγκεκριμένων κληρικών -η οποία εκπορεύεται και από ορισμένους μοναχούς του Αγίου Όρους- δεν μετριάζεται ούτε από τα συνεχή θύματα ιερωμένων που καθημερινά ανακοινώνονται σε πανελλήνιο επίπεδο. Έχουν αποβιώσει μέχρι σήμερα μητροπολίτες, Αρχιμανδρίτες, πάνω από 20 μοναχοί του Αγίου Όρους, αλλά και πολλοί ιερείς ακόμη και νεαρής ηλικίας, στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι. Η περίπτωση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος αδιαφόρησε για την τήρηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για τον τρόπο εορτασμού του περασμένου Πάσχα και γενικά για την τήρηση των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί, είναι χαρακτηριστική και επίκαιρη: Ο ίδιος νόσησε, απέφυγε να νοσηλευτεί και όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Νοσοκομείο ήταν αρκετά αργά και τώρα δίνει την ύστατη «μάχη» με τη ζωή του, ενώ χθες απεβίωσε από τον κορωνοϊό η αδελφή του που έμενε μαζί του.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Πολλοί βέβαια -ανάμεσά τους και μητροπολίτες- εκτιμούν ότι η πολεμική μοναχών και κληρικών κατά του εμβολιασμού μπορεί να μειωθεί εάν η Πολιτεία επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ιερείς. Κι αυτό βεβαίως πρέπει να ισχύσει για όλους που αμείβονται από το Δημόσιο και σε διαφορετική περίπτωση να τίθενται σε υποχρεωτική αργία. Με τους κληρικούς βέβαια το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού εφόσον νοσήσουν και δεν το αντιληφθούν, όσο κυρίως με τις επαφές που έχουν με πιστούς τους οποίους μπορούν εύκολα να επηρεάσουν ώστε να μη προχωρήσουν στον εμβολιασμό.
Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι έχουν κάνει και ένα ακόμη βήμα πιο πίσω: Στα κηρύγματά τους τάσσονται και κατά των εμβολίων και κατά της χρήσης μάσκας εντός των ναών. Ο «Π.Λ.» σε προηγούμενο άρθρο του είχε επισημάνει τη στάση κληρικών που είχαν μετατρέψει τους ναούς τους σε… χώρο συνάθροισης αντιεμβολιαστών και αρνητών μάσκας, οδηγώντας μόνιμους κατοίκους στην αποχή από τις εκκλησιαστικές τελετές.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που διαχέονται ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς κύκλους το ρεκόρ των ανεμβολίαστων κληρικών πρέπει να το κατέχει στην Ήπειρο, η Ιερά Μητρόπολη Κόνιτσας, να ακολουθεί η Μητρόπολη Παραμυθιάς, ενώ και στην Μητρόπολη Ιωαννίνων παρά τη σθεναρή στάση του Μητροπολίτη Μάξιμου υπέρ του εμβολιασμού και της αυστηρής τήρησης των μέτρων εντός των ναών, υπάρχει επίσης ένα ποσοστό ίσως και 20-25% ανεμβολίαστων κληρικών.

Πανστρατιά υπευθυνότητας

Οι επικείμενες εορτές προβληματίζουν επιστήμονες και κυβέρνηση και την αναμενόμενη μεγάλη κινητικότητα και ανταλλαγή επισκέψεων.
Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι απαιτείται «μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης» για να προστατευθεί η υγεία των συνανθρώπων μας, να αποδοθεί έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς και να διασφαλιστεί το εισόδημα των επαγγελματιών. Για τις οικογενειακές συνάξεις τόνισε ότι επιβάλλεται η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και συχνός έλεγχος με αυτοδιαγνωστικά ή όποια άλλα τεστ.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Τι συζήτησαν στην Ιερά Σύνοδο

Στη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργό στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (συνοδεύονταν από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό – Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου), συζητήθηκαν και άλλα θέματα.
Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για την επίλυση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ειλικρινή συνεργασία και τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, ενώ απαντώντας στην κριτική κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών παρατάξεων, ανέφερε ότι ουδεμία πλέον πρόσληψη κληρικού στη χώρα μας πέραν των τακτικών και κατ΄ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.