6 Οκτωβρίου, 2024
Top News Αγροτικά Θέμα Χαλκιδικής Τουρισμός

Κίνδυνος για τουρισμό, ελιές και κτηνοτροφία!!!

Υπερθέρμανση της Χαλκιδικής λόγω Κλιματικής Κρίσης

Σοκ από την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2046

Τι θα σημαίνει για τη χώρα μας η γρήγορη υπερθέρμανση του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τη ζωή στις πόλεις; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και πόσο συνεισφέρει η καθεμία και ο καθένας από εμάς στο πρόβλημα;Στη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, η ερευνητική ομάδα με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Καρτάλη αναλύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε σχεδόν 850 περιοχές της ελληνικής επικράτειας

Η Κλιματική Αλλαγή και οι πόλεις

Η μέση θερμοκρασία των πόλεων θα αυξηθεί παντού, αλλά περισσότερο στην Πάτρα, την Καλαμάτα και την Αθήνα. Αν ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πάτρα και την Καλαμάτα θα φτάσει πάνω από τους 3 ℃. Στην Αθήνα θα ξεπεράσει τους 2 ℃, όποιο σενάριο κι αν επαληθευτεί.Αυξημένη θα είναι και η θερμοκρασία σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στην Χαλκιδική με τον μέσο όρο να ξεπερνά τους 1,5  ℃ κάτι που σημαίνει μεσοσταθμικά ότι τα καλοκαίρια θα έχουμε πιο πολλά και με μεγαλύτερη διάρκεια σαραντάρια.

Μέτρα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ανασχεδιασμός του Εξοικονομώ-Καινοτομώ ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν το κριτήριο της θερμικής έκθεσης. Αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Καθιέρωση συγκεκριμένων στόχων σε επίπεδο Δήμου (π.χ. μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030). Πεζοδρόμηση δρόμων και μετατροπή άλλων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Δημιουργία πράσινων οροφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα. Ανάπτυξη αστικών (μικρού ή μεσαίου μεγέθους) πάρκων μέσα στον αστικό ιστό, χρησιμοποιώντας ελεύθερους χώρους, όπως οι σχολικές αυλές.

Η παρουσίαση

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν από τον επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης και καθηγητή στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Καρτάλη, σε μια συζήτηση με το διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, σήμερα στο 1st Athens ESG και Climate Crisis Summit, το πρώτο συνέδριο των «Καθημερινή Summits», όπου σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν οι μεγάλες προκλήσεις, οι προσδοκίες, όπως και οι λύσεις των επιχειρήσεων και των ρυθμιστικών αρχών κατά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων (ESG).Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά V» που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών στις 11-12 Οκτωβρίου με κεντρικό θέμα το ερώτημα «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» παρουσιάστηκαν κάποια από τα βασικά ευρήματα της μελέτης.

 
Κίνδυνοι στην Γη και τον τουρισμό 
Αυτές οι μεταβολές θα φέρουν αλλαγές όχι μόνο στο κλίμα αλλά και στην Γη που θα αλλάξουν πολλά πράγματα αναφορικά με τον τουρισμό, με την κτηνοτροφία αλλα και με τις καλλιέργειες. Αναμένεται να επηρεαστούν οι ελιές καθώς θα έχουμε πολλά ζητήματα με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα σιτηρά αλλά και οι εν γένει δενδροκαλλιέργειες καθώς και οι μονοετείς καλλιέργειες. Ακόμη σίγουρα θα έχουμε πιο ζεστούς χειμώνες και έτσι θα γίνει εξοικονόμηση θέρμανσης στην Χαλκιδική ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθώς νεκροί μήνες όμως ο Απρίλιος, ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, θα μπουν στο καλεντάρι του τουρισμό στην περιοχή μας. Βέβαια θα υπάρξουν ξηρασίες με αποτέλεσμα το νερό να λείπει από την Χαλκιδική που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς και θα έχουμε όλο και πιο πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Άρα αποτελεί μονόδρομο και θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικός στόχος, η κατασκευή φραγμάτων αλλά και άλλων υποδομών συγκράτησης των υδάτων, όπως τεχνητές λίμνες. Τέλος είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν την περίοδο 2026-2045 στην Χαλκιδική πυρκαγιές με την άνοδο της θερμοκρασίας καθώς η περιοχή μας είναι επιρρεπής σε αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *