1 Οκτωβρίου, 2022
Άρθρα

Η μάχη στην κεντροαριστέρα στην σκιά της Φώφης

Του Χρήστου Δημητριάδη

 

Η Φώφη Γεννηματά ήταν με μεγάλη αγωνίστρια, μάνα, σύζυγος και γυναίκα που κράτησε ψηλά την σημαία της Ελλάδας. Η φυγή της την προηγούμενη Δευτέρα, συνδυάστηκε με την πρώτη δημοσκόπηση αναφορικά με τις επιλογές των πολιτών για την διαδοχή της στο Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα η εφημερίδα μας την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την έρευνα που έγινε για το σάιτ POLITICAL από την εταιρία INTERVIEW.

 

Σήμερα έξι υποψήφιοι βρίσκονται στην αρχή ενός δρόμου που θα έχει χαρακτηριστικά κατοστάρη, καθώς σε περίπου ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί ο πρώτο γύρος των εκλογών. Οι τάσεις της δημοσκόπησης έδειξαν πως ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχουν ένα σαφές προβάδισμα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος χρειάζεται ενίσχυση. Ευχάριστη έκπληξη ο Γιώργος Γερουλάνος που καταγράφει διψήφιο αριθμό ενώ Χάρης Καστανίδης και Πάυλος Χρηστίδης είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν ως το τέλος, καθώς ίσως αποσυρθούν υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει πολλές δυνάμεις, όλο το σκηνικό δείχνει στον πρώτο γύρο επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου που θα έχει τις δεξαμενές των άλλων τριών υποψηφίων Χάρη Καστανίδη, Παύλο Χρηστίδη και φυσικά του Γιώργου Γερουλάνου που τον είχε Υπουργό Πολιτισμού στην Κυβέρνηση του.  Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, κατά την άποψη μου είναι πιο κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς το δέλεαρ της αντιπροεδρίας, μιας θέσης που σήμερα δεν υφίσταται στο Κίνημα Αλλαγής καθώς και την προεδρίας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, μιας και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες του καθώς δεν θα είναι Βουλευτής, ίσως τους ενώσει. Πρόκειται όμως για απλές εκτιμήσεις μιας και οι διαφορές είναι στο στατιστικό λάθος.

Υπάρχει όμως μια ποιοτικά διαφορά η οποία στις μετρήσεις που ακολούθησαν δεν φαίνεται. Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης είναι ενεργοί από τον Μάιο.  Οι Γιώργος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης δεν είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους μέχρι τα δυσάρεστα γεγονότα με την Φώφη Γεννηματά.  Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως είναι αυτός που μπορεί να φέρει κόσμο πίσω στο Κίνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτός που εγγυάται ότι μπορεί και πάλι η κεντροαριστερά να αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά. Να γίνει ξανά Κυβερνητική παράταξη μετά από 12 χρόνια. Είναι αυτός που το 2009 πήρε 45%. Είναι βέβαια αυτός που είπε το αμίμητο λεφτά υπάρχουν!!!

Τέλος ένα μέτρο που φαίνεται ότι αποτελεί κομβικό σημείο, είναι η ευκολία που μάζεψε τις υπογραφές των 20.000 μελών σε 20 ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου!!! Έδειξε ότι διαθέτει ακόμη δύναμη και ότι μπορεί να ενεργοποιήσει στελέχη που έχουν καθίσει στον πάγκο. Μερικές από δαύτες μαζεύτηκαν και από την Χαλκιδική όπου φημίζεται για το Αντι Γιωργο Παπανδρεϊκό κλίμα. Άραγε ποιοι ενεργοποιήθηκαν; Ας μην ξεχνάμε πως η Χαλκιδική διαθέτει εν ενεργεία Βουλευτή, τον Απόστολο Πάνα, καθώς και δύο πρώην Υπουργούς, τον Χρήστο Πάχτα και τον Γιώργο Δρεβελέγκα.  Οι δυο τους έχουν πολλά κοινά αν και θεωρούνται εσωκομματικοί αντίπαλοι: Έχουν την ίδια ηλικία, 71 ετών και βρίσκονται στην αποστρατεία ο  τελευταίος από τον Σεπτέμβριο του 2015 όπου έχασε στην Χαλκιδική την έδρα από την Χρυσή Αυγή της αλήστου μνήμης και γραφικότητας κας Βλάχου ενώ ο Χρήστος Πάχτας  το 2014 όταν έχασε τον Δήμο Αριστοτέλη παραμένοντας όμως μέχρι το 2019 ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου… Δεν τους λες μεγάλους, δεν τους λες μικρούς…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.