2 Ιουλίου, 2022
Θέμα Χαλκιδικής

Δήμος Αριστοτέλη: Σταθερά αντίθετος στην ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών σε βάρος του τουριστικού προϊόντος της Ολυμπιάδας

 

Με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία της Ολυμπιάδας, ο Δήμος Αριστοτέλη, επισημαίνει πως συμμερίζεται ενεργά την απόφαση των κατοίκων της να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών και ιχθυοκαλλιεργειών στο παράκτιο μέτωπο μιας περιοχής που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Θυμίζουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο (όπως και το Τοπικό Συμβούλιο της Ολυμπιάδας αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου, έχει ήδη εκφράσει με ομοφωνία την αντίθεσή του στην ανάπτυξη ιχθυοτροφείων και οστρακοκαλλιεργειών εντός των ορίων της πλέον τουριστικής ζώνης της Ολυμπιάδας, ενώ έχει προσφύγει -μαζί με κατοίκους και συλλογικούς φορείς- δύο φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των ήδη εκδοθέντων αδειοδοτήσεων αντίστοιχων μονάδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα παρέστη και στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, επιδιώκοντας την αποτροπή περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην ίδια περιοχή, συνεχίζοντας σειρά επαφών σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη.

Συνάμα επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης (ΠΑΥ Ιερισσού-Στρυμονικός κόλπος), ως υποδοχέα τέτοιων δραστηριοτήτων, με δεδομένες τις χωροταξικές απαγορεύσεις που ήδη υφίστανται και προκρίνουν τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και τις πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης στις οποίες επενδύει ο Δήμος για μια περιοχή με εξαιρετικό θαλάσσιο μέτωπο που περιλαμβάνει και τον εμβληματικό αρχαιολογικό τόπο των Αρχαίων Σταγείρων.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά:

«Έχω πολλές φορές επισημάνει, ότι ως Δημοτική Αρχή, είμαστε υπέρ της ανάπτυξης στη βάση ενός συνδυαστικού παραγωγικού μοντέλου, με συνύπαρξη δραστηριοτήτων που θα σέβονται η μια τα όρια της άλλης. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, μια τέτοια συνύπαρξη δεν είναι πλέον δυνατόν να υπάρξει, πόσο μάλλον, όταν από πλευράς Δήμου δόθηκε στους επίδοξους επενδυτές διέξοδος συνεννόησης για την από κοινού αναζήτηση λύσης στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής χωροθέτησης, που δεν θα πλήττει το τουριστικό προϊόν της Ολυμπιάδας, ή οποιασδήποτε άλλης παράκτιας κοινότητας του Δήμου Αριστοτέλη. Κανένα ενδιαφέρον για μια τέτοια συνεννόηση δεν έδειξαν οι επίδοξοι επενδυτές προς τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, αφήνοντας ως μοναδική οδό προστασίας της τουριστικής οικονομίας της περιοχής, τον πλήρη αποχαρακτηρισμό και την αποτροπή κάθε παρόμοιας επιβαρυντικής δραστηριότητας, που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με κάθε νόμιμο μέσο!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.