13 Οκτωβρίου, 2024
Αφιερώματα Θέμα Χαλκιδικής Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Σημαντική η Χαλκιδική στα 47 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας

Η Χαλκιδική, η καθημερινή εφημερίδα που τείνει να γίνει συνήθεια,  με αφορμή την συμπλήρωση 47 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για την ιστορία του Κόμματος τόσο σε Εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από αυτό το αφιέρωμα θα θυμηθούν οι παλαιότεροι και θα μάθουν οι νεότεροι τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε και σύμφωνα με το καταστατικό της,  αυτή η Παράταξη ιδρύθηκε για να υπηρετήσει, υπηρέτησε και υπηρετεί την Ελλάδα. Η ιδρυτική διακήρυξή παραμένει πάντα επίκαιρη. Η ΝΔ πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία με σταθερά της την κοινωνική ευαισθησία. Σ’ αυτή την πορεία των σαράντα επτά χρόνων η ΝΔ έβαλε πάνω από όλα το Εθνικό Συμφέρον. Η Χαλκιδική βέβαια είχει ιδιαίτερο ρόλο με την διοργάνωση 3 Συνεδρίων του Κόμματος στην περιοχή. Διαβάστε το αφιέρωμα παρακάτω:

1974

Η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

1974

Η πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία 54,37% και εκλέγει 220 βουλευτές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προχωρεί με σταθερά βήματα στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας και επιχειρεί τη μεγάλη εθνική επιλογή της ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ.

1974

Το Δημοψήφισμα για το πολιτειακό

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. λύνει οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, διεξάγοντας δημοψήφισμα στις 8.12.1974 με το οποίο καταργείται η Βασιλεία και εγκαθιδρύεται η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

1975

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Νέα Δημοκρατία μετά από επίπονες προσπάθειες στο Κοινοβούλιο ψηφίζει το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι το πλέον προοδευτικό Σύνταγμα της Ελλάδας, ικανό να ανταποκριθεί στις πολιτικοκοινωνικές τάσεις και ανάγκες της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπνευστές του δεν αγνοούν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και προβλέπουν στις διατάξεις του τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε υπερεθνικό οργανισμό.

1976

Προσυνέδριο στην Χαλκιδική

Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το οποίο μετά τη μεταπολίτευση του 1974 προχωρεί στη δημοκρατική εσωτερική του οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής. Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει ότι: “Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα”.

1977

Η δεύτερη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει εκ νέου τις εθνικές εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 42% και εκλέγοντας 172 βουλευτές σχηματίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1979

Α’ Συνέδριο στην Χαλκιδική

Συγκαλείται το Α’ Συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική στις 5-7 Απριλίου 1979. Εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες εισηγείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εγκρίνεται το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Είναι το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη.

1979

Η μεγάλη εθνική επιλογή της Ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.

Η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφεται στο Ζάππειο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρωθυπουργό και τον Γεώργιο Ράλλη ως Υπουργό Εξωτερικών, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Απουσιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

1980

Εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού, όπου επικρατεί ο Γεώργιος Ράλλης έναντι του Ευάγγελου Αβέρωφ, αναλαμβάνοντας χρέη πρωθυπουργού.

1981

Έκτακτο συνέδριο Νέας Δημοκρατίας

Το έκτακτο Συνέδριο, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο του 1981 εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

1981

Εθνικές Εκλογές – Η Νέα Δημοκρατία αξιωματική αντιπολίτευση

Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,86% και εκλέγει 115 βουλευτές, αναδεικνυόμενη σε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται την ίδια μέρα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31,34% και εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.

1981

Εκλογή Ευάγγελου Αβέρωφ

Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έναντι των Κωστή Στεφανόπουλου και Ιωάννη Μπούτου.

1984

Ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές του 1984, στις 17 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό της σε 38,05% και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

1984

Παραίτηση Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα, παραιτείται από Πρόεδρος του κόμματος. Την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου.

 

1985

Εθνικές Εκλογές – Εκλογική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας

Στις βουλευτικές εκλογές της 2 Ιουνίου 1985, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 40,85%, εκλέγει 126 βουλευτές, παραμένοντας όμως στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

1986

2ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη

Συγκαλείται στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο το Β’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εμπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

1986

Δημοτικές Εκλογές

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να πολιτικοποιήσει έντονα τις δημοτικές του Οκτωβρίου 1986 και κερδίζει τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Στην Αθήνα εκλέγεται ο Μιλτιάδης Έβερτ, στη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Κούβελας και στον Πειραιά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

1989

Εθνικές εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 με ποσοστό 44,3 %, εκλέγοντας 145 βουλευτές. Λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές η Ν.Δ δεν διαθέτει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τζανή Τζαννετάκη με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,41% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές.

1989

Εθνικές εκλογές και δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα

Στις εθνικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει ποσοστό 46,2%. Και πάλι, όμως, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου εκλέγει μόνο 148 βουλευτές και δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Ορκίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

1990

Εθνικές εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 46,9%. Εκλέγει 151 βουλευτές και σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

1993

Εθνικές Εκλογές – Η Νέα Δημοκρατία ξανά στην αντιπολίτευση

Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 39,3% εκλέγοντας 111 βουλευτές και περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

1993

Παραίτηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εκλογή Μιλτιάδη Έβερτ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

1994

3ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική

Συνέρχεται το Γ’ Συνέδριο του κόμματος από 22 έως 24 Απριλίου στη Χαλκιδική στο οποίο συμμετέχουν 1.300 σύνεδροι. Εγκρίνεται το νέο καταστατικό του κόμματος το οποίο εναρμονίζει τη λειτουργία του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αύριο. Επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος και οριοθετείται το νέο πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στρατηγική επιδίωξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού αναδεικνύεται η «Ειρηνική Επανάσταση».

1994

Ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές του 1994, που διεξάγονται στις 12 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα λαμβάνοντας ποσοστό 32,63% και εκλέγει εννέα ευρωβουλευτές.

1994

Δημοτικές Εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές της 16ης Οκτωβρίου τους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και εκλέγει 12 Νομάρχες.

1996

Εθνικές Εκλογές

Στις Εθνικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, οι οποίες προκηρύχθηκαν αιφνιδίως, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,12% ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,19%.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ υποβάλλει την παραίτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου.

1996

Επανεκλογή Μιλτιάδη Έβερτ

Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερισχύοντας του συνυποψηφίου του Γιώργου Σουφλιά.

1997

Εκλογή Κώστα Καραμανλή

Από 21 έως 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το Δ’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Τέσσερα ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς. Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στο δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Σουφλιά .

1997

4ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας

Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου το Συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο, όσο και στο ίδιο το Συνέδριο διατυπώνονται οι αρχές και οι θέσεις του Κόμματος στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ο σχεδιασμός και το όραμα της Ν.Δ. για την Ελληνική κοινωνία στην μετά ΟΝΕ εποχή, καθώς και η προγραμματική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.

1998

Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Νέα Δημοκρατία προσδιορίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκλέγει 27 Νομάρχες και Δημάρχους στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

2000

Βουλευτικές Εκλογές – Οριακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας

Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 42,7%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις 73.000 ψήφων.

2000

Έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2000 το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την επιβεβαίωση της ιδεολογίας, την ανάδειξη της φυσιογνωμίας και την ανανέωση της οργανωτικής και λειτουργικής δομής του κόμματος, αναδεικνύοντας την ΝΔ σε έναν οργανισμό ικανό να ανταποκρίνεται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές του 21ου αιώνα.

2001

5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα

Πραγματοποιείται από τις 30 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου το τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο συζητά ζητήματα αρχών και θέσεων και προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή επιστρέφει στο κόμμα ο Γιώργος Σουφλιάς.

2002

Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Νέα Δημοκρατία προσδίδει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές και κερδίζει 30 Νομαρχίες, τους περισσότερους δήμους της χώρας και μεταξύ αυτών την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

2004

Εθνικές Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή

Στις Εθνικές εκλογές της 7ηs Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με ποσοστό 45,36 % εκλέγοντας 164 βουλευτές. Ο νέος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση. Tο ΠΑΣΟΚ, που προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού, με την αντικατάσταση του κ. Κώστα Σημίτη από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, έλαβε ποσοστό 40,55 % , εκλέγοντας 116 βουλευτές.

2004

Ευρωεκλογές

Στις 13 Ιουνίου 2004, διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 43,01 εκλέγοντας 11 ευρωβουλευτές έναντι ποσοστού 34,03% και 8 ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

2004

6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

To 6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου 2004. Είχαν προηγηθεί τα Προσυνέδρια της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο αυτό τιμώνται τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης, μαζί με τα 30οστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Με την ενεργό συμμετοχή 4.500 συνέδρων στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του κόμματός, την κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την ανάδειξη του μηνύματος της πολιτικής αλλαγής, την τροποποίηση του καταστατικού και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής προχωρεί η οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματος.

2007

7ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου ξεκίνησε το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ενώπιον 4.500 σύνεδρων, επαναβεβαιώνεται η στήριξη στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

2007

Βουλευτικές Εκλογές – Νέα εντολή στη Νέα Δημοκρατία

Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 41,84% και εκλέγει 152 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής σχηματίζει εκ νέου Κυβέρνηση.

2009

Ευρωεκλογές

Στις Ευρωεκλογές 2009 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,29% και εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές.

2009

Βουλευτικές εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,48% και εκλέγει 91 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού.

2009

Έκτακτο Συνέδριο – Αλλαγή διαδικασίας εκλογής προέδρου

Στο Έκτακτο Συνέδριο, που διεξάγεται στις 7 Νοεμβρίου 2009, αποφασίζεται η τροποποίηση του Καταστατικού αναφορικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και θεσπίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος.

2009

Νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς

Στις 29 Νοεμβρίου 2009 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

2010

8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος

Στις 25-27 Ιουνίου διεξάγεται το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα αφετηρία για την επικράτηση των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, κοινωνικής συμμαχίας για την αναγέννηση της Ελλάδας.

2010

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει πέντε Περιφερειάρχες σε σύνολο δεκατριών και περισσότερους από 100 Δημάρχους.

2012

Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2012

Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 5 Μαΐου 2012 και η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτο κόμμα με 108 έδρες. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές, ενώ υπηρεσιακός Πρωθυπουργός καθορίστηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος.

2012

Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2012 – Ο Αντώνης Σαμαράς Πρωθυπουργός

Στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με 29.66% και 129 έδρες και ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε ο 13ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

2013

9ο Τακτικό Συνέδριο

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξήχθη το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα “Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα”. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Πρωθυπουργού για την πορεία της χώρας και το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν βελτιώσεις στο Καταστατικό του κόμματος, ενώ εξελέγη και η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής.

2014

Ευρωεκλογές

Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 διεξήχθησαν οι εκλογές ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 22.72% εξέλεγε 5 ευρωβουλευτές.

2014

Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης

Η Νέα Δημοκρατία επικρατεί σε 7 από τις 13 περιφέρειες και για πρώτη φορά κερδίζει την πλειοψηφία των δήμων όλης της χώρας (165 σε σύνολο 325).

40 χρόνια ΝΔ: Ενότητα ζήτησαν Μολυβιάτης, Βαρβιτσιώτης και Μεϊμαράκης από την Χαλκιδική

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Μηνύματα ενότητας μετέφεραν με τις ομιλίες τους ιστορικά, αλλά και νεότερα στελέχη της ΝΔ σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της παράταξης. Οι αιχμές και η αναζήτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης

 

Οι εκδηλώσεις της Ν.Δ. για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, “δεν πρέπει να έχουν μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να είναι και η έντιμη και ψύχραιμη αναμέτρηση με το παρελθόν μας”, επισήμανε ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πέτρος Μολυβιάτης, στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Αθως Παλάς”,στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής.

Ο κ. Μολυβιάτης μίλησε για την ιδεολογία της Ν.Δ σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την όρισε ως το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ανάμεσα στον κλασικό φιλελευθερισμό και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό.”Σήμερα η εθνική μας ζωή σκιάζεται από τη μεγάλη και οδυνηρή κρίση και για να την υπερβούμε χρειάζεται να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από το παρελθόν μας”, εξήγησε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε: “Ασφαλώς έγιναν και λάθη, αλλά μόνο όποιος δεν κάνει τίποτε, δεν κάνει και λάθη. Ομως το κόμμα μας έχει κάθε δικαίωμα να είναι υπερήφανο για την πορεία και τα επιτεύγματα του”.

Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή διαδέχθηκαν “άξιοι ηγέτες” της παράταξης, χαιρέτισε με ιδιαίτερη χαρά την παρουσία του Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση και αφού είπε ότι η Ν.Δ., υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, έχει την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση απηύθυνε έκκληση σε όλους μαζί να στηρίξουν τον αγώνα που δίνει η Ν.Δ., η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς.

Βαρβιτσιώτης: “Όχι στη στείρα άρνηση”

Την αμέριστη στήριξη του στον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους προέδρους της Ν.Δ. και για τους δύο τελευταίους υπογράμμισε: “Με τον Κώστα Καραμανλή, πρωταγωνίστησα στη μετάβαση της νεότερης γενιάς στην ηγεσία του κόμματος . Παράλληλα, ως επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου, πετύχαμε τη μεγαλύτερη νίκη που σημείωσε η Νέα Δημοκρατία σε ευρωεκλογές. Και, βέβαια, με το σημερινό Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο και δηλώνω την αμέριστη στήριξή μου. Παλαιότερα, βρεθήκαμε μαζί στις κυβερνήσεις,ενω πριν από λίγα χρόνια, συνεργαστήκαμε στενά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαράσσοντας μια κοινή και παραγωγική πορεία για τη χώρα. Σήμερα, ο ίδιος, ως Πρωθυπουργός έχει αποδειχθεί πλήρως αντάξιος της ευθύνης και της ιστορικότητας των στιγμών. Κλήθηκε να διαχειριστεί μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Υπηρετεί την πατρίδα με προσήλωση, εργαζόμενος καθημερινά σκληρά για τη σωτηρία της. Τολμώ να πω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εξασφαλίσει από τώρα τη θετική κρίση από τον ιστορικό του μέλλοντος”.

Είπε ακόμα ότι το σήμερα το βασικό ζητούμενο της πατρίδας είναι η ενότητα. Γι αυτό “οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου  οφείλουν να βρουν τα βασικά σημεία για μια εθνική συνεννόηση. Σε περιόδους κρίσεων, οι στείρες διαφωνίες διαχρονικά οδηγούσαν πάντα σε αδιέξοδα.  Όταν εφαρμόσαμε αυτή την τακτική την πληρώσαμε ακριβά.

Δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να απορρίπτει όλες τις προτάσεις της ΝΔ για το Σύνταγμα. Σε όσες συμφωνεί θα πρέπει να υπάρξει μια συνέπεια. Είναι καθήκον μας να τονίζουμε τα σημεία που συμφωνούμε και να υποβαθμίζουμε αυτά που διαφωνούμε”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση του Ι. Βαρβιτσιώτη,”όταν εφαρμόσαμε αυτή την τακτική, την πληρώσαμε έντονα”, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις.

Μεϊμαράκης: “Είναι στο DNA της παράταξης, να λέει την αλήθεια”

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι μιλάει ως στέλεχος της Ν.Δ. και όχι ως πρόεδρος της Βουλής και τόνισε την ανάγκη να “επαναπατρίσει” το κόμμα τους ψηφοφόρους που έχασε το 2012. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη της Ν.Δ. να βγουν ανοιχτά στον κόσμο, να μιλήσουν μαζί του, να σφίξουν το χέρι και να ξανακερδίσουν τους χαμένους ψηφοφόρους, που ψήφισαν κάποιες “παραφυάδες”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εδωσε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και σημείωσε: “Σε τέτοιες συγκεντρώσεις ξαναβρίσκουμε την αυτοπεποίθηση μας, γιατί είμαστε μεμψίμοιροι τις τελευταίες μέρες. Να φύγουμε από εδώ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να πούμε στον κόσμο: Ναι, είμαστε Ν.Δ. και ζητάμε να μας ξαναεμπιστευθείτε, να μας ξαναστηρίξετε. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ν.Δ. Δεν κάναμε μόνο λάθη”.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι “είναι στο DNA της Ν.Δ. να λέει την αλήθεια” και πώς αυτό έκανε και ο Κώστας Καραμανλής, πριν τις εκλογές του 2009, όταν μίλησε για “πάγωμα” μισθών, και παρατήρησε πως θα ήταν διαφορετική η τύχη της χώρας, αν οι πολίτες τον είχαν ακούσει. Την αλήθεια, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης , είπε και ο Αντώνης Σαμαράς, στις εκλογές του 2012, όταν ζήτησε αυτοδυναμία για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Ν.Δ.,και απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012 στο ότι ψηφοφόροι της Ν.Δ. “παρασύρθηκαν” τότε από “λαϊκισμό” και “ακρότητες”, λόγω της αγανάκτησης..

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ν.Δ. θα πάει καλά στις επόμενες εκλογές και θα είναι πάλι ο “κυρίαρχος κορμός” της επόμενης κυβέρνησης, λέγοντας: “Και θα έρθουν, τώρα, να μας πουν ότι η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. τελειώνει στις εκλογές που έρχονται. Τους απαντάμε ότι και πάλι κυρίαρχος κορμός της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η Ν.Δ. με πρόσημο δημοκρατικό , προοδευτικό αλλά κυρίως φιλελεύθερο”

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνει μεγάλη μάχη για το τέλος της εποχής των Μνημονίων. Δήλωσε ότι τα μέλη της ΟΝΝΕΔ διακατέχονται από υπερηφάνεια επειδή ανήκουν στην παράταξη που έδωσε και δίνει εθνικό όραμα στη χώρα και τόνισε: “Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να αντισταθούμε στις δυσκολίες, για να πάμε την πατρίδα μπροστά. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε θεματοφύλακες των αρχών και αξιών της Ν.Δ.”.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο από τη σαραντάχρονη διαδρομή της Ν.Δ. Μετά το τέλος της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά τον λόγο πήραν στελέχη της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε λάβει πρόσκληση δεν πήγε στην εκδήλωση και σε ανάρτηση του στο Διαδίκτυο έγραψε: “Πίστευα πάντα και προσπαθώ να το υποστηρίζω με πράξεις ότι τιμούμε την προσωπικότητα και την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας πρακτική τις αρχές και τις αξίες που ενέπνευσε με το έργο του”.

2015

Παραίτηση από τη θέση του Προέδρου του Αντώνη Σαμαρά και ανάληψη της Προεδρίας από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη

2016

Εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Στις 10 Ιανουαρίου 2016 διεξάγεται ο δεύτερος γύρος εσωκομματικών εκλογών, με τη συμμετοχή περίπου 450000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 52,43% έναντι 47,57% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

2016

10ο Τακτικό Συνέδριο

Στις 22-24 Απριλίου 2016 διεξήχθη το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα “Οξυγόνο για την Ελλάδα”.

 

2019-σήμερα: Κυβέρνηση

Στις εθνικές εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 8,32% από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έτσι οδηγήθηκε στη θέση της κυβέρνησης. Την επόμενη μέρα ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σχημάτισε κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε άμεσα την εφαρμογή ενός κεντροδεξιού φιλελεύθερου πολιτικού προγράμματος. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατάργησε αμέσως εγκύκλιο για απλοποίηση διαδικασιών για έκδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπήκοους. Στο Υπ. προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Μιχάλη Χρυσοχοΐδη άλλαξε τον προηγούμενο αρχηγό της αστυνομίας.Ανάμεσα στις προτεραιότητες του είναι καλύτερος έλεγχος των συνόρων για μείωση των μεταναστών, αντιμετώπιση των Εξαρχείων, η βελτίωση της κατάστασης στο σωφρονιστικό σύστημα και σύγχρονη διαχείριση κρίσης και καταστροφών. Η αστυνομία στις 26 Αυγούστου 2020 πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση στα Εξάρχεια, αδειάζοντας κτίρια, που είχαν καταληφθεί κυρίως από άστεγους αλλοδαπούς. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η έμφαση που δίνεται στον τομέα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (το Νοέμβριο του 2020 ψηφίστηκε το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία” ,  ενώ το Μάρτιο του 2021 με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστάθηκε η Επιτροπή σύνταξης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ελλάδα). Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έθεσε ως προτεραιότητα τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο το οποίο καταργήθηκε,προκαλώντας έτσι άμεσες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς και από την φοιτητική κοινότητα.

Η ΝΔ και η Χαλκιδική!

Σαφώς και η Νέα Δημοκρατία έχει συνδέσει μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Χαλκιδική. Τα συνέδρια που διοργανώθηκαν στην περιοχή μας ήταν κομβικής σημασίας για την ιστορία του Κόμματος. Στην Χαλκιδική πάρθηκαν οι σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλος αυτής της παράταξης. Παρακάτω σας παραθέτουμε τους σημαντικότερους σταθμούς σε επίπεδο Χαλκιδικής:

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1974:

ΝΔ:66,49%-2 έδρες

ΕΚ-ΝΔ:16,47 %-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1977:

ΝΔ:52,82%-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:25,81 %-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1981:

ΠΑΣΟΚ:45,97%-2 έδρες

ΝΔ:45,85%-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1985:

ΝΔ: 47,82%-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:44,7 %-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1989 (Ιούνιος):

ΝΔ:50%-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:39,24%-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1989 (Νοέμβριος):

ΝΔ:51,57%-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:40,44%-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1990:

ΝΔ: 52,53%-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:39,18%-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1993:

ΝΔ:44,93%-1 έδρα

ΠΑΣΟΚ:45,09%-2 έδρες

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 1996:

ΝΔ: 44,52 % -33.175 ψήφοι- 2 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 38,75%-28.875 ψήφοι – 1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2000:

ΝΔ:50,05% -38.630 ψήφοι-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:40.53%-31.286-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2004:

ΝΔ: 52,12%-42.486 ψήφοι-2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:37,78%-30.767 ψήφοι-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2007:

ΝΔ: 46,37%-38.239 ψήφοι -2 έδρες

ΠΑΣΟΚ:38,11%-31.429 ψήφοι-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2009:

ΝΔ:40,47 %-31.894  ψήφοι -1 έδρα

ΠΑΣΟΚ:41,02%-32.325 ψήφοι-2 έδρες

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών Μαΐου 2012:

ΝΔ:23,16%-16.354 Ψήφοι-1 έδρα

ΠΑΣΟΚ:15,83%-11.181 Ψήφοι-1 έδρα

ΣΥΡΙΖΑ:14,51%-10.245 Ψήφοι-1 έδρα

  1. Αποτελέσματα εθνικών εκλογών Ιουνίου 2012:

ΝΔ:34,90%-24.211 ψήφοι-1 Έδρα

ΠΑΣΟΚ:14,64%-10.156 Ψήφοι-1 έδρα

ΣΥΡΙΖΑ:22,48%-15,596 ψήφοι-1 Έδρα

  1. Αποτελέσματα Εθνικών εκλογών Ιανουάριος 2015

ΣΥΡΙΖΑ: 33,51%- 23.458- 1 Έδρα

ΝΔ: 33,00 – 23.095- 1 Έδρα

ΠΑΣΟΚ  7,19%- 5.033- 1 Έδρα

  1. Αποτελέσματα Εθνικών εκλογών Σεπτέμβριος 2015

ΝΔ: 33,29% –20.149 – 1 Έδρα

ΣΥΡΙΖΑ : 32,90%- 21.179- 1 Έδρα

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,22%-  4.429- 1 Έδρα

Αποτελέσματα Εθνικών εκλογών Ιούλιος 2019

ΝΔ: 42,59% 26.702 – 1 Έδρα

ΣΥΡΙΖΑ: 24,32% 15.240 – 1 Έδρα

Κίνημα Αλλαγής 6.500- 1 Έδρα

 

Κλείνοντας, αξίζει να θυμηθούμε ποιοι εκλέχθηκαν Βουλευτές στην Χαλκιδική από την μεταπολίτευση έως και σήμερα:

1974

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΣ (ΝΔ)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ (ΝΔ)

ΤΣΙΟΥΠΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΝΔ)

1977

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΟΥΠΛΑΚΗΣ (ΝΔ)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΣ (ΝΔ)

1981

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΟΥΠΛΑΚΗΣ (ΝΔ)

1985 (με λίστα)

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΟΥΠΛΑΚΗΣ (ΝΔ)

1989 – 1990 (και στις τρείς εκλογικές αναμετρήσεις)

ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΑΣ (ΝΔ)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΡΔΑΡΙΝΟΣ (ΝΔ )

1993

ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΑΣ (ΝΔ)

1996

ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΑΣ (ΝΔ)

2000
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ (ΝΔ)
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ (ΝΔ)
2004
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ (ΝΔ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ (ΝΔ )
2007
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ (ΝΔ)
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ (ΝΔ ) (Βασίλης Πάπας ύστερα από απόφαση του Εκλογοδικείου)
2009
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ (ΝΔ)
2012
Ευθύμης Καρανάσιος (ΝΔ)
2015
Γιώργος Βαγιωνάς (ΝΔ)
2019
Γιώργος Βαγιωνάς (ΝΔ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *