27 Νοεμβρίου, 2022
Top News Αγροτικά Θέμα Χαλκιδικής Χαλκιδική

OI TΡΑΠΕΖΕΣ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ….

Και την προσωπική τους περιουσία ζητούν ως εγγύηση για επαγγελματικά δάνεια

– Έκκληση να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα στην ελληνική περιφέρεια…

 

• Την ώρα που όλοι θεωρούν τον πρωτογενή τομέα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου, συνεχώς ορθώνονται τεράστια εμπόδια, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα εξοβελίζεται κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Και μπορεί να ανακοινώνονται κατά καιρούς… πανηγυρικά διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην πράξη όμως αυτά μένουν κενό γράμμα, αφού μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός παραγωγών επωφελείται από αυτά. Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τα αγροτικά επενδυτικά δάνεια, αλλά αντίθετα θέτουν παράλογους όρους για να τα χορηγήσουν, όπως για παράδειγμα ζητούν από τους αγρότες να βάλουν εγγύηση την προσωπική τους περιουσία!
Δεν είναι όμως μόνο οι αγροτικός τομέας που βρίσκει εμπόδια, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, έχοντας περάσει μέσα από μια πολύχρονη δημοσιονομική κρίση, στην οποία εδώ και σχεδόν δυο χρόνια προστέθηκε και η υγειονομική, με την πανδημία του Covid 19. Γενικότερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ανεβαίνει καθημερινά το δικό της Γολγοθά, προσπαθώντας να επιβιώσει μέσα σ’ ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Μόνη σανίδα σωτηρίας έχει τις διάφορες κρατικές ενισχύσεις και διευκολύνσεις, αφού και πάλι το τραπεζικό σύστημα κρατά τις κάνουλες χρηματοδότησης κλειστές!

Νέο μήνυμα Λιβανού!
Την άκαμπτη στάση των τραπεζών προς τον αγροτικό τομέα, επεσήμανε χθες για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός, μιλώντας στην εκδήλωση του Olympia Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη οι 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, να διευκολύνουν περισσότερο και με ταχύτερους ρυθμούς τους αγρότες, για να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού, που προσφέρονται με τα συγκεκριμένα δανειοδοτικά εργαλεία.
Η εικόνα που περιέγραψε ο υπουργός είναι αποκαρδιωτική, όταν μάλιστα ζητείται από τους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε ο κ. Λιβανός, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εισρεύσει δάνεια ύψους 480 εκατ. ευρώ στην αγορά από την ίδρυση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνον 70 (!) από τις 1.200 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και από αυτές, έχουν εκταμιευτεί λιγότερα από 4 εκατ. ευρώ!
«Πέραν του προβλήματος του κορωνοϊού, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτή η καθυστέρηση, είναι ότι αυτό το project, αυτό το «εργαλείο» δεν προωθείται επαρκώς από τις ίδιες τις τράπεζες. Απευθύνομαι, λοιπόν, εκ νέου στις Τράπεζες, τις οποίες βλέπουμε ως εταίρους στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης και στήριξης του πρωτογενούς τομέα και τους ζητώ να διευκολύνουν πολύ περισσότερο τους αγρότες μας, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σημαντικά αυτά εργαλεία», είπε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε ότι είναι τώρα η ευκαιρία να αναλάβει ο τραπεζικός κλάδος τις ευθύνες του απέναντι στον πρωτογενή τομέα, απέναντι στην πρωτογενή επιχειρηματικότητα και στην μεταποίηση.

Παράλογες απαιτήσεις!
Εξειδικεύοντας, ο κ. Λιβανός είπε «ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτούν οι τράπεζες, να βάζουν οι αγρότες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα, την προσωπική τους περιουσία ως εγγύηση. Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία φαίνεται, ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ότι είναι επικερδής…».
Ο υπουργός εκτιμά ότι είναι ευκαιρία για κάποιες εκ των τραπεζών που συμμετέχουν να λειτουργήσουν σ’ ένα μεγάλο βαθμό και ως σύμβουλοι προς τους αγρότες για τη διαμόρφωση του business plan, τη δημιουργία εταιρικών σχημάτων, με επενδύσεις τρίτων, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Να μην κλείσουν!
Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε και στα υποκαταστήματα των τραπεζών της περιφέρειας, που κλείνει το ένα μετά το άλλο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό και η Ηπειρωτική ύπαιθρος, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με παρεμβάσεις και της ΠΕΔ Ηπείρου.
Ο υπουργός απηύθυνε δημόσια έκκληση, όχι μόνο να μην κλείσουν τα υποκαταστήματά τους στην ελληνική περιφέρεια, «εκεί που χτυπάει η καρδιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης», αλλά ν’ ανοίξουν και νέα…

Κρίσιμο στοίχημα
Όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός κατά την χθεσινή παρέμβασή του, το ΥΠΑΑΤ εργάζεται εντατικά και συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και την αύξηση των εξαγωγών αλλά και για την ορθολογικότερη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, για την ενίσχυση των υποδομών, την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και κατάρτισης των παραγωγών. «Θέλουμε να μπολιάσουμε τον αγροτικό τομέα με τις αρχές της επιχειρηματικότητας αλλά και με νέα χρήματα τα οποία θα έρθουν να επενδύσουν σε αυτόν. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον ιδιωτικό τομέα για να αλλάξει η μοίρα του Έλληνα αγρότη και να μπορέσει σιγά σιγά να γίνει επιχειρηματίας. Οι νέου τύπου ενώσεις- τα συλλογικά σχήματα τα οποία προωθούμε, θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο branding και να βγούμε στις ξένες αγορές», είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι για το Υπουργείο, η διαχείριση των παλιών -και εν πολλοίς απαξιωμένων και απαρχαιωμένων συνεταιρισμών -και βεβαίως η διαχείριση των δανείων τους, που είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, αποτελούν κρίσιμο στοίχημα.

Ανεπαρκής η χρηματοδότηση των ΜμΕ
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Ελλάδος χαρακτηρίζει ανεπαρκή την χρηματοδότηση προς τον επιχειρηματικό κόσμο, εκτιμώντας ότι «η χρηματοδότηση της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ενδεχομένως όχι επαρκώς για τις μικρομεσαίες και ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία η καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις στο οκτάμηνο ήταν αρνητική κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ και προς τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) αρνητική κατά 1,1 δισ. ευρώ!
Αντίθετα, για το σύνολο του 2020 η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 6,7 δισ. ευρώ ενώ ήταν αρνητική κατά 1,7 δισ. ευρώ προς τα νοικοκυριά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε για την ρευστότητα της οικονομίας ο κ. Δημ. Μαλλιαρόπουλος, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης & Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες διατηρούν σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας» καθώς οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί από το Μάρτιο του 2020 (μέχρι και τον Αύγουστο του 2021) κατά 29,6 δισεκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.