21 Οκτωβρίου, 2021
Top News Θέμα Χαλκιδικής Υγεία Χαλκιδική

Καμπανάκι για ανεμβολιαστους άνω των 50 ετών στην Χαλκιδική!

Κινδυνεύουν το φθινόπωρο να νοσήσουν βαριά

Καμπανάκι για ανεμβολιαστους άνω των 50 ετών στην Χαλκιδική!

• «Καμπανάκια» από διαφορετικές κατευθύνσεις χτυπάνε συνεχώς για τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, καθώς η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αρχίζει ήδη να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρειο Ελλάδα, κάτι που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη χώρα, όσο θα μεταβάλλονται οι καιρικές συνθήκες. Το γεγονός μάλιστα ότι η διασπορά της νόσου, είναι πολύ μεγάλη σε παιδιά και εφήβους, χθες ανακοινώθηκε ότι αποτελούν πλέον το 30-33% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων, εντείνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδοοικογενειακή μετάδοση κυρίως στα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών που παραμένουν ανεμβολίαστα.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας εστίασε ακριβώς σε αυτή τη διαπίστωση. Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες ηλικίας 55-64 ετών είπε.

Σε κίνδυνο οι άνω των 50
«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», είπε στην συνέχεια.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη: «Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές εκδηλώσεις. Όχι από το εργασιακό περιβάλλον» ανέφερε.

«Καμπανάκια» και από  το εξωτερικό
Προειδοποίηση για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων το Φθινόπωρο σε χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, έστειλε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καταρρίπτοντας και τις πλέον απίθανες δικαιολογίες περί «εσωτερικής κινδυνολογίας».

Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη
Μπροστά στον κίνδυνο που διαγράφεται, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ιδίως οι νέοι θα το ξανασκεφτούν. «Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε στους New York Times, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει ως έχει το μέτρο, ώστε «οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ αλλά και τα γήπεδα». «Η άρνηση του εμβολιασμού συντηρεί μια κατάσταση, η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα», τόνισε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Υποχρεωτικός  ο εμβολιασμός στα ΚΕΠΑ
Χθες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο το προσωπικό (ιατρικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Το μέτρο -προστίθεται στην ανακοίνωση- κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της ευπάθειας των ατόμων που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα αυτά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση
Κι ενώ οι πρώτες δόσεις εμβολιασμού έχουν πέσει στο «ναδίρ» -προχθές μάλιστα οι συνολικοί εμβολιασμοί στα Γιάννενα έπεσαν κάτω από 300- από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς και στα άτομα άνω των 60 ετών. Όπως επανέλαβε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά παρέλευση 6 μηνών από την πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο- ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις εμβολίων. Πέραν των επισημάνσεων Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκού Κέντρου και Επιστημόνων και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, δεν δίνουν «νότα αισιοδοξίας». Συνολικά ανακοινώθηκαν 2.232 νέα κρούσματα, 33 νέοι θάνατοι και διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 326 ασθενείς, εκ των οποίων οι 293 είναι ανεμβολίαστοι.

Η Χαλκιδική 

Στην Χαλκιδική οι συρροές αλλά και η έντονη κινητικότητα με την Θεσσαλονίκη οδήγησε την περιοχή στο κόκκινο με συγκεκριμένες απαγορεύσεις που είναι ήδη σε ισχύ όπως και απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη μπήκε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *