21 Οκτωβρίου, 2021
Αγροτικά Θέμα Χαλκιδικής Χαλκιδική

Ευκαιρία για νέους Αγρότες της Χαλκιδικής!!!

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Ευκαιρία για νέους Αγρότες της Χαλκιδικής!!!

Διπλασιάζεται το ποσό της ενίσχυσης, στο 70% η προκαταβολή

 

• Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, σηματοδοτεί μια ακόμη προσπάθεια ανανέωσης τους ενεργού αγροτικού πληθυσμού και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Η Κυβέρνηση δίνει ειδικό βάρος για την προσέλκυση νέων στο αγροτικό επάγγελμα, έχοντας αυξήσει το ποσό της ενίσχυσης και παράλληλα απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η νέα, 3η κατά σειρά, πρόσκληση αναμένονταν με μεγάλη ανυπομονησία και στην Ήπειρο, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Βέβαια από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την κατάθεση αίτησης και ολοκληρωμένου φακέλου υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί και άλλωστε την προηγούμενη φορά χρειάστηκε να δοθεί παράταση, να γίνει μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης από την Περιφέρεια, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για πολλούς νέους αγρότες.
Το ζητούμενο βεβαίως ήταν και παραμένει να μείνουν ενεργοί αγρότες όσοι ενταχθούν και μετά τη λήξη της υποχρεωτικής διάρκειας του προγράμματος κι αυτό είναι ένα ζήτημα γενικότερης φύσης. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος σε δηλώσεις του τόνισε ότι με τη νέα πρόσκληση στηρίζεται έμπρακτα ο αγροδιατροφικός τομέας, «προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες».
Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (που αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση (αριθμ. 4456/τ. Δεύτερο/29-9-2021), μπορεί να ενταχθούν νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 41 ετών, που θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή εφαρμογής, ενώ δεν μπορεί να υποβάλλουν αίτηση ταυτόχρονα σύζυγοι.
Διπλασιασμός χρηματοδότησης
Η Κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό νέων στο αγροτικό επάγγελμα, όπως προαναφέρθηκε διπλασίασε το ποσό της χρηματοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, ενώ αυξήθηκε η προκαταβολή και πλέον αυτή θα ανέρχεται στο 70%.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Στύλιος, μειώνεται ο χρόνος ένταξης των ωφελούμενων από 9-12 μήνες που ήταν στις προηγούμενες προσκλήσεις με το στόχο η ένταξη να ολοκληρώνεται σε 6 έως 7 μήνες. Τέλος καταργείται η φυσική υποβολή εγγράφων και όλα θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Ενίσχυση των Συνεταιρισμών
Η προσέλκυση νέων αγροτών είναι ένας από τους κυβερνητικούς στόχους για την αναγέννηση του παραγωγικού δυναμικού. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος που αφορά στην ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων, που ισχυροποιούν τον αγρότη. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σκοπεύει να δώσει κίνητρα στους αγρότες για να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς. Τόνισε ότι με ιδιαίτερα χαρά ξεπερνιούνται οι παθογένειες του παρελθόντος και συγκροτείται ξανά ένας ισχυρός και ενιαίος φορέας, η ΕΘΕΑΣ, που είναι η μετεξέλιξη της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ένα από τα κίνητρα που θεσπίζονται είναι ο μειωμένος συντελεστής 10% για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ότι θα στηριχθεί και σε οικονομικό επίπεδο η ΕΘΕΑΣ.
«Για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγιών συνεταιρισμών», τόνισε.
Η νέα ΚΑΠ
Ο Υπουργός ανέλυσε τη νέα ΚΑΠ, η οποία προβλέπει χρηματοδότηση 19,3 δισ. ευρώ για τους αγρότες, ενώ έργα ύψους 2 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα θα γίνουν και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται κυρίως για αρδευτικά, αλλά και άλλα. «Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ψηφιακή γεωργία αλλά και δράσεις μετασχηματισμού της πρωτογενούς παραγωγής. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο εργαλείων (ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης), κατέληξε ο κ. Λιβανός, επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μαζί με μια ορθολογική πολιτική, να αλλάξει την αγροτική οικονομία και να γίνει πρωτοπόρος στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδας. Φυσικά αυτό σημαίνει πως και η Χαλκιδική θα είνναι ευνοημένη καθώς αποτελεί μεγάλη ευκαιρία το πρόγραμμα ώστε να δηλώσουν νέοι αγρότες την συμμετοχή τους και να επιδοτηθούν σε ένα νέο ξεκίνημα. Είναι εμφανής η στροφή της Κυβέρνησης προς τον πρωτογενή τομέα και προς την Γη μέσα από προγράμματα τα οποία μπορούν και θα ωφελήσουν άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *