2 Δεκεμβρίου, 2022
Uncategorized Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία Χαλκιδική

Αυξημένη δράση εγκληματικών συμμοριών στην Χαλκιδική

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 3/9/2021

Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:        Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Αυξημένη δράση εγκληματικών συμμοριών στην Χαλκιδική»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευση στην ιστοσελίδα «Όλα Θεσσαλονίκη», της 29.07.2021 και βάσει ανακοίνωσης της Αστυνομίας Πολυγύρου Χαλκιδικής, σε ερημικό δρόμο της Νικήτης έξι άτομα ακινητοποίησαν, κατά τις βραδινές ώρες, αυτοκίνητο με 44χρονο οδηγό, κάτοικο της Νικήτης, ο οποίος για βιοπορισμό πουλούσε λουκουμάδες στους λουόμενους. Τον ξυλοκόπησαν αγρίως και υπήρξε και πυροβολισμός. Οι δράστες διέφυγαν και η Ασφάλεια Πολυγύρου θεωρεί την επίθεση στοχευμένη και επαγγελματική, συνδυάζοντάς την με την περιβόητη «μαφία του λουκουμά», που δρούσε προ δεκαετίας, με μέλη της αλλοδαπούς, οι οποίοι, με εκβιασμούς και απειλές, ήλεγχαν τις πωλήσεις των λουκουμάδων σε παραλία της Χαλκιδικής, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη. Είχε προηγηθεί, ημέρες πριν αυτό το συμβάν, επίθεση Αλβανών με πυροβολισμό σε νυχτερινό κατάστημα της Χαλκιδικής και με άγριο ξυλοδαρμό ατόμου. Κατά την Αστυνομία, επρόκειτο για προσπάθεια ελέγχου της διασκέδασης στην Χαλκιδική από συμμορίες «προστατών»- μπράβων. Είναι αδιανόητο, όμως και προκαλεί και θυμηδία, πλην του τραγικού της υποθέσεως, ακόμη και οι πωλήσεις λουκουμάδων στις παραλίες να υπόκεινται στον έλεγχο και στην βία συμμοριών (κυρίως) αλλοδαπών εγκληματικών στοιχείων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα αύξησης της αστυνόμευσης στην Χαλκιδική, τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο, προς προστασία, τόσο των παραλιακών κέντρων διασκέδασης στην περιοχή, όσο και των ντόπιων ανθρώπων του καθημερινού μόχθου που ασχολούνται με εργασίες αφορώσες στον τουριστικό τομέα, προστατεύοντας έτσι και την φήμη της Χαλκιδικής, ως χώρο ποιοτικού τουριστικού;

Ο ερωτών βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2181 ΕΡΩΤΗΣΗ Αυξημένη δράση εγκληματικών συμμοριών στην Χαλκιδική

 

 Απάντηση στην από 06-09-2021 με αριθμό 8735 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. ΧΗΤΑ.
Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη Αντεγκληματική Πολιτική, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Ειδικότερα, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για την αυξημένη, εμφανή αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης εποχούμενων περιπολιών – μικτών εξορμήσεων, αφετέρου δε για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση, κατά τον πλέον ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, των όποιων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Χαλκιδικής έχει ήδη επικαιροποιήσει, για το τρέχον έτος, τα ειδικά επιχειρησιακά της σχέδια, βάσει των οποίων υφιστάμενες Υπηρεσίες της αναπτύσσουν εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις) και διενεργούν στοχευμένους και συστηματικούς ελέγχους, μεταξύ άλλων και σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση ή/και δραστηριοποιείται πληθώρα τουριστικών και μη επιχειρήσεων, αποσκοπώντας στην περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας τόσο των τουριστών (ημεδαπών και αλλοδαπών) όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το σκοπό της κάλυψης εποχιακών αναγκών των αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, η ανωτέρω Διεύθυνση ενισχύεται, για το χρονικό διάστημα από 15-05 έως 30-09 τ.ε., με έντεκα (11) αστυνομικούς υπαλλήλους, καθώς επίσης και κατά τα χρονικά διαστήματα από 20-05 έως 26-08 τ.ε. και από 20-07 έως 30-10 τ.ε., με τρεις (3) και είκοσι (20) Δόκιμους Αστυφύλακες, αντίστοιχα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι προκηρυχθείσες, κατά τις τακτικές μεταθέσεις τ.ε., θέσεις προσωπικού (διαφόρων βαθμών) στη Δ.Α. Χαλκιδικής έχουν ήδη καλυφθεί στο σύνολό τους.

 

Τέλος, ως προς τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση περιστατικά, σχετικά τυγχάνουν τα από 05, 15 και 28-07 τ.ε. Δελτία Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας ( www.hellenicpolice.gr ).

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


2181 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 Αυξημένη δράση εγκληματικών συμμοριών στην Χαλκιδική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.