27 Νοεμβρίου, 2022
Εκκλησιαστικά Κοινωνία Πολιτισμός Χαλκιδική

Συγκίνηση και περηφάνια για το “Μαρτύριο της Φωτιάς” στον Γεροπλάτανο

 

Συγκίνηση και περηφάνια για το “Μαρτύριο της Φωτιάς” στον Γεροπλάτανο
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς μνήμην των έξι Παρθενομαρτύρων του Γεροπλατάνου, το γνωστό σε όλους “Μαρτύριο της Φωτιάς”
Τα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση είναι καθήκον μας να τα τιμάμε και να μην ξεχνάμε ως Έλληνες κ Ελληνίδες την ιστορία του τόπου μας, γιατί ως γνωστόν οταν πατάς γερά στο παρελθόν μπορείς να διαμορφώσεις καλύτερα το παρόν κ να ονειρευτείς ενα ακόμα πιο ελπιδοφόρο μέλλον…
Αυτό το ελπιδοφόρο μέλλον, λοιπόν κ εμείς το αφήνουμε στα παιδιά μας κ είμαστε σίγουροι οτι θα αγωνιστούν με θάρρος κ υπομονή γι αυτό!
Είμαστε περήφανοι για τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά του ΚΔΑΠ Ζερβοχωρίων, που έχοντας κοντά τους τόσο αξιόλογες δασκάλες, δούλεψαν σκληρά και κατέβαλαν μεγάλο κόπο για να φέρουν εις πέρας και να αποδώσουν τόσο γλαφυρά και παραστατικά για πρώτη φορά σε μια ταινία μικρού μήκους ένα ιστορικό κ μαρτυρικό γεγονός του τόπου μας, το Μαρτύριο των Έξι Παρθενομαρτύρων του Γεροπλατάνου Χαλκιδικής!
Το γνωστό Μαρτύριο της Φωτιάς που υπέστησαν οι έξι κοπέλες από τους Τούρκους γύρω στα 1854.
Είχαν κληθεί να επιλέξουν για την εξέλιξη της τύχης της ζωής τους..
Ή θα καίγονταν ζωντανές επιλέγοντας τον θάνατο ή θα έπεφταν στα χέρια των Τούρκων παραδίνοντας τη μοίρα της ζωής τους σ’ αυτούς.. Το δίλημμα ήταν δύσκολο κ ψυχοφθόρο..
Η σύγκρουση ανάμεσα στη Λογική και την Πίστη ήταν τεράστια..
και ο φόβος του θανάτου έκανε την απόφαση τους ακόμα δυσκολότερη..
Όμως η θυσία τους για την Πατρίδα κ την Ορθοδοξία υπερνίκησε όλους τους φόβους και οδήγησε τις Παρθενομάρτυρες στην ηρωική απόφαση να προτιμήσουν τον δια πυρός θάνατο!
Η Εκκλησία μας τιμά τις Νεομάρτυρες κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο!
Οφείλουμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ τόσο στα παιδιά του ΚΔΑΠ Ζερβοχωρίων όσο και στις δασκάλες τους για αυτή την καταπληκτική δουλειά!
Το αποτέλεσμα μας συγκίνησε τόσο βαθιά και σας ευχαριστούμε πολύ για την απολαυστική χθεσινοβραδινή εκδήλωση στην πλατεια του Γεροπλατάνου! Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αστέριο Ζωγράφο που στηρίζει έμπρακτα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, την Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πολυγύρου το ΚΔΑΠ Ζερβοχωριων τον Πρόεδρο του Γεροπλατάνου Δημητρης Αντωνας τον Σύλλογο ΑΕΣ Γεροπλατανου τον Εφημέριο της Ενορίας Πάτερ Kyprianos Strazerou την εκκλησιαστική επιτροπή, τον Αντιδήμαρχο και τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Ζερβοχωρίων και όλους όσους βρέθηκαν και βοήθησαν με την παρουσία τους..

Όπως δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Ζερβοχωρίων Κομπόγιαννος χρηστος, Ο Δήμος Πολυγύρου με Δήμαρχο τον Αστέριο Ζωγράφο στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, την παράδοση και αναδεικνύουν τα ιστορικά γεγονότα πού σημάδεψαν τον τόπο μας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.