21 Οκτωβρίου, 2021
Άρθρα Υγεία

O εμβολιασμός θα μας σώσει

 

 

O εμβολιασμός θα μας σώσει

Σε εγρήγορση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα της χώρας, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας και προτρέποντας τους πολίτες που ακόμη εμφανίζονται διστακτικοί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. 
Στην Ελλάδα πλέον επικρατεί σχεδόν καθολικά η μετάλλαξη «Δέλτα», όμως ήδη μια νέα παραλλαγή έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας. Πρόκειται για το νέο στέλεχος «Mu», το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί της περιοχής αφού πρώτα διαμαρτυρήθηκαν καθώς δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, στην συνέχεια το 90% από αυτούς το έκαναν, υπό την απειλή της απόλυσης.
Σήμερα κάτω από το 10% των υγειονομικών που δουλεύουν στο νοσοκομείο Πολυγύρου είναι ανεμβολίαστοι.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί παίζει το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές και σε συνανθρώπους μας που υπάρχει αδυναμία μετάβασής τους στα λειτουργούντα εμβολιαστικά κέντρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θ. Βασιλακόπουλος,  ανέφερε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας δεν είναι επαρκής, είναι κάτω κι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ έχουμε από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη.
«Είμαστε γύρω στο 60% εμβολιαστική κάλυψη έπρεπε να ήμασταν στο 85% για να καλυφθούμε από το στέλεχος Δέλτα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν όχι σε έξι ή οχτώ μήνες» προειδοποίησε.
«Θα πλησιάσουμε στην ανοσία αγέλης, με μεγάλο κόστος, γιατί θα νοσήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι… Θα αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε προς το τέλος της άνοιξης του 2020 οπότε θα γίνει ενδημικός ιός» εκτίμησε ακόμα ο καθηγητής.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. «Το εμβόλιο δεν είναι φάρμακο που μπορεί να το παίρνουμε κάθε μέρα και μετά από 4 – 5 χρόνια συνεχούς λήψης μπορεί να εμφανιστεί αθροιστική τοξική δράση. Το εμβόλιο το κάνουμε το βλέπει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για μικρό χρονικό διάστημα κάνει την ανοσολογική του απάντηση και η ιστορία τελειώνει», σημείωσε. Άρα η λύση είναι να εμβολιαστουμε όσο το δυνατόν ποιο πολλοί και πιο γρήγορα ώστε το Φθινόπωρο η Χαλκιδική αλλά και η Ελλάδα να έχει πάνω από το 80% του πληθυσμού της προστατευμένο.
Χρήστος Δημητριάδης
Δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *