27 Σεπτεμβρίου, 2022
Editorial Κοινωνία

Μια νέα πραγματικότητα για την Χαλκιδική… Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

 

 
Μια νέα πραγματικότητα για την Χαλκιδική…
Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
 

Με μία νέα πραγματικότητα στις μετακινήσεις τους βρίσκονται  οι ανεμβολίαστοι πολίτες, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν για την διενέργεια rapid test, προκειμένου να πάνε στη δουλειά τους και να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης καθώς και σε χώρους άθλησης. Από την άλλη πλευρά, όχημα για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ και θα δηλώνεται στο gov,gr. Δύο rapid test την εβδομάδα προβλέπονται για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές δύο εργαστηριακά την εβδομάδα με δική τους δαπάνη (10 ευρώ). Εξάλλου, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.Ελεύθερα προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν θα είναι από σήμερα οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο με την εφαρμογή covid free app. Σε ότι αφορά τη… συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, αυτή απαιτεί για τους δεύτερους, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν rapid ή μοριακό τεστ. Αυτό ισχύει για θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και κλειστά γυμναστήρια.

Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς, αλλά και τους νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, καθώς παύει να ισχύει η προϋπόθεση ενός απλού σελφ τεστ και πλέον θα χρειάζεται μοριακό ή rapid 48 ωρών, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ και επιβαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον ταξιδιώτη. Οι ανήλικοι από 4 – 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια self-test.
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με τους εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Πλέον ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος και όσοι δεν το καταλάβουν αργά ή γρήγορα θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Εμβολιαζόμαστε, προστατεύουμε τους φίλους μας, τους εαυτούς μας και την φυσικά την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.