4 Δεκεμβρίου, 2022
Top News Συνεντεύξεις

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Συνέντευξη έκπληξη του Δικηγόρου Ν. Καραμανλή στην Χαλκιδική

 

 

 

 

 

 

Μια συνέντευξη έκπληξη παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ο γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Καραμανλής. Ο ίδιος τοποθετείται για θέματα της επικαιρότητας, δεν διστάζει να επιτεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανυπαρξία έργων στην περιοχή από της Καλαμαριάς, ενώ τονίζει ότι ευθύνες έχουν όλοι για την απουσία Χαλκιδικιωτών από τα κέντρα αποφάσεων. Τέλος δεν διστάζει να δηλώσει παρών για τον Δήμο Κασσάνδρας ως υποψήφιος Δήμαρχος καθώς και για την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ αφήνει και ένα ανοιχτό παράθυρο για την θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής. Όλη την συνέντευξη διαβάστε την παρακάτω:

 

 

Αιχμές για την Περιφέρεια και την ανυπαρξία της από το Λάκκωμα ως το Παλιούρι…

 

  • Η Χαλκιδική χτυπήθηκε σκληρά τον covid 19. Είστε ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση της πολιτείας αλλά και των τοπικών φορέων;

 

Επί του πολύ κρισίμου και επίκαιρου ερωτήματος σας  οφείλω κατ ΄αρχάς να επισημάνω ότι η πανδημία έπληξε όλη την ανθρωπότητα με μεγάλη ταχύτητα  αιφνιδιάζοντας όλα τα κράτη, τις κυβερνήσεις, τις δομές υγείας , την οικονομία, την κοινωνία το κάθε ένα και μία από εμάς.

Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε μία πρωτοφανή  ετοιμότητα και ως προς την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος εκπλήσσοντας ευχάριστα όλους τους εταίρους της στην Ε.Ε. και ως προς την κάλυψη των αναγκών των  δομών υγείας σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα, εκδηλώνοντας πάντοτε στα πλαίσια του εφικτού μία ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα που ήταν ασυμβίβαστη με την εν γένει δομή του συστήματος υγείας και τις αντοχές της κρατικής διοίκησης. Η όλη προσπάθεια ωστόσο απαιτεί την συνέργια όλων ημών των ενεργών και ορθά σκεπτόμενων πολιτών. Σε ότι αφορά τον Ν. Χαλκιδικής θεωρώ ότι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν απόλυτα επιτυχής  από όλους τους τοπικούς φορείς που ακολούθησαν τις κρατικές οδηγίες και προγραμματισμό διαμορφώνοντας και τον δικό τους ωστόσο σχεδιαστικό  προγραμματισμό σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες κάθε περιοχής.

 

  • Έχουμε διαπιστώσει πως στην περιοχή υπάρχει ένα έντονο κύμα αντιεμβολιαστών. Ποιά είναι η άποψη σας;

 

Με σεβασμό σε κάθε άποψη θεωρώ ότι ο εμβολιασμός ήταν και παραμένει   μαζί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και την χρήση μάσκας, το σημαντικότερο  από  την πλευρά της ιατρικής επιστήμης εργαλείο – ανάχωμα για την προστασία της κοινωνίας και την επαναφορά της  κοινωνικής οικονομικής και προσωπικής ζωής  στις συνθήκες προ – covid- 19. Μέχρι την  πλήρη αναχαίτιση του ιού και την αναμονή νέων επιστημονικών εργαλείων οφείλουμε να  εμπιστευτούμε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και τα επιτεύγματα της επιστήμης διότι αυτό απαιτεί η λογική, η σύνεση και η φρόνηση αλλά και η συνυπευθυνότητα μας ως μέλη μίας οργανωμένης κοινωνίας και συντεταγμένης πολιτείας.

 

  • Η Χαλκιδική για άλλη μια φορά έχει μείνει πίσω στις υποδομές. Αυτό φαίνεται από τις διακοπές  ρεύματος και ύδρευσης. Το ορφανό χιλιόμετρο στην Νέα Ποτίδαια παραμένει ορφανό, το οδικό δίκτυο άθλιο. Υπάρχουν ονοματεπώνυμα στις ευθύνες;

 

Η Χαλκιδική και το έχω τονίσει επανειλημμένα  κάθε φορά που συμμετέχω στον δημόσιο διάλογο βρίσκεται στην πολιτική σκιά της Θεσσαλονίκης και από το έτος 1974 μέχρι σήμερα δηλαδή για 47  χρόνια !! παρά το ότι ήταν και παραμένει υπό προϋποθέσεις πολιτικές σήμερα πολύ ρευστές  το προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας κανείς από τους βουλευτές  μας δεν έλαβε κυβερνητική θέση ή έστω ακόμη και μία θέση γενικού γραμματέα υπουργείου σε κυβέρνηση της Ν.Δ – όταν όλοι οι γειτονικοί Νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δεί βουλευτές τους να υπουργοποιούνται-  γεγονός που με λυπεί και με ανησυχεί έντονα για το εκλογικό κριτήριο των Χαλκιδικιωτών , τις πολιτικές επιλογές τους και  τελικά την αποτελεσματικότητα των εκπροσώπων τους. Θεωρώ ότι υπάρχουν αγκυλώσεις κομματικές, κατευθυνόμενες επιλογές και αποκλεισμοί που στοιχίζουν και στοίχισαν στην παράταξη και στον Νομό χαμένες τετραετίες χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση των υποδομών και την εν γένει ανάπτυξη του Νομού.

Παρά τις φιλότιμες και επιτυχείς προσπάθειες όλων  των Δημάρχων όλων των Δήμων του Νομού  η γενική εικόνα  του Νομού είναι κατώτερη των περιστάσεων και των πραγματικών αναγκών του σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού. Το  επιεικώς απαράδεκτο οδικό δίκτυο και το πολυετές παράδοξο του ορφανού χιλιομέτρου στην Νέα Ποτίδαια αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα γραφειοκρατίας , αδράνειας και  κακού σχεδιασμού όπως επίσης και χρονίζοντα προβλήματα με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τον εκσυγχρονισμό τους, τα φράγματα , την πράσινη ενέργεια. Αυτό που βλέπω είναι μόνο διαγραμμίσεις και διευθέτηση των πρανών των οδών του  περιφερειακού οδικού δικτύου που εντάσσονται στα καθήκοντα  των αρμοδίων και δεν μπορούν να βαφτισθούν ανάπτυξη. Θα ήθελα να δω ένα μεγάλο έργο πνοής όλα αυτά τα τελευταία 12 έτη από την Περιφέρεια Χαλκιδικής για την περιοχή από το Λάκκωμα μέχρι το Παλιούρι αλλά δεν  έχω διαπιστώσει. Δυστυχώς δεν έχω δει ούτε ένα σηματοδότη φωτεινό νέο ούτε κάποια νέα ηλεκτροδότηση του εθνικού οδικού δικτύου.

 

  • Το όνομα σας έχει ακουστεί τελευταία για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και για τον Δήμο Κασσάνδρας ως υποψήφιος Δήμαρχος. Θα κάνετε το επόμενο βήμα;

 

Οι εσωκομματικές εκλογές στην Ν.Δ. είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός εσωκομματικής δημοκρατίας και ανακαίνισης των δομών και επομένως των πολιτικών του κόμματος που υπηρετούνται από πρόσωπα που κάθε ημέρα δοκιμάζονται ερχόμενα σε επαφή με την τοπική κοινωνία αλλά και την κεντρική διοίκηση. Οι όποιες αποφάσεις μου  θα ληφθούν στο προσεχές διάστημα και θα τις ανακοινώσω δημόσια. Οφείλω να τονίσω όμως ότι  στην Χαλκιδική υπάρχει σοβαρό έλλειμμα οργάνωσης επί σειρά ετών και είναι ο Νομός που  ενώ η ΝΔ είχε αυτοδυναμία ως κόμμα πανελλαδικά  για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη , εξέλεξε έναν μόνο βουλευτή ενώ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς αυτοδυναμία  εξέλεγε δύο βουλευτές! Τυχαίο?? Δεν νομίζω. Επίσης να μην ξεχνούμε ότι ο Σύριζα εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές με μικρή διαφορά πρώτο κόμμα στον Νομό ! Τυχαίο και αυτό ? Δεν νομίζω. Αναφορικά με τον Δήμο Κασσάνδρας οφείλω να  καταθέσω ότι από πολλούς τοπικούς παράγοντες αλλά και πολιτικούς μου φίλους και απλούς συνδημότες μου έχω παρακινηθεί και έντονα μάλιστα για την εμπλοκή μου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πλέον ως νομικός σύμβουλος του Δήμου Κασσάνδρας δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας μου και επομένως η κάθοδος μου σε αυτόν τον στίβο όπως και στην  κεντρική πολιτική σκηνή με απασχολούν σημαντικά. Σύνθημα μου είναι και παραμένει ότι με παλιά δοκιμασμένα και φθαρτά υλικά δεν μπορεί κανείς να αναμένει πρόοδο και ανάπτυξη.

 

5) Προβλέπεται πρόωρες εκλογές μετά τα τελευταία γεγονότα με τις πυρκαγιές;

 

Οι εθνικές εκλογές και η προκήρυξη τους αποτελούν προνόμιο του Πρωθυπουργού και επομένως κάθε πρόβλεψη κινδυνεύει να θεωρηθεί ατυχής προσπάθεια προκατάληψης της κοινής γνώμης και να είναι καταδικασμένη στην διάψευση.

Η προσωπική μου  άποψη  και νομίζω κάθε εχέφρονα ενεργού πολίτη είναι ότι η χώρα μας έχει μία σοβαρή κυβέρνηση και πολύ  σοβαρό και υπεύθυνο Πρωθυπουργό. Παρά τις όποιες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν λόγω των έκτακτων αναγκών της τρέχουσας επικαιρότητας δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερα αποτελέσματα  σε κάθε πτυχή της κυβερνητική πολιτικής αρχής γενομένης από τα εθνικά θέματα, την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης , την επιτυχή διεκπεραίωση πολιτικών για το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και της οικονομίας με την επισήμανση ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αναπροσαρμογής των πολιτικών εργαλείων, μέσων και σχεδιασμών.

Τελειώνοντας οφείλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στην νέα εκδοτική – δημοσιογραφική προσπάθεια σας με την βεβαιότητα ότι η νέα εφημερίδα σας θα αποτελέσει ένα βήμα σύγχρονο και επίκαιρο για τα δρώμενα της Χαλκιδικής και ένα νέο ομφάλιο λώρο  σοβαρής και αντικειμενικής ενημέρωσης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Καλή επιτυχία!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.