19 Ιανουαρίου, 2022
Top News Θέμα Χαλκιδικής

KΥΝΗΓΙ NAI, ΑΛΛΑ… ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ!

KΥΝΗΓΙ NAI, ΑΛΛΑ… ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ!

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΣΕ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΑΡΝΑΙΑ…

Zωή στον ορεινό  και τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους δίνουν οι παρέες

 

Με… φόρα έχουν επιδοθεί στην αγαπημένη τους δραστηριότητα οι λάτρεις του κυνηγιού ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος. 

Κάπως έτσι και η ορεινή Χαλκιδική αλλά και στα βόρεια τμήματα της Κασσάνδρας, στην Αγία Παρασκεύη αλλά και στην Βάλτα, τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι πλημμυρίζει από παρέες που με τα σκυλιά τους στήνουν παγάνες κυρίως για αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Αυτό είναι ένα γεγονός σημαντικό για τα χωριά της περιοχής μας που, με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, βυθίστηκαν και πάλι στην ερημιά. Φυσικά, εκτός από την καλή πλευρά του κυνηγιού, που ζωντανεύει κατά διαστήματα την ύπαιθρο, υπάρχει και η άλλη, η οποία έχει να κάνει με τη λαθροθηρία. Φαινόμενο υπαρκτό δυστυχώς και στην Χαλκιδική.

Δίνουν ζωντάνια!
Μπορεί το κυνήγι ως δραστηριότητα να μην αρέσει σε όλο τον κόσμο, όμως από την άλλη είναι πολλοί οι φανατικοί του φίλοι, ο οποίοι με το ξεκίνημα της νέας σεζόν, ξεχύνονται ανά παρέες στην ύπαιθρο δίνοντάς της με την παρουσία τους μία παροδική ζωντάνια, την οποία έχουν ανάγκη οι λιγοστοί της κάτοικοι που έμειναν ξανά μόνοι με τη λήξη του καλοκαιριού. Εξάλλου, μετά το κυνήγι, οι περισσότερες παρέες συνηθίζουν να επισκέπτονται κοντινά χωριά για το μοίρασμα των θηραμάτων και τοπικά καταστήματα εστίασης για φαγητό, κουβέντα και ξεκούραση!
Τα αγριογούρουνα
Με τους καλύτερους οιωνούς και με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για εξαιρετικά επίπεδα στον αριθμό των θηραμάτων σε όλη την επικράτεια ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος.
Φυσικά τα προβλήματα που δημιουργεί ο αγριόχοιρος σε πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Χαλκιδική, είναι μεγάλα καθώς υπάρχει υπερπληθυσμός, σε αριθμούς μάλιστα πολύ μεγαλύτερους από τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών, για την κάλυψη των αναγκών τροφής των ζώων. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η κυνηγετική οικογένεια σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Δασικές υπηρεσίες προχώρησε στη σύσταση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες, που έκαναν στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κυρίως στην Βάλτα όπου τα αγριογούρουνα έχουν διασταυρωθεί με ήμερα με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα αγέλη ημιάγριων που όμως ρημάζουν την περιοχή και τις καλλιέργειες με τις ανυπολόγιστες ζημιές για τους κατοίκους των χωριών. Αυτό έχει γίνει καθώς δεν υπάρχει τροφή για όλα στα βουνά με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν στα χωριά.
Κυνηγούσαν νύχτα
Στο μεταξύ, μάχη δίνει καθημερινά σε όλη την Χαλκιδικη η Θηροφυλακή προκειμένου να περιοριστούν ή να εκλείψουν τα φαινόμενα λαθροθηρίας, τα οποία είναι αρκετά συχνά και στην περιοχή μας.

«Όχι στην παρανομία…»
Με αφορμή τη νέα κυνηγετική περίοδο που αφορά και στα τριχωτά θηράματα (αγριογούρουνο, λαγός, κουνέλι κλπ), η οποία ξεκίνησε από τις 15 Σεπτεμβρίου, οι κυνηγετικοί σύλλογοι  απευθύνουν για μία ακόμη φορά ισχυρή σύσταση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμπεριφορών, όπως τα παραπάνω, τα οποία, κινούνται εκτός των ορίων της άσκησης νόμιμης θήρας και ως τέτοια, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, αντιμετωπίζονται χωρίς καμία ανοχή από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή αφού προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια. «Δε θα επιτρέψουμε σε μία μικρή μειοψηφία λαθροθήρων, να προσβάλλει και να χαρακτηρίσει με τη συμπεριφορά και τις πράξεις της, τους χιλιάδες κυνηγούς σε όλη την επικράτεια», προειδοποιεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *