30 Νοεμβρίου, 2022
Χαλκιδική

Η εξήγηση  για τα θολά νερά στις παραλίες της Χαλκιδικής

Αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτού

Επιστημονική εξήγηση για την θολότητα των υδάτων στις ακτές της Χαλκιδικής, έδωσε με δύο αναρτήσεις του ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, εκ μέρους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης. Να σημειωθεί πως σύμφωνα και με μετρήσεις που έγιναν από την Περιφέρεια ΑΜΘ, το φαινόμενο δεν είναι τοξικό και δεν έχει να κάνει με τη βλέννα του Μαρμαρά που εμφανίστηκε στην Τουρκία.

«H θολότητα των νερών σε όλες τις ακτές τις βορείου Ελλάδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτού όπως δείχνει και η φωτογραφία (πυκνότητα χλωροφύλλης) του ωκεανογραφικού δορυφόρου. Μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτού που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών (Χαλκιδική) αλλά και μικρών ψαριών. Αυτή η μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού ίσως οφείλεται στις πολλές βροχές του Ιουνίου που κατέβασαν θρεπτικά υλικά προς την θάλασσα με τα ποτάμια.

Η αύξηση φυτοπλαγκτού (χλωροφύλλης) όμως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα. Απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση, έτσι το διοξείδιο διαχέεται (διαλύεται) με ταχύτερους ρυθμούς στο νερό της θάλασσας. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης εμπλουτίζει με οξυγόνο το νερό (αν και έχει μικρότερη διαλυτότητα λόγω ανόδου θερμοκρασίας). Το όφελος στην όλη διαδικασία, δηλαδή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι μεγάλο, αφού το αέριο αυτό είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Κολυμπήστε άφοβα προς το παρόν. Προσοχή μόνο στις τσουχτρές που μπορεί να εμφανιστούν. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη», πληροφόρησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κος Παπαδάκης.

Μάλιστα, δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του για τη μη συμπερίληψη του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου στον πρόσφατο διάλογο στην Περιφέρεια ΑΜΘ, γράφοντας: «Την επόμενη φορά μπορούμε να συνδράμουμε σαν ΓΕΩΤΕΕ σε συσκέψεις και ο νοών νοείτω».

Με δεύτερη ανάρτηση, πληροφόρησε πως «οι αφροί που σχηματίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας είναι θρομβωμένο πλαγκτόν που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού τους. Το φαινόμενο θα εκλείψει όταν τελειώσουν τα θρεπτικά υλικά ή όταν καταναλωθούν από οργανισμούς ανώτερου τροφικού επιπέδου. Πιθανότατα θα έχουν καλύτερες ψαριές βραχυπρόθεσμα οι αλιείς μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.