1 Οκτωβρίου, 2022
Top News Χαλκιδική

“Μαύρη λίστα” για τους ανεμβολιαστους, “Λευκή βίβλος” για τους εμβολιασμενους…

Σκληρά μέτρα και στην Χαλκιδική

Υποχρεωτικό το εμβόλιο για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία, τι γίνεται με ξενοδοχεία και εστίαση

 

Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εργαζομένους στα γηροκομεία άμεσα και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε βράδυ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού αφορούν επίσης τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και όλους τους κλειστούς χώρους, στους οποίους πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή μόνο εμβολιασμένων και μόνο καθημένων.
Όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός η «λύση είναι μία» για το τέλος της πανδημίας. «Τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποχρεωτικό το εμβόλιο για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία, τι γίνεται με ξενοδοχεία και εστίαση

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού επισπεύστηκε μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και την μικρή αύξηση που σημειώθηκε σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας (4 έγιναν την Κυριακή και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων). Όπως και ο Πρωθυπουργός ανέφερε η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει προκαλέσει νέα δεδομένα στην εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο, με αρκετές χώρες να επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Η χώρα θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Όσοι δεν εμβολιάζονται, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις».

Τα τέσσερα μέτρα:
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που τίθενται τις επόμενες ημέρες σε ισχύ:

-«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί, οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», είπε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
– Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
– «Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
– «Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο», κατέληξε.
• Τα μέτρα θα εξειδικεύσουν σήμερα το μεσημέρι οι Υπουργοί Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη… σειρά και οι 15άρηδες

Λίγο πριν το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, στην εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005 με το εμβόλιο της Pfizer, μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Το ραντεβού για τον εμβολιασμό θα μπορεί να κλείνεται από την πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/ με χρήση των κωδικών taxis net.
Το ραντεβού θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Το ραντεβού επίσης μπορεί να κλείνεται και μέσω ΚΕΠ ή σε Φαρμακεία, αρκεί ο γονέας να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο τείχος ανοσίας το οποίο συνεχίζει να «χτίζεται» καθώς το 50% του πληθυσμού έχει λάβει έστω τη μια δόση του εμβολίου ενώ ενημέρωσε πως καταργείται η ποινή ακύρωσης του ραντεβού.

 

Η Εκκλησία

Αν και στις  ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού δεν έγινε αναφορά στους λατρευτικούς -κλειστούς- χώρους δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία θα παραστούν για να ενημερώσουν τους μητροπολίτες μέλη της, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Το βασικό ζητούμενο από Κυβέρνηση και Επιστήμονες είναι να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο η Εκκλησία υπέρ των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώνεται ότι ένας αριθμός κληρικών αποθαρρύνει τους πιστούς να προσέλθουν να εμβολιαστούν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι πιθανό το ενδεχόμενο να εξεταστεί και η δυνατότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιερέων που συμμετέχουν σε λειτουργίες και ακολουθίες με συμμετοχή πιστών, για το οποίο όμως είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.