6 Ιουλίου, 2022
Top News Συνεντεύξεις

Α. Πάνας: Θέλω στη Χαλκιδική επιτέλους να ξεκλειδώσουν καινούργιες δυνατότητες και ευκαιρίες

 

 

Μιλάει για όλους και για όλα, για τα αγροτικά, τα έργα και το ενδεχόμενα υποψηφιότητας του στην αυτοδιοίκηση…

 

 

 

Με αφορμή την συμπλήρωση δυο ετών ως Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής στην Χαλκιδική, ο Απόστολος Πάνας, ανοίγει τα χαρτιά του σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη για την εβδομαδιαία εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής. Ο δραστήριος Βουλευτής, αναλυτικά και αποκαλυπτικά, φωτίζει άγνωστες πτυχές της περιόδου αυτής, ενημερώνει για τις δράσεις του, για τα έργα της Χαλκιδικής, για τις σκέψεις του, τις προτάσεις του και τα επόμενα του βήματα. Ακόμη αναφέρεται στην μεγάλη του αγάπη, την αυτοδιοίκηση και φυσικά για τις επόμενες εκλογές που όπως δηλώνει είναι έτοιμος. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε μια συνέντευξη που βγάζει ειδήσεις και θα συζητηθεί:

Μεγάλη συνέντευξη για τα δυο χρόνια παρουσία του στο Κοινοβούλιο

 

1) Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές και κατά κοινή ομολογία έχετε διατελέσει ένα μεγάλο Κοινοβουλευτικό έργο . Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες για την αυτή την επέτειο;

Στην έως τώρα κοινοβουλευτική μου θητεία προσπαθώ να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός για το νομό μου. Έχω επιλέξει ένα νέο  μοντέλο εκπροσώπησης, που στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την πλήρη ενεργοποίηση του θεσμικού μου ρόλου, με στόχο την επίλυση των ζητημάτων της Χαλκιδικής μέσω του κοινοβουλευτικού έργου.

Όταν ξεκίνησα τον προεκλογικό μου αγώνα  πριν  δύο  σχεδόν χρόνια, δήλωσα  πως θα είμαι η φωνή του κάθε Χαλκιδικιώτη και της κάθε Χαλκιδικιώτισσας στη Βουλή. Πιστεύω, ότι στάθηκα πιστός στη δήλωση αυτή. Η καθημερινή επαφή μου με τον κόσμο, απ’ όπου ενημερώνομαι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  κι έπειτα  οι συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Με τον τρόπο αυτό πέτυχα σε συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μου-αν και από τη πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης-την επίλυση πολλών ζητημάτων της Χαλκιδικής. Μικρές νίκες το λέω εγώ , μεγάλες όμως σε αποτέλεσμα για τον τόπο μου. Έτσι, θα συνεχίσω με τεχνογνωσία και συνέπεια , θέτοντας διαρκώς μεγαλύτερους στόχους, ώστε να πετύχω τη καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του τόπου μας στην Αθήνα.

2) Ποιες θεωρείτε πως είναι οι ιδιαιτερότητες του νομού που εκπροσωπείτε και τι θέλετε να επιτύχετε ως στόχους στην παρούσα θητεία σας?

Είναι κοινά παραδεκτό, πως η Χαλκιδική είναι μια περιοχή ιδιαίτερη γεωμορφολογικά. Οι πολίτες της απασχολούνται τόσο στον πρωτογενή τομέα, στον τουριστικό κλάδο αλλά και στον μεταλλευτικό. Έτσι κύριο μέλημά μου αποτελεί, η διασφάλιση του πολυδιάστατου αναπτυξιακού μοντέλου του τόπου, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, που συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Όπως καταλαβαίνετε, γίνομαι αποδέκτης πολυποίκιλων αιτημάτων και ζητημάτων από ολόκληρο το Νομό. Ο στόχος, που έχω, για τη Χαλκιδική μας δε λήγει στο τέλος της θητείας μου.

Στόχος μου είναι  η ολοκλήρωση του #halkidiki_2030. Με τους συνεργάτες μου έχουμε δημιουργήσει μία πλατφόρμα, η οποία φιλοξενεί την Πρωτοβουλία  #halkidiki_2030.  Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, για τα δεδομένα της Χαλκιδικής, ιδέα. Ένα δίκτυο επικοινωνίας, όπου χρησιμοποιούνται  όλες οι δυνατότητες της τεχνολογίας, προκειμένου να μπορεί ο πολίτης της Χαλκιδικής να εκφράζεται  ελεύθερα και να διατυπώνει τους προβληματισμούς του, με στόχο πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας, το όφελος του συνόλου, την πρόοδο του τόπου. Μέσω λοιπόν κι αυτής της Πρωτοβουλίας,  που  συνεχώς  εμπλουτίζεται αντλούμε προτάσεις και σκέψεις που προέρχονται κατευθείαν από τη βάση .

Αυτός είναι ο στόχος μου. Η διαμόρφωση ενός σχεδίου δεκαετίας, απ’ όπου η Χαλκιδική θα βγει ισχυρή στα κέντρα αποφάσεων  και  θα  προέρχεται από τις πραγματικές ανάγκες των Χαλκιδικιωτών.

 

 

3)      Το θέμα με την μεταλλευτική δραστηριότητα που ταλανίζει την Βόρεια Ανατολική Χαλκιδική δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί. Ποια είναι η θέση για αυτό το ζήτημα και ποια η πρόταση σας;

 

Έχω εκφραστεί για το θέμα αυτό από τα έδρανα της Βουλής με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Είμαι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας καθώς αναφερόμαστε σε έναν τόπο που από την αρχαιότητα δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο. Όμως η νέα σύμβαση που πριν λίγο καιρό ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή δημιουργούσε αναπάντητα ερωτήματα και προβληματισμούς κι επομένως ήταν αδύνατο από εμένα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής  να ψηφιστεί. Δεν είμαι σύμφωνος στην χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταλλευτική δραστηριότητα.

Για μένα προτεραιότητα έχει η προστασία των υδάτινων πόρων, οι προδιαγραφές αντισεισμικής μηχανικής, η ουσιαστική και συγκεκριμένη λήψη αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, που αποσκοπούν στη διασφάλιση του πολυδιάστατου αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής.

Δε πρέπει να λησμονούμε άλλωστε, πως η γενέτειρα του Αριστοτέλη αποτελεί μια από τις πιο πολυμορφικές περιοχές της χώρας μας, καθώς απαρτίζεται από κατοίκους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, στον τουριστικό κλάδο αλλά και στον μεταλλευτικό και πρέπει όλες οι θέσεις εργασίας να διασφαλιστούν.

Η νέα σύμβαση  όμως ψηφίστηκε και πλέον πρέπει να δούμε τι κάνουμε από ‘δω και πέρα.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα  πραγματοποίησα συνάντηση με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», καθώς και με πρώην εργαζομένους στην εταιρεία «Ελληνικά Λατομεία», όπου η αγωνία τους για το μέλλον τόσο των 17 πρώην εργαζομένων -δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη-όσο και των ήδη εργαζομένων , εκφράστηκε έντονα και λόγω της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου.

Προσωπικά οι όροι ενίσχυσης της εργασίας σε τοπικό επίπεδο, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων από την εταιρία, το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, η υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων των γειτνιαζόντων με την μεταλλευτική δραστηριότητα κοινοτήτων, όπως φυσικά και η τήρηση επιπλέον περιβαλλοντικών όρων, πέρα από αυτούς που η σύμβαση ορίζει, θα αποτελέσουν για μένα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθώ .

4)      Το Φράγμα του Χαβρία και το Φράγμα της Τρίλιας και αλλά έργα που σχετίζονται  με την ύδρευση και την άρδευση στην Χαλκιδική, θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί χρόνια πριν. Δυστυχώς υπάρχει στασιμότητα. Ποια είναι η πρόβλεψη σας;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Βουλευτής με σειρά Κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων  στήριξα από την  πλευρά μου την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου «Φράγμα Χαβρία».

Εντούτοις όμως, εξαιρούνται από τον επίσημο σχεδιασμό ύδρευσης στην πρώτη φάση από το φράγμα του Χαβρία οι τουριστικές περιοχές των Δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας της Χαλκιδικής κάτι το οποίο με κοινοβουλευτικές αναφορές μου υπογράμμισα άμεσα στους  αρμόδιους Υπουργούς τονίζοντας, πως το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε με απώτερο σκοπό την επίλυση του προβλήματος λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Τώρα για το Φράγμα Νέας Τρίγλιας κατάθεσα Επίκαιρη Ερώτηση με σκοπό την επίσπευση του έργου, όπου πλέον έχουμε την απάντηση του Υπουργού , πως το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί σε 4 με 5 μήνες, αφού ολοκληρωθεί ο υπό εξέλιξη διαγωνισμός ανάδοχου του εκτιμητή για τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, έθεσε στη διάθεση μου , σχετικό υπόμνημα με τα 24 στάδια μέχρι την τελική του υπογραφή. Παρόλα αυτά το θέμα του νερού στη Χαλκιδική θα το βρούμε μπροστά μας επιτακτικά και τα επόμενα χρόνια .

Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας  σχεδιασμός για τη Χαλκιδική με κατά τόπους εγγειοβελτιωτικά έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

5)      Η Χαλκιδική και ιδιαίτερα οι αγρότες της αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες. Μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα;

 

Το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες ταλανίζει χρόνια τη Χαλκιδική. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κρήνης, της Ορμύλιας και του Μεταγγιτσίου και Γαλάτιστας προχώρησα σε παρεμβάσεις στη Βουλή για τα ποικίλα προβλήματα που έχει επιφέρει το ζήτημα των Δασικών Χαρτών, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Αμυρά. Σε πρώτη φάση έχουμε μία απάντηση, η οποία μας ικανοποιεί.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία επιτάχυνσης των ενεργειών για απόδοση χαρακτήρα, όσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, και το πρόβλημα των εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων, οι οποίες καλλιεργούνται επί δεκαετίες, εξετάζονται την περίοδο αυτή από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί.

Όσον αφορά τώρα το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων, για τους χάρτες, οι οποίοι έχουν κυρωθεί, επιτρέπεται η υποβολή αίτησης πρόδηλου σφάλματος χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, αυτομάτως αυτή η αίτηση μετατρέπεται σε αντίρρηση.

Τέλος  για την ανάγκη στελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών λόγω πληθώρας αντιρρήσεων, ο κ. Αμυράς τo ΥΠΕΝ, πρόκειται να προσλάβει µέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕ∆, 700 εποχικών υπαλλήλων και άμεσα θα ανακοινωθεί και η κατανομή των θέσεων ανά οργανική δομή και ειδικότητα. Αναμένουμε λοιπόν, τις  περαιτέρω εξελίξεις, καθώς θα υπάρξει συνολική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

6)      Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε προκαταβολή 40% για τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές. Φαίνεται ότι τα καίσια εντάσσονται ενώ οι ελιές μένουν έξω. Έχετε κάνει ενέργειες;

Φυσικά και έχω κάνει. Αρχικά σε συνεργασία με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης και το αρμόδιο κλιμάκιό επισκεφτήκαμε άμεσα τις καλλιέργειες καϊσιών που επλήγησαν, ώστε να αποκομίσουμε μια πρώτη εικόνα της καταστροφής και ο μηχανισμός εκτίμησης να κινηθεί άμεσα.  Να σημειώσω αρχικά, ότι ναι μεν τα καϊσια εντάσσονται στις ανακοινώσεις του Υπουργού για αποζημίωση αλλά όχι όλα.

Ειδικότερα εντάσσονται στις αποζημιώσεις του 40% οι καλλιέργειες των οποίων η ίδια η παραγωγή, ο καρπός δηλαδή, έχει ζημιωθεί. Γενικότερα υπάρχει μια σύγχυση. Παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται από τον οργανισμό και παρόλο που οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά και υποχρεωτικά τις υψηλές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, οι ζημιές στην άνθηση δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του οργανισμού.

Για μένα είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει  να στηριχθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι μάλιστα παρά τις δεσμεύσεις του τέως Υπουργου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Βορίδη σε επίκαιρη ερώτηση μου στη Βουλή, ουδέποτε εντάχθηκαν στις ενισχύσεις λόγω covid αλλά και να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Τις επόμενες μέρες μάλιστα και με σκοπό την ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στην κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού θα προβώ σε σχετική Κοινοβουλευτική Παρέμβαση ενώπιων του Υπουργού.

 

 

 

7)      Τα σκαλώματα στον τουρισμό είναι πολλά στην Χαλκιδική και άλλη μια χρονιά, η δεύτερη συνεχόμενη μοιάζει χαμένη. Μπορεί να σωθεί έστω και τώρα;

Πραγματικά το εύχομαι αλλά τόσο τα επίσημα στοιχεία, όσο και τα μηνύματα που λαμβάνω από τους απασχολούμενους με τον τουρισμό αποδεικνύουν μια δύσκολη κατάσταση. Έχουμε μπει ήδη στον Ιούλιο και η πληρότητα δεν ξεπερνά το 25%-30%. Επίσης, αν και υπήρχε η περσινή εμπειρία σε επίπεδο τουριστικής διαχείρισης, ήλπιζα πως φέτος δε θα υπήρχαν τα ίδια προβλήματα με την περσινή τουριστική περίοδο. Όμως και φέτος αυτή η κατάσταση εμμένει, προκαλώντας πολλές δυσκολίες συνολικά.

Τα αρμόδια Υπουργεία  δεν   φρόντισαν  να ενισχύσουν  εγκαίρως τα τελωνεία, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαδικασίες των ελέγχων. Άνοιξε μόνο μία από τις συνοριακές διαβάσεις-με περιορισμένες μάλιστα επιτρεπτές ώρες διάβασης-γεγονός που επιφέρει επιπλέον ταλαιπωρία σε όσους προτιμούν τον οδικό τουρισμό, ενώ η απόφαση που λήφθηκε για τα παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από αρνητικό PCR τεστ, έχει ενισχύσει την άρνηση των τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας. Το θέμα είναι ένα. Είναι Ιούλιος, η Χαλκιδική δεν έχει την αναμενόμενη κίνηση κι οι επαγγελματίες του τουρισμού της Χαλκιδικής, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στις «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

8)      Πολλά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αν και όλα δείχνουν το φθινόπωρο του 2021. Κατά πόσο είστε έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Προσωπικά δε νομίζω ο Πρωθυπουργός με τόσα ανοιχτά ζητήματα και τη στιγμή που αναμένουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, να οδηγήσει τη χώρα το φθινόπωρο  σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, όποτε κι αν οδηγηθούμε σε εκλογές είμαι έτοιμος, γιατί δε σταμάτησα ποτέ την κοινοβουλευτική εργασία και την επαφή μου με τον κόσμο.

9)   Προέρχεστε από την αυτοδιοίκηση, έχετε συνεργασία με τους Δημάρχους του νομού και με την Περιφέρεια, ώστε να είστε μια γροθιά;

Φυσικά και υπάρχει συνεργασία, αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό έχω αποδείξει, ότι επιδιώκω. Η λέξη συνεργασία από τη πλευρά μου είναι βαθμιαία χαραγμένη στο πολιτικό μου DNA. Αυτός είναι και ο  λόγος που υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Και εδώ θα ήθελα να σταθώ στο εξής, ότι παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας, κατάφερα να επισκεφτώ το 80% τον Κοινοτήτων της Χαλκιδικής.

Παρόλο που ο νέος Νόμος υποβιβάζει τον ρόλο τον Τοπικών Κοινοτήτων, εγώ συνεχίζω να πιστεύω στην αυθεντική έκφραση της φωνής των Κοινοτήτων. Άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί, που αποτελούν τα Τοπικά Συμβούλια δίνουν πραγματικά δίνουν τη ψυχή τους στην οργάνωση της καθημερινότητας του τόπου τους και γνωρίζουν, όσο κανείς άλλος τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους.

10)   Σιγά σιγά το στίγμα του ΚΙΝΑΛ από την αυτοδιοίκηση ξεθωριάζει. Στις εκλογές του 2023 το όνομα σας έχει ακουστεί τόσο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και για τον Δήμο Νέας Προποντίδας, όπου και εκεί δεν υπάρχει έκφραση. Θα σας ενδιέφερε αυτό το ενδεχόμενο;

Είμαι πλήρως επικεντρωμένος στο κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Θέλω να εργαστώ για κάθε χωριό και κάθε δήμο. Για όλη τη Χαλκιδική, που έχει τις βάσεις και με ένα ορθά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο μπορεί να βγει ισχυρή στα κέντρα αποφάσεων και να διεκδικήσει υποδομές που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο κατοίκων της και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών της. Στόχος μου είναι η υπεράσπιση και η στήριξη ενός σύγχρονου τρόπου διαχείρισης των ζητημάτων του τόπου μου, ώστε να ξεκλειδωθούν επιτέλους καινούριες δυνατότητες κι ευκαιρίες. Θέλω στη Χαλκιδική να αλλάξουμε πίστα και επίπεδο.

11) Κύριε Πάνα, έχετε ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Που αποσκοπούν οι επαφές σας αυτές;

Η πανδημία  και οι επιπτώσεις της στην κοινωνικό-οικονομική κατάσταση επιβάλουν την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Οι επιχειρήσεις και στη Χαλκιδική  δοκιμαστήκαν ιδιαίτερα τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια της πανδημίας τη στιγμή μάλιστα που ακόμη δεν είχαν  ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Καθ’ ότι Υπεύθυνος του Αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής επέλεξα αρχικά να επισκεφτώ επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην επεξεργασία και μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, απ’ όπου μάλιστα ξεκινούν αρχικά οι αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού μας και συνεχίζω να επισκέπτομαι όλο το επιχειρηματικό φάσμα του Νόμου .

Θέλω από πρώτο χέρι, να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Πρέπει να αφήσουμε πίσω  τις παλιές νοοτροπίες και το γενικότερο παρωχημένο τρόπο σκέψης. Να στηριχθούν οι καινοτομίες του αγροδιατροφικού τομέα. Να στραφούμε επιτέλους και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με  επιπλέον εκπαίδευση, να  επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση να στηριχτούμε στις συνέργειες πολιτών και φορέων.

Εάν αλλάξουμε όλοι τρόπο σκέψης, η επιχειρηματικότητα στη Χαλκιδική μετά την πανδημία θα βγει πιο δυνατή από ποτέ αυτό πολιτικά και θεσμικά θα επιδιώξω  .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.