4 Ιουλίου, 2022
Editorial

To στοίχημα του τουρισμού…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Η Χαλκιδική από εδώ και πέρα έχει ένα μεγάλο στοίχημα για το καλοκαίρι. Αυτό του τουρισμού. Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων χρόνων. Μια Ελλάδα που βούλιαξε στον covid 19, μια Χαλκιδική που λαβώθηκε από τα κρούσματα και τις απώλειες, τα Βαλκάνια που λόγω του χαμηλού εμβολιασμού, βράζουν και ένας κόσμος που αμφισβητεί, όχι πάντα άδικα, τα πάντα γύρω από αυτό που βιώνουμε.

Σήμερα όμως θα πρέπει να είμαστε όρθιοι και να ανταπεξέλθουμε. Η Χαλκιδική μας έχει δυο πηγές εσόδων: Τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα. Στον μεν πρώτο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανοίξουν τα σύνορα και οι Έλληνες να επιλέξουν την Χαλκιδική για τις διακοπές τους, στον δε δεύτερο να αναπτυχθούν δράσεις και καινοτόμα σχέδια για τον εξορθολογισμό των παραγωγών.

Η Χαλκιδική περιμένει ώστε να αναπληρώσει μέρος των χαμένων της εσόδων. Με τη μέχρι στιγμής πάντως εικόνα, οι ενισχύσεις που έλαβε ο νομός μας, βοήθησαν ώστε να υπάρξει μια καλή διαχείριση. Συνολικά δόθηκαν στην περιοχή μας 235 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα από όλες τις άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης.

Βέβαια θα πρέπει να επιστραφεί ένα μεγάλο ποσό πάνω από το 50% από τα 121 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε επιχειρήσεις της Χαλκιδικής από τους 7 επιστρεπτέους κύκλους. Πάντως τα μηνύματα από την εστίαση ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ θετικά. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες γεμάτες από χιλιάδες Θεσσαλονικείς και άλλους που επιλέξουν την Χαλκιδική που με τον καλό καιρό της!!!

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι ο τζίρος που γίνεται τα Σαββατοκύριακα ξεπερνά κατά πολύ τους τζίρους του Μαΐου του 2019 όπου δεν υπήρξε υγειονομική κρίση… Τέλος ένα μεγάλο στοίχημα είναι ο εμβολιασμός στην Χαλκιδική. Τα σημερινά στοιχεία αναφέρουν πως λιγότεροι από 18.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ αν υπολογίσουμε τους νοσούντες και όσοι Χαλκιδικιώτες έχουν εμβολιαστεί στην Θεσσαλονίκη, η ανοσία στην περιοχή μας πλησιάζει το 30%, ποσοστό πολύ χαμηλό και το οποίο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι προς το τέλος του Ιουνίου θα καταφέρουμε να έχουμε  εμβολιασμούς που θα δημιουργήσουν ασπίδα ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως πέρυσι…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.