14 Ιουνίου, 2021
Editorial

Ο covid 19 είναι εδώ δυστυχώς…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Γιατί, ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει σχεδόν τα πάντα. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να μην αναγκαστούμε να κάνουμε βήματα πίσω. Να μην έχουμε φαινόμενα τύπου Καλύμνου.

 Γι’ αυτό απαιτείται από όλους μας να κρατήσουμε ζωντανές τις ανάσες ελευθερίες, που γίνονται όλο και περισσότερες. Να μην ξεχαστούμε και πιστέψουμε ότι ο ιός έφυγε. Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ, συνεχίζει να σκοτώνει συνανθρώπους μας και να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, εάν θέλουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και, φυσικά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Είναι σημαντικό να μην ξεχαστούμε και σημαντικότερο όλων να πάμε να κάνουμε τα εμβόλια. Και τις δύο δόσεις. Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας, ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα ώστε ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί.

 Ήδη χώρες προχωρούν σε αποφάσεις που επιβραβεύουν όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, ακόμη και το πρώτο. Στην Κύπρο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση από τα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από τη λήψη απαλλάσσονται από την υποχρέωση για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου.

Η Γερμανία αποφάσισε και εκείνη σημαντικά ανέξοδα μπόνους για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, αλλά και για εκείνους οι οποίοι έχουν νοσήσει. Για τις δύο αυτές κατηγορίες δεν θα ισχύουν στο εξής οι περιορισμοί που αφορούν στη συνάθροιση και στην απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ δεν θα υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για κορονοϊό, όταν επισκέπτονται καταστήματα, κομμωτήρια ή άλλους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν στο σύνολό τους ακόμη κλειστές. Αντίστοιχα, τα άτομα αυτά απαλλάσσονται και από την υποχρέωση καραντίνας, όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό – με την εξαίρεση την επιστροφή από χώρα στην οποία σημειώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού.

 Η ανάκτηση των ελευθεριών κατέστη εφικτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά τη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 και διαθέτουν αντισώματα. Σε ισχύ για όλους, ωστόσο, παραμένει η υποχρέωση για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει και να το αποφασίσει. Μόνο κέρδος θα έχει από αυτό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *