27 Ιανουαρίου, 2023
Editorial

Πάσχα στο σπίτι με ακριβό Οβελία; 

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Φαίνεται ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνουμε δεύτερο Πάσχα στο σπίτι. Με Εκκλησιές αυτή τη φορά, με Μεγάλη Εβδομάδα, με Χριστός Ανέστη έστω και νωρίτερα απο τις 12 το βράδυ. Οι διαδημοτικές όμως μεταφορές δεν θα επιτραπούν. Σωστά κατά την άποψη μου καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος (τρίτου ή τέταρτου δεν έχει σημασία). Προσέχουμε για να είμαστε δυνατοί εντός του Μαϊου.

Πάντως τα βλέμματα αρκετών, στρέφονται και στο πασχαλινό τραπέζι, στις τιμές των αμνοεριφίων αλλά και στην προέλευσή τους. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα οριστικό σχέδιο ελέγχων και ένα «ένα δίκτυο το οποίο θα θωρακίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Το θέμα είναι να γίνουν σχολαστικοί έλεγχοι  στις εισαγωγές, και λόγω της πανδημίας, θα πρέπει είναι πολύ αυστηροί.

Την ίδια στιγμή, κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις σφαγές, προκειμένου να μπορέσουν να εφοδιάσουν την αγορά έγκαιρα. Η πίεση όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται. Η αγορά δεν πρέπει να μείνει από το ντόπιο αρνί. Είναι όμως κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι  οι ανάγκες της αγοράς δε θα καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση του προετοιμασμού αλλά και της τροφοδοσίας της αγοράς.

Από την πλευρά τους ωστόσο οι κτηνοτρόφοι, περιμένουν να καλύψουν μέρος της χασούρας της προηγούμενης χρονιάς. Θυμίζω ότι πέρυσι ήταν μια  καταστροφική χρονιά με μεγάλη χασούρα. Φέτος φαίνεται ότι θα είναι καλύτερα. Το μέχρι τώρα ρεπορτάζ αναφέρει πως μέχρι και  3 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι αναμένεται να προμηθευτούν φέτος τα αμνοερίφια οι καταναλωτές. Τα αρνιά και τα κατσίκια φέτος θα είναι ακριβότερα, με την αγορά να είναι έτοιμη ωστόσο οι παραγγελίες είναι μειωμένες εν αναμονή και των αποφάσεων για τις μετακινήσεις.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις θα ανακοινωθούν «την κατάλληλη στιγμή ζυγίζοντας τα δεδομένα», ενώ τόνισε ότι δε θα μεταφερθούν για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σχετικά με τις τιμές, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι θα υπάρχει άνοδος στα αμνοερίφια έτσι ώστε και οι παραγωγοί να πληρωθούν καλύτερα.Κάτι είναι και αυτό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.