16 Μαΐου, 2021
Top News Χαλκιδική

ME  SELF TESTS  ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!

20.000 εμβολιασμοί στο νομό μας

Ποιά είναι η κατάσταση στα 19 Λύκεια της περιοχής και πόσοι μαθητές ήταν θετικοί…

• Θετικά δείγματα γραφής έδωσαν  τα self tests ανίχνευσης κορωνοϊού που εφαρμόστηκαν σε περίπου 250.000 μαθητές Λυκείου και τους καθηγητές τους σε όλη την Ελλάδα.

Όσοι βρέθηκαν θετικοί δεν πήγαν σχολείο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία των υπολοίπων και το επιτυχημένο προηγούμενο που δημιουργεί η συγκεκριμένη διαδικασία αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα τεστ μπορούν, με τη γενίκευση της εφαρμογής τους, να αποτελέσουν το «κλειδί» για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα. Την επέκταση εξάλλου των self tests προανήγγειλαν χθες τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη με τους επιστήμονες επίσης να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στα Λύκεια της Χαλκιδικής, η επαναλειτουργία τους υπήρξε ομαλή με λίγους θετικούς και ελάχιστους «αρνητές» να μένουν σπίτι!

«Μέρα αισιοδοξίας…»

Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές Λυκείου, κυρίως ασυμπτωματικοί, βρέθηκαν θετικοί επί συνόλου 245.03 self tests που έγιναν το προηγούμενο διήμερο, οι οποίοι χθες έμειναν στο σπίτι τους αποφεύγοντας έτσι να εκθέσουν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε σε δηλώσεις της πως πρόκειται για μία μέρα αισιοδοξίας, προσθέτοντας ότι «το self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ξεκινάει τώρα και συμβάλλει στην καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης στα παιδιά» και δεσμεύθηκε πως «θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε βήμα βήμα, κάθε στάδιο της διαδικασίας και να διορθώνουμε όπου χρειάζεται, ότι χρειάζεται».
Σε ερώτηση δε για το τι θα γίνει αν κάποιο παιδί δηλώσει θετικό τεστ, απάντησε ότι το επόμενο βήμα είναι να κάνει ένα επιβεβαιωτικό τεστ και αν αυτό βγει θετικό, θα πρέπει να απέχει δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Η Υπουργός τόνισε πως ο καλός καιρός είναι σύμμαχος και υπάρχει ευελιξία στα σχολεία να διαμορφώσουν το μάθημα σε συνθήκες που κρίνουν κατάλληλες, όπως πχ, μάθημα στο προαύλιο του σχολείου, ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά.

Τι έγινε στην Χαλκιδική

Ομαλά κύλησε στα φαρμακεία της Χαλκιδικής  η διακίνηση της πρώτης «φουρνιάς» των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Λυκείου.  Τα τοπικά φαρμακεία φρόντισαν από νωρίς να ολοκληρώσουν κάθε διαδικασία, ώστε η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων να γίνει χωρίς προβλήματα. Όπου μάλιστα απαιτήθηκε, οι φαρμακοποιοί έδωσαν επιπλέον οδηγίες χρήσης των τεστ. Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των συνολικά 19 Λυκείων του Νομού μας, ΓΕΛ και ΕΠ.ΑΛ, αυτή έγινε χωρίς να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα.   Συνολικά απουσίαζε ποσοστό της τάξης του 9% , εκ των οποίων μόνο οι δέκα έλειπαν λόγω θετικού αποτελέσματος σε self test, μαζί με τους οποίους κι ένας καθηγητής, ενώ άλλοι πέντε μαθητές δεν προσήλθαν επειδή οι γονείς τους αρνήθηκαν να υποβληθούν τα παιδιά τους σε προληπτικό τεστ!

Επέκταση των τεστ…

Την επέκταση των self tests σε λιανεμπόριο, μεταφορές και διανομείς φαγητού, από το τέλος της εβδομάδας, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον κορωνοϊό, στο Μαξίμου.
Όπως υπογράμμισε, τα στοιχεία που προέκυψαν από τα πρώτα αυτά τεστ «δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο».
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει ότι «τα self test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας».

Κρίσιμες εβδομάδες

Στο θέμα των self tests αναφέρθηκε την Κυριακή ο Yφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο εργάσιμες εβδομάδες, θα είναι αναγνωριστικές και καθοριστικές για τις επόμενες κινήσεις και δη για το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού. Η δε Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε χθες πως το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο. Όπως πρόσθεσε, «καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη».

Ένα… υπερόπλο!

Όσον αφορά στους επιστήμονες, ο διακεκριμένος γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε τα self tests υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση τους. «Γυρνάμε σελίδα. Η γνώση είναι δύναμη. Με τον αριθμό θετικών μαθητών και καθηγητών στην covid, έχουμε ανιχνευτές που μας λένε πού είναι ο ιός. Είναι η γνώση που θα φέρει δύναμη», τόνισε με έμφαση, προσθέτοντας όμως ότι τα self – test από μόνα τους δεν αρκούν και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα. Τέλος, για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από τα κρούσματα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr έκανε λόγο η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν τα self tests να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της εστίασης, αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η κ. Λινού πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι τα self tests είναι αξιόπιστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *