13 Απριλίου, 2021
Editorial

Η υγειονομική κρίση ανέτρεψε τις ισορροπίες στην Ευρώπη… 

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Η Ελλάδα ίσως να οδεύει στην πιο δύσκολη καμπή της υγειονομικής κρίσης με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο. Από την άλλη έχει ξεκινήσει μια ατέρμονη συζήτηση για το άνοιγμα των καταστημάτων. Κατά την άποψη είναι μια άκαιρη συζήτηση.

 

Μια εξέλιξη όμως που έχει περάσει στα ψηλά, έρχεται από την Ευρώπη. Δεν έχει να κάνει με τον covid 19, αλλά με τις ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το επίκεντρο των αποφάσεων και ο χώρος που γίνονται όλες οι ζυμώσεις. Επί της ουσίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας πολύ σημαντικός και κρίσιμος θεσμός.

 

Η υγειονομική κρίση λοιπόν έφερε την αποχώρηση του Ουγγρικού Κόμματος  Fidesz από το Λαϊκό Κόμμα, την μεγαλύτερη δύναμη που υφίσταται. Η κόντρα βέβαια με το Λαϊκό Κόμμα έχει αναφορά στο παρελθόν. Αιτία της αποχώρησης η απόφαση της Ουγγρικής Κυβέρνησης να προμηθευτεί απευθείας εμβόλια εκτός Ε.Ε..

Πολλά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ εναντιώνονταν στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ ‘Ορμπαν, για το οποίο υποστηρίζουν ότι αποδυνάμωσε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και έχει περιορίσει την ελευθερία των ΜΜΕ και άλλες ελευθερίες στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Fidesz αρνείται τις κατηγορίες.

Στις αρχές Μαρτίου, το Fidesz είχε ήδη αποχωρήσει από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την έγκριση μιας μεταρρύθμισης του καταστατικού. Η τροποποίηση αυτών των εσωτερικών κανονισμών υποτίθεται ότι επιτρέπει την αναστολή ή ακόμα και τον αποκλεισμό ολόκληρων αντιπροσωπειών, και όχι μόνο μεμονωμένων βουλευτών.

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση νέας δυναμικής Ευρωομάδας με την συμμετοχή δυο Ευρωπαϊκών σχηματισμών που θα ξεπεράσει ακόμη και τους Σοσιαλ δημοκράτες που κατέχουν την δεύτερη θέση.  Ο Όρμπαν δηλώνει πως το κόμμα του βρίσκεται σε συνομιλίες με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο λαϊκιστής Ιταλός Ματέο Σαλβίνι και με πολιτικούς συμμάχους στην Πολωνία, καθώς αναζητεί μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεγάλη συντηρητική, ριζοσπαστική Δεξιά με ακραία συνθηματολογία και ρητορική, βρίσκεται προ των πυλών και η επόμενη μέρα έχει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς και ενδιαφέρουσα.

Ο Όρμπαν όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει τα ακόλουθα: «Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική οικογένεια για ανθρώπους σαν εμάς που προστατεύουν την οικογένεια, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, σκέφτονται με όρους συνεργασίας μεταξύ εθνών κρατών και όχι με όρους μιας ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας», ενώ επιτίθεται σε διάφορες ομάδες τονίζοντας:  «να οικοδομηθεί χωρίς το ΕΛΚ μια πρόταση για τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν θέλουν μετανάστες ή πολυπολιτισμικότητα, που δεν έχουν πέσει στην τρέλα των ΛΟΑΤΚ, που υπερασπίζονται τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης».

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αριθμεί πέντε ομάδες κατά σειρά δύναμης: Το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές, τους φιλελεύθερους , την Ταυτότητα για την Δημοκρατία που ήταν η ομάδα που άνηκαν οι Άγγλοι συντηρητικοί και ανήκουν οι Πολωνοί Συντηρητικοί, οι Πράσινοι, οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί που ανήκουν ο Σαλβίνι και η Λεπέν καθώς και η Ευρωπαϊκή αριστερά που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Η Ένωση των δυο Ευρωσκεπτικιστικών ομάδων και η συμμετοχή των Ούγγρων, αυτομάτως θα ανατρέψει τις ισορροπίες και εν όψει των επόμενων Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2024….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *