7 Φεβρουαρίου, 2023
Χαλκιδική

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΝΙΑ ΣΤΗΝ XAΛΚΙΔΙΚΗ

 

Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι

Αυστηρά πρόστιμα 100.000 ευρώ στους παραβάτες

• Μένουν μόνο μερικές μέρες πριν την Ανάσταση.  Με εμφανείς τις δυσκολίες στη λειτουργία της αγοράς, λόγω της πανδημίας, οι καταναλωτές ξεκίνησαν τα ψώνια τους, με προτεραιότητα αυτές τις μέρες να δίνεται στα βαφτιστήρια. Ακολουθούν οι αγορές για το πασχαλινό τραπέζι. Σε αυτό συμβάλλει και το Δώρο του Πάσχα που καταβλήθηκε.
Μπορεί το φετινό Πάσχα να μην είναι σαν το περσινό, που όλοι οι πολίτες έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, κάνοντας Ανάσταση στα μπαλκόνια χωρίς συγγενείς και φίλους, αλλά και πάλι θα μείνουν μόνοι τους στον Δήμο.
Αυστηροί έλεγχοι…
Την… τιμητική τους το Πάσχα ως είθισται έχουν τα αμνοερίφια και τα αυγά. Τα αρμόδια υπουργεία λοιπόν, μέσω μεικτών κλιμακίων, ξεκινούν εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους για την προστασία του καταναλωτή αλλά και της ελληνικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με αιχμή τις «ελληνοποιήσεις», καθιστώντας και φέτος υποχρεωτική την καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή και τη συμμετοχή των Υφυπουργών Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου και Προστασίας του Πολίτη Ελευθ. Οικονόμου, καθώς και των Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδη και Εσωτερικών, Μιχ. Σταυριανουδάκη.
 Από τα σύνορα έως τον τελικό παραλήπτη
Με βάση την απόφαση θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας  (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και Σούπερ Μάρκετ, βιομηχανίες κρέατος).
Στα μεικτά κλιμάκια θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
 
Καταγραφή αυγών – αμνοεριφίων 
Με δεδομένη την απόδοση της καταγραφής αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών πέρυσι, στον έλεγχο της διαδρομής των επίμαχων ειδών, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας και φέτος και εντός των επόμενων  24ώρων πρόκειται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με αυτήν θα προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια υποχρεούνται να υποβάλουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr)
– την ποσότητα των αποθεμάτων (σε κιλά και τεμάχια για τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος και σε τεμάχια για τα αυγά),
– την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
– τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.
Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων (από 1.000 έως 100.000 ευρώ) και κατάσχεσης των προϊόντων.
Σε δήλωσή της η Υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι φέτος έγιναν αυξημένες εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων λόγω του Καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε χρονικά, καθιστά εκ των ων ουκ άνευ οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι ακόμη πιο προσεκτικές στους ελέγχους.
Έχοντας στη διάθεσή μας ως πολύτιμο «εργαλείο» την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κατά των ελληνοποιήσεων, θέλω να διαβεβαιώσω τους κτηνοτρόφους ότι η ελληνική παραγωγή θα προστατευτεί και τους καταναλωτές ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς απολαμβάνοντας και φέτος ελληνικό ποιοτικό αρνί, κατσίκι και αυγά στο Πασχαλινό τραπέζι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.