Κοινωνία Παιδεία

Εντός του έτους πρόγραμμα ανίχνευσης του αυτισμού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

PAIDIKOS STATHMOS 1

• «Ο αυτισμός είναι ένα εν πολλοίς άγνωστο πεδίο, μια «αόρατη» αναπηρία.

Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 150 πολίτες έχουν θέματα που σχετίζονται με το ευρύτατο φάσμα του αυτισμού. Οι αριθμοί είναι επιτακτικοί και αναδεικνύουν την ανάγκη να παρέμβουμε οργανωμένα ως Πολιτεία για να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους».

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Αφορμή ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο για τον αυτισμό, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης δράσεων για τα άτομα για αναπηρία:

Πρώτον, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα ανίχνευσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους.

Δεύτερον, την ενίσχυση της απασχόλησης για άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος μέσω προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα που θα τρέξει το 2022, με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθού και παράλληλη εργασιακή υποστήριξη και καθοδήγηση των ωφελούμενων.

Από την πλευρά της η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου για τον αυτισμό που είναι οι εξής:

– Πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες που θα ενσωματώνεται στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

– Εκπόνηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά διαμορφωμένων για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και στοχευμένη διασύνδεση των ατόμων αυτών με την αγορά εργασίας.

– Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.