4 Ιουλίου, 2022
Top News Χαλκιδική

13 ευρώ στην Χαλκιδική το αρνί που δεν υπάρχει..

Μεγάλες ποσότητες έφυγαν στο εξωτερικό

Μεγάλο πλήγμα η απαγόρευση μετακινήσεων

• Αντίστροφα μετρούν οι μέρες έως το Πάσχα, το οποίο και φέτος θα είναι… συμμαζεμένο, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης για την πλειοψηφία των πολιτών.
Η απαγόρευση μετακίνησης από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία των πολιτών που τον τελευταίο χρόνο ζουν κάτω από πρωτοφανείς περιορισμούς, αλλά και την πασχαλινή αγορά.
Παραδοσιακά τέτοιες μέρες θα έφταναν στα χωριά της Χαλκιδικής απόδημοι από διάφορα σημεία της χώρας για να γιορτάσουν τις ημέρες του Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αυτό για δεύτερη χρονιά δεν θα συμβεί, με τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες να ελπίζουν πια στο καλοκαίρι!

Ακριβότερος ο οβελίας!ARNIA TSIGKELIA

 

Μέσα σ’ όλα αυτά, λιτό, αλλά πιο ακριβό αναμένεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με την τιμή του πατροπαράδοτου οβελία να ακολουθεί ανοδική πορεία. Και δεν είναι μόνο η αυξημένη τιμή του, αλλά και οι ελλείψεις που παρατηρούνται και στην τοπική αγορά, σε μια μάλιστα κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή!
Όσοι δεν είχαν κάνει το κουμάντο τους από καιρό, θα είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτούν αρνί ή κατσίκι την τελευταία στιγμή. Κι αν βρουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το αγοράσουν… χρυσάφι!
Η τιμή του αρνιού φέτος κυμαίνεται από 10 έως 11 ευρώ, με το κατσίκι να ξεφεύγει και πάνω από 11, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας η τιμή να πετάξει ακόμη πιο ψηλά! Πέρυσι η τιμή είχε κυμανθεί γύρω στα 9 ευρώ.
Ερωτηθείς από τον «Π.Λ.» κρεοπώλης της περιοχής ανέφερε ότι γενικά η δουλειά φέτος είναι πεσμένη σχεδόν κατά 50% κι αυτό οφείλεται τόσο στην απαγόρευση μετακίνησης, όσο και στα κατεβασμένα ρολά της εστίασης. Επόμενο είναι, όταν όλες οι δραστηριότητες έχουν παγώσει και δεν υπάρχει κινητικότητα, ο τζίρος στην αγορά να παραμένει καθηλωμένος!

«Έφυγαν» πολλά έξω!

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς πολλά ελληνικά αρνιά πωλήθηκαν στο εξωτερικό για το Καθολικό Πάσχα, που φέτος έπεσε αρκετά νωρίτερα σε σχέση με το Ορθόδοξο.
Αυτό σημαίνει ότι τα αμνοερίφια βάρους 10-13 κιλών τα οποία ζητούνται κυρίως από τους καταναλωτές είναι λιγότερα (γιατί τέτοια εποχή τα ζώα έχουν μεγαλώσει), με αποτέλεσμα η μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα να πιέζει την τιμή αυξητικά.
Και ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης παραδέχθηκε χθες ότι φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ελαφρώς πιο ακριβό, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όσο προχωράμε προς το Πάσχα θα υπάρξει μείωση τιμών και θα έρθουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση. «Τις επόμενες μέρες θα δούμε ίσως μια διόρθωση τιμής», ανέφερε.

Τα απολύτως αναγκαία

Στο μεταξύ, το δικό της Γολγοθά ανεβαίνει και η Γιαννιώτικη αγορά, καθώς ούτε κι αυτή την εορταστική περίοδο θα δει την πολυπόθητη αύξηση τζίρου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να σταθεί όρθια εν μέσω πανδημίας.
Τα κατεβασμένα ρολά πολλών καταστημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκουν σήμερα την αγορά σε… συμπληγάδες, καθώς μπορεί εδώ και λίγες μέρες να έχει επανεκκινήσει το λιανεμπόριο, όμως οι διαμορφωθείσες συνθήκες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για έστω μερική ανάκαμψη του τζίρου. Από την μια η απαγόρευση των μετακινήσεων την πασχαλινή περίοδο που δεν θα φέρει επισκέπτες στην περιοχή και από την άλλη η οικονομική στενότητα των πολιτών, έχουν σαν αποτέλεσμα, οι όποιες αγορές γίνουν να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα, που αφορούν τα βαφτιστήρια, είτε κυρίως το πασχαλινό τραπέζι, που κι αυτό θα είναι σαφώς πιο περιορισμένο λόγω της κατάστασης, σε σχέση με εποχές προ κορωνοϊού!

Ξεκίνησαν οι αγορές…

Από την Κυριακή των Βαΐων ξεκίνησαν οι πρώτες αγορές, ωστόσο τις επόμενες δυο – τρεις μέρες αναμένεται να υπάρξει αύξηση της κίνησης καθώς μέχρι τη Μ. Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των συντάξεων απ’ όλα τα ταμεία, ενώ έως αύριο, Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί και το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.
Ας σημειωθεί ότι τη Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν και διάφορα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ την ίδια μέρα θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων (και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης τις αίτησης απονομής σύνταξης).

Εορταστικό ωράριο…

Εξάλλου ήδη έχει τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως εξής: Μέχρι τη Μ. Πέμπτη η αγορά θα είναι ανοιχτή από 9 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. Τη Μ. Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 1 μ.μ. έως 7 μ.μ., ενώ το Μ. Σάββατο από 9 π.μ. – 3 μ.μ. Από την Τετάρτη, 5 Μαΐου θα επανέλθει το κανονικό ωράριο. Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβαση στα εμπορικά καταστήματα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.