2 Δεκεμβρίου, 2022
Editorial

Χάνει το Πάσχα ο τουρισμός της Χαλκιδικής 

 


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  
 

Φαίνεται ότι η υγειονομική κρίση δεν πρόκειται να μας αφήσει άμεσα. Η τουριστική σεζόν φαίνεται ότι και φέτος θα έχει αρκετά σκαλώματα. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι και φέτος το ΠΑΣΧΑ θα είναι σαν το περσινό. Δηλαδή με πολλές απαγορεύσεις, παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργούν. Δεν θα έχει επέλθει ανοσία με τα εμβόλια ενώ θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ομαλότητα το καλοκαίρι.

Έτσι αποτελεί μεγάλο γρίφο, το πώς, πότε και με ποιους όρους, η βαριά βιομηχανία της Χώρας και της Χαλκιδικής μας που είναι ο τουρισμός, θα πάρει μπρος.

Η Χαλκιδική στηρίζεται στο τουριστικό κομμάτι. Φαίνεται όμως ότι δύσκολα θα μπορέσει να σώσει την Πασχαλινή σεζόν, χάνοντας την για δεύτερη φορά σερί. Η μείωση το 2020 για τις επιχειρήσεις στο τουρισμό στην Χαλκιδικής μας, έφτασε το 75% σε σχέση με το 2019. Φέτος όλοι θέλουν αύξηση τουλάχιστον 25% σε σχέση με το 2020 ώστε να έρθουμε στα μισά του 2019. Αυτό θα είναι μια καλή καταγραφή και για την περιοχή μας.  Άλλωστε η ζημία στο τουριστικό μας κομμάτι  είναι ανυπολόγιστη. 

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια; Στην περίπτωση αυτή την λένε και μάλιστα με την πιο «τρομακτική» λεπτομέρεια  για το τι έπεται να ακολουθήσει, ως συνέπειες, στον επικείμενο χειμώνα.

Φέτος στο νομό λόγω της εφαρμογής της δεύτερης καθολικής απαγόρευσης από τον Νοέμβριο έως και σήμερα, υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Χαλκιδική, να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τους ισχυρούς κραδασμούς που  δέχθηκε και δέχεται η τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία, με στόχο να ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα και ελπίζοντας σε ευνοϊκές συγκυρίες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή ανακοινώνονται μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των επαγγελματιών τα οποία μάλλον απέχουν πόρρω από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Φέρνω παράδειγμα την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον   covid-19 με ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ.

Η εφημερίδα μας έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό το ζήτημα που κατά την άποψη μου δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου. Επί της ουσίας τα χρήματα που θα δοθούν, γιατί δεν δόθηκαν ακόμη,  αποτελούν  «σταγόνα στον «ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις όλης της Χαλκιδικής. Τα χρήματα που θα δοθούν στην Χαλκιδική είναι ψίχουλα μιας και οι λίγοι πήραν πολλά και οι πολλοί τίποτα. Οι μικρές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής αδικήθηκαν. 

Όπως επίσης αυτό το ανέκδοτο με την 5 φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία έτσι όπως δίνεται μπορεί να θεωρηθεί και ως «δώρον άδωρο». Θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης ότι οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων κι μικρών επιχειρήσεων, έχουν και μια οικογένεια που περιμένει κάθε μεσημέρι να μπει κάτι στο τσουκάλι.

Πως θα ζήσει αυτή η οικογένεια και πως θα σπουδάσει τα παιδιά της; Μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή που σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ή τα 1000 ευρώ;

Τόσο η Πολιτεία, όσο και η αυτοδιοίκηση οφείλουν να στηρίξουν την αγορά και τους εργαζομένους και τους ανέργους γιατί αυτός ο χειμώνας είναι ο δυσκολότερος όλων των ετών και η στήριξη αυτή πρέπει να είναι πραγματική, όχι μόνο στα λόγια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.