9 Μαρτίου, 2021
Αγροτικά

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 

AMPELI ZITSA

• Σε… αγρανάπαυση βρίσκεται από πολλά χρόνια η Αμπελουργική Ζώνη της Χαλκιδικής, ενώ πλέον θα πρέπει να υπάρξει   ΟΠΑΠ (Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας).
Με ρυθμό… χελώνας γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμπέλωση, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών υφισταμένων εργοστασίων – οινοποιείων της περιοχής. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα αναζητούνται άλλες πηγές εκτός της περιοχής και πέραν!..
Η δημιουργία νέων αμπελώνων με κλήματα αρίστης ποιότητας από ένα οινοποιείο της Χαλκιδικής, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Και αν ακόμη το ακολουθήσουν ομοειδείς τοπικές επιχειρήσεις, δεν λύνεται οπωσδήποτε το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Χρειάζεται ριζική λύση!
Και τι μέλλει γενέσθαι; «Είναι απολύτως ανάγκη να γίνει αναδασμός», φωνάζουν σε όλους τους τόνους, από πολλά χρόνια, οι αμπελουργοί και να δοθούν από την Κυβέρνηση ισχυρά κίνητρα, ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με την αμπελουργία.
«Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αμπελουργών είναι… συνταξιούχοι του δημοσίου ή άλλων φορέων», προσθέτουν. Με ποιους λοιπόν θα γίνει η αναμπέλωση;
Μπορεί να υπάρξει αμπελουργική ανάπτυξη σε κοινωνικό κενό;
Μπορεί να υπάρξει επάρκεια προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών των οινοποιείων Χαλκιδικής, χωρίς νέους ανθρώπους;
Οι αμπελουργοί, ομόφωνα, ζητούν να γίνει αμέσως, εδώ και τώρα, αναδασμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *