Top News Υγεία

5 Εμβολιαστικά κέντρα σε πρώτη φάση στην Χαλκιδική

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΕΟΔΥ αλλά και τον προγραμματισμό που υπάρχει, πέντε θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην Χαλκιδική. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες δόσεις εμβολίου θα έρθει σε λίγες μέρες. Στον σχεδιασμό σε πρώτη φάση είναι να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία ενώ στην συνέχεια και παράλληλα οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας.  Στον προγραμματισμό στην συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά ενώ θα ακολουθήσουν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας όσοι συμπολίτες μας έχουν υποκείμενα νοσήματα. Θυμίζουμε ότι θα γίνουν δυο εμβολιασμοί με χρονική απόσταση 20 ημερών. Φαίνεται ότι στην Χαλκιδική, μέχρι στιγμής, θα δημιουργηθούν έξι εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι τα παρακάτω:

 • Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής
  Διεύθυνση: Ιπποκράτους  5, Πολύγυρος Χαλκιδικής 631 00
  Τηλέφωνο: 2371350100

 • Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών
  Διεύθυνση: Παναγίας Κορυφίνης 54, Νέα Μουδανιά 632 00
  Τηλέφωνο: 2373350000

 • Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας
  Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Παλιούριου-Άφυτου 41, Κασσανδρεία 630 77
  Τηλέφωνο: 2374350000

 • Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Σιθωνίας   Διεύθυνση: Οδός Παυλούδη Παύλου 13, Αγ. Νικόλαος 630 78
  Τηλέφωνο: 2375350000

 • Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου
  Διεύθυνση: Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Ιερισσού, Αριστοτέλης 630 74
  Τηλέφωνο: 2372350000

 

 

Πότε θα έρθουν

Όπως όλα δείχνουν, σε λίγες μέρες τα παραπάνω κέντρα θα λάβουν τις πρώτες δόσεις εμβολίων. Τα  εμβόλια θα τα παραδώσουν στην Χώρα μας εταιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στην Θεσσαλονίκη θα φτιαχτεί μεγάλη Κρατική αποθήκη όπου σε πρώτη φάση θα φτάσουν τα εμβόλια ώστε να διοχετευτούν.  Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Φαίνεται ότι στα πέντε κέντρα της Χαλκιδικής, η δυνατότητα θα είναι 32.000 πολίτες να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Μετά όμως την ολοκλήρωση του εμβολιασμού από τους υγειονομικούς, τα σώματα ασφαλείας, τις ευπαθείς ομάδες και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αναμένεται ότι ο εμβολιασμός στον υπόλοιπο πληθυσμό στην Χαλκιδική να γίνει  από αρχές Μαρτίου ή και Απριλίου και να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες και για τις δυο δόσεις. Πως όμως θα επιτευχθεί ο στόχος των 32.000 εμβολιασμών ανά μήνα στην Χαλκιδική;  Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Ακόμη έχει υπολογιστεί  ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.

Υπάρχει προγραμματισμός αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός να υπάρξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στην Χαλκιδική , προκειμένου να μην χρειαστεί και μέσα στο καλοκαίρι του 2021 να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. Αναμένεται το νοσοκομείο του Πολυγύρου να στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών. Στα σχέδια λοιπόν τα οποία θα φτάσουν εντός των ημερών στα εμβολιαστικά κέντρα της Χαλκιδικής, θα προβλέπουν ότι  πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.  Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι  αυτοί οι οποίοι είναι  άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ειδικότερα  ως  προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εξειδικευμένα διαβάστε τις παρακάτω χρηστικές πληροφορίες:

Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Στο νομό Χαλκιδικής  ο σχεδιασμός θα είναι για   πέντε εμβολιαστικά κέντρα και  32.000 εμβολιασμούς ανά μήνα.

Εθελοντικός ο εμβολιασμός και δωρεάν

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Πως θα κλείνεται το ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.