2 Δεκεμβρίου, 2020
Ελλάδα

ΣΟΚ: 200% η αύξηση των κρουσμάτων στην Χαλκιδική, σχέδιο ακορντεόν με νέα απαγόρευση αρχές Ιανουαρίου σκέφτεται η Κυβέρνηση. 

 

Βαριά τη σκιά του πάνω από την Χαλκιδική, εξακολουθεί να ρίχνει ο κοροναϊός, με τις προβλέψεις για τις επόμενες μέρες να είναι δυσοίωνες και να μιλούν για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Άλλωστε σε καθημερινή βάση οι καταγραφές στην Χαλκιδική ξεπερνούν τις 50 κάθε μέρα ενώ από το διάστημα 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 72 κρούσματα. Από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου τα κρούσματα στην Χαλκιδική είναι 225. Δηλαδή η αύξηση τις τελευταίες μέρες είναι άνω του 200%. Σαφώς και αυτά τα στοιχεία προκαλούν τρόμο και δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση τότε μπορεί να μιλάμε για σκληρότερα μέτρα όπως είχε γίνει στην πρώτη καραντίνα σε Κοζάνη και Καστοριά. Άλλωστε  το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, για αυτό και παρά το ότι το  lockdown  βρίσκεται μόλις στη δεύτερη ημέρα εφαρμογής του,  έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το αν και πώς θα πρέπει στις 30 Νοεμβρίου να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Γενικότερα βέβαια η Κυβέρνηση συζητά διάφορες λύσεις για αυτό το ζήτημα. Έτσι προκρίνεται σχέδιο  σχέδιο για εναλλασσόμενα μίνι lockdown, προκειμένου να αποσυμπιέζεται το σύστημα Υγεία. Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι  οι 7 πρώτες  ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα στην Χαλκιδική. Η κατάσταση θα κριθεί και πάλι διαχειρίσιμη εάν οι «σκληροί δείκτες» πέσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφονταν στις αρχές Οκτωβρίου – όταν τα κρούσματα ήταν τριψήφια και κυμαίνονταν περίπου στα 400 και οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 100.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Σύστημα ακορντεόν

Ακόμη κι έτσι όμως, γεννάται το ερώτημα, πόσο θα διαρκέσει η νέα περίοδος της ιδιότυπης «κανονικότητας». Οι σκέψεις για ένα σχέδιο με  εναλλασσόμενα μίνι lockdown, κερδίζουν έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

Σε αυτο το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα μίνι lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά που μετά από τρεις – τέσσερις κύκλους μάς βγάζει με 500, 600, το πολύ 800 κρούσματα την ημέρα σε όλο αυτό το διάστημα». Φαίνεται πάντως ότι και στην Χαλκιδική θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα γύρω τα 10 κάθε μέρα για να ηρεμήσει η κατάσταση. Άλλωστε σταματούν και τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης με αποτέλεσμα πλέον τα κρούσματα καταγράφονται με μοριακά τεστ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το σημαντικότερο από όλους αυτούς τους αριθμούς είναι η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπό την έννοια πως οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα, αυτό αντιστοιχεί σε όχι πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ».

Αδυσώπητοι οι αριθμοί – «Ακόμη και 3.000 κρούσματα ημερησίως»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη εξάλλου «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης».

Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία».
Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε πως πρέπει να πάρουμε κι άλλα περιοριστικά μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *