2 Δεκεμβρίου, 2020
Χαλκιδική

Κ. Καμπάνης: Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί και επιβάλλεται να συνεδριάζει δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Κωνσταντίνου Καμπάνη
δημ. Συμβούλου του δήμου Νέας Προποντίδας
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισες
Η τοπική αυτοδιοίκηση, ώς έκφραση τής λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη θεσμό τού δημοκρατικού μας πολιτεύματος .
Καί αναπόσπαστο στοιχείο τής δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, είναι η ελεύθερη έκφραση καί ο διάλογος. Γιά τόν λόγον αυτόν, γιά τήν προστασία τής δημοκρατίας καί τήν διαφάνεια, ο νομοθέτης προέβλεψε γιά τήν λειτουργία τών ανώτατων διοικητικών οργάνων τών δήμων, πού είναι τά δημοτικά συμβούλια, οι συνεδριάσεις των νά γίνονται διά ζώσης, δημόσια, καί μόνο σέ εξαιρετικές περιπτώσεις κεκλεισμένων τών θυρών ή διά περιφοράς ή τηλεδιάσκεψης.
Υψιστο καθήκον, δικαίωμα και υποχρέωση του δημοτικού συμβούλου, είναι η συμμετοχή του στην διαδικασία της εκάστοτε συνεδρίασης τού δημοτικού συμβουλίου, με την υποβολή ερωτήσεων, για την διευκρίνηση και τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης, την ελεύθερη ανάπτυξη των θέσεών του και την κατάθεση προτάσεων προς την διοίκηση επί των θεμάτων πού συζητιούνται.
Από την 1η Ιουνίου 2020 τά δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν κυρίως διά ζώσης κεκλεισμένων των θυρών, εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της ΠΝΠ 11-3/2020 όπως τονίζεται στις με αρ. πρωτ. 18318/13-3-20 και την 163/33282/29-5-2020 ερμηνευτικές εγκυκλίος του υπ. Εσωτερικών, και επικουρικά με τηλεδιάσκεψη ή διά περιφοράς.
Η παράβλεψη, της ανωτέρω ρητής πρόβλεψης της ΠΝΠ, και οι συνεχιζόμενες διά περιφοράς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την λειτουργία του δήμου μας, με την υποβάθμιση του νομοθετικά κατοχυρωμένου ρόλου των δημοτικών συμβούλων και της αντιπολίτευσης. Η μέχρι τώρα συμμετοχή της μείζονος αντιπολίτευσης στίς διά περιφοράς συνεδριάσεις των τελευταίων δημοτικών συμβουλίων , συμπληρώνοντας τα 2/3 της απαραίτητης συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων , είχε τον χαρακτήρα της διευκόλυνσης στην διεκπεραίωση προβλημάτων του δήμου μας. Η καταχρηστική όμως τακτική του δημάρχου, με τις συνεχιζόμενες διά περιφοράς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλοιώνει την δημοκρατική λειτουργία του δήμου μας και δημιουργεί ερωτήματα για τους στόχους και τους σκοπούς της διοίκησης και του δημάρχου. Και εύλογα διερωτάται ο δημότης ,άραγε ποιος είναι ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου ; Ποιος είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης; Ενα ναι ή ένα όχι, σε κάποιο θέμα ; Και πού είναι ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων , η ελεύθερη έκφραση γνώμης, η κριτική και ο έλεγχος πράξεων και ενεργειών της διοίκησης και η προβολή κοινωνικών, οικονομικών καί περιβαλλοντικών ζητημάτων;
Τά συλλογικά όργανα τής διοίκησης του κράτους και της κοινωνίας μας, επιβάλλεται να συνεχίζουν να λειτουργούν και να επιτελούν την εκ του νόμου προβλεπόμενη αποστολή τους , τηρώντας τά μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό και όχι να κρύβονται πίσω από τον κορωνοϊό.
Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί και επιβάλλεται να συνεδριάζει δια ζώσης κεκλεισμενων των θυρών με την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των συμβούλων .
Ο δήμος μπορεί να μεταδίδει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου διαδυκτιακά, για την ενημέρωση των δημοτών. Γιατί ό δημότης-πολίτης, και θέλει και πρέπει να γνωρίζει τις αποφάσεις πού παίρνονται για τον ίδιο και την κοινωνία. Οί κλειστές πόρτες και τα σβησμένα φώτα οδηγούν στον σκοταδισμό.
Όταν στέλνουμε τά παιδιά μας κάθε μέρα στα σχολεία, το ένα δίπλα στο άλλο , δεν μπορεί οι δημοτικοί σύμβουλοι να μη συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα διά ζώσης, με το πρόσχημα του κορωνοϊού. Και μάσκες μπορούν να φορούν και αποστάσεις να έχουν σε αίθουσες κεκλεισμένων των θυρών, με διαδυκτιακή μετάδοση.
Ζητώ από τον δήμαρχο , την πρόεδρο και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. , και από όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, την άμεση έναρξη των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου διά ζωσης . Ζητώ από τον υπουργό και την πολιτεία να σταματήσουν τον δια περιφοράς ευτελισμό των δημοτικών συμβουλίων και της δημοκρατίας, πού επιχειρείται από κάποιους, κάνοντας κατάχρηση επικουρικών διατάξεων του νόμου.
Ζητώ την συμπαράσταση και την κινητοποίηση του κόσμου.
ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *