13 Ιουλίου, 2020
Editorial

ΥΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ 

 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ  ΣΙΣΚΟΥ

Από το 1972 και μετά την πρώτη συνδιάσκεψη του Ο.Η.Ε για το περιβάλλον στη Στοκχόλμη καθιερώθηκε η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε και μέχρι σήμερα εορτάζεται κάθε χρόνο και μας θυμίζει πως δυστυχώς δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει για αυτό το καυτό ζήτημα που αποτελεί τη βάση στην οποία στέκεται  η ύπαρξή μας.

Η εκδήλωση καθιερώθηκε επίσης για να μας θυμίζει  τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκύψει με υπαιτιότητα δική μας και πως η εξεύρεση λύσεων είναι μονόδρομος.

Το θέμα του έτους 2020 που διανύουμε  είναι: ΄΄Ώρα για τη Φύση΄΄, αφού είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και το οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό που σχετίζεται επιστρέφει σ εμάς.

Σ ένα υγιές περιβάλλον έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε πόσιμο καθαρό νερό, υγιεινά τρόφιμα,  καθαρό αέρα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη σημερινή πραγματικότητα που όλα είναι μολυσμένα και αν δεν πάρουν άμεσα μέτρα  τα κράτη και οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν την κάθε χώρα κινδυνεύουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα με τον πλανήτη.

Η ποιότητα ζωής κάθε μέρα υποβαθμίζεται στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων βιομηχανιών που ρυπαίνουν και η ατιμωρησία εξοργίζει το σύνολο των πολιτών. Είναι γεγονός πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης φιλικοί προς το περιβάλλον και θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της πολιτείας.

Οι συνέπειες της απερισκεψίας οδήγησαν σήμερα στην κλιματική αλλαγή, στην εξάντληση των φυσικών πόρων, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη ρύπανση του εδάφους και του υγρού στοιχείου, πράγμα φοβερό για ένα  ΄΄πολιτισμένο΄΄ κόσμο στο οποίο θέλουμε να λέμε ότι ζούμε. Το αποτέλεσμα είναι να αγωνιούμε καθημερινά για τον αέρα που αναπνέουμε, ιδιαίτερα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, και στο σύνολό τους για τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε, την προέλευση   και τον τρόπο παραγωγής των οποίων δε γνωρίζουμε καθόλου.

Ο αγώνας γύρω από τη μάχη για ένα περιβάλλον υγιές πρέπει να είναι καθημερινός και από τον καθένα μας και η προστασία  το πρώτο μέλημά μας .

Ας ξεκινήσουμε από τα απορρίμματα και τη σωστή διαχείριση. Η ανακύκλωση πρέπει να μας  γίνει καθημερινό βίωμα, αφού έτσι ενισχύεται η κυκλική οικονομία.                                                                                                                   Στην καλλιέργεια της γης να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων, ώστε παράλληλα με την αποφυγή της μόλυνσης του εδάφους-νερού και το τελικό προϊόν να  είναι θρεπτικό και ακίνδυνο για την ανθρώπινη υπόσταση.

Απαραίτητη προϋπόθεση και μεγάλη συμβολή στη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ο τρόπος καλλιέργειας  της γης. Κανονικά πρέπει να αλλάξει με την παρέμβαση της πολιτείας  για να σταματήσει  και η διάκριση μεταξύ ΄΄βιολογικού΄΄ και μη. Με τον ίδιο τρόπο είναι απαραίτητο να καλλιεργείται η γη παντού και όλα τα προϊόντα της να προσφέρουν στην ανθρώπινη υπόσταση και όχι να της αφαιρούν χρόνια τα μη ΄΄βιολογικά΄΄.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *