30 Σεπτεμβρίου, 2020
Top News Χαλκιδική

Παρέμβαση Μ. Καρρά για οριστική λύση στην ύδρευση

3 Εκ. Ευρώ για ύδρευση και αντλιοστάσια σε Ν. Μουδανιά, Ν. Τρίγλια και Ν. Καλλικράτεια

Σημαντικά έργα για την ποιότητα ζωής

Έργα συνολικής έκτασης 3 εκατομμυρίων ευρώ για την ύδρευση σε όλο το Δήμο Νέας Προποντίδας, προκήρυξε η Δημοτική αρχή. Τα έργα αυτά είναι συνδεδεμένα με το ετήσιο πρόγραμμα της Δημοτικής αρχής  και αποτελούν κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού του Δημάρχου Μανώλη Καρρά. Έτσι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή έργων που έχουν  να κάνουν  με την ύδρευση αλλά και με το υδραυλικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ακόμη θα πραγματοποιηθούν συντηρήσεις ώστε να υπάρχει καλύτερη απόδοση του δικτύου. Κάθε χρόνο ο Δήμος Νέας Προποντίδας ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο λόγω του υπερπολαπλασιασμού των πολιτών που κατοίκους, έχουν παρατηθεί συχνά φαινόμενα διακοπής της παροχής ύδρευσης. Φαίνεται λοιπόν πως τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι μια σημαντική αρχή για αυτή την διαδικασία. Βέβαια αυτό το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης έρχεται από παλιά ενώ πλέον η Δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει ένα ολιστικό σχέδιο επίλυσης του ζητήματος, τοποθετώντας τα ζητήματα στην φυσική τους θέση. Είναι γεγονός ότι η υπηρεσία ύδρευσης στον Δήμο Νέας Προποντίδας είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία. Κατά το παρελθόν είχαν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα νεροκλοπής ιδιαίτερα στις περιοχές όπου κατοικούν τουρίστες και διέθεταν παραθεριστικά σπίτια. Ο Δήμαρχος Μανώλης Καρράς πήρε γενναίες αποφάσεις αναφορικά με την συνολική λειτουργία του Δήμου πάνω σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε ο Δήμος Νέας Προποντίδας δεν διαθέτει ΔΕΥΑ καθώς ο τομέας της ύδρευσης είναι στον Δήμο. Έτσι λοιπόν έχει εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο για τον έλεγχο του υδάτινου ισοζυγίου καθώς και στην διαχείριση του νερού. Έχουν εκλείψει οι πελατειακές σχέσεις γύρω από αυτό το ζήτημα. Στρατηγικός στόχος της Δημοτικής αρχής είναι να γνωρίζει πλέον η υπηρεσία την συνολική   ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο δίκτυο από το σημείο άντλησης.

Να εκτιμήσει την ποσότητα μη τιμολογούμενου νερού, δηλαδή πόσο νερό χάνεται λόγω διαρροών στο δίκτυο ή δεν τιμολογείται λόγω κλοπής. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η ποσότητα του νερού που διαρρέει είναι πάνω από 50% σε συστήματα στα οποία δεν εφαρμόζονται στρατηγικές μείωσης των διαρροών. Ακόμη θα εκτιμηθεί με ακρίβεια η πραγματική  ποσότητα του ανταποδοτικού νερού, δηλαδή αυτή που τιμολογείται. Ακόμα ένα άλλο μεγάλο ζήτημα έχει δρομολογηθεί με την τοποθέτηση  μετρητών σε όλες τις παροχές. Όλη αυτή η πολιτική ιδιαίτερα αν μεγαλώσει η βάση που θα πληρώνει νερό, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμολογίων των πολιτών. Άλλο ένα στοίχημα είναι η εισπραξιμότητα που διαρκώς τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει στις πληρωμές των λογαριασμών από τους πολίτες. 

Έτσι ο Δήμος Νέας Προποντίδας επιλύει στρατηγικά το πρόβλημα με τον  προσδιορισμό του υδατικού ισοζυγίου των δικτύων, την αξιολόγηση της λειτουργίας τους και την επιλογή των βέλτιστων λύσεων επέμβασης σε δύο κατευθύνσεις, την τεχνική και την οικονομική:

 1. Στην πρώτη κατεύθυνση (τεχνική), με στόχο τη μείωση της δαπάνης για την ύδρευση, με τα εξής συγκεκριμένα μέτρα:
 • Ελαχιστοποίηση του όγκου του νερού που χάνεται. Η διαρροή μπορεί να περιοριστεί στο 7%-8% σε συστήματα που εφαρμόζουν στρατηγικές μείωσης των διαρροών και διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Χάθηκε μια ευκαιρία, με την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ‘ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ’, να υλοποιηθεί το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ» (δεν υποβλήθηκε καν ο φάκελος της πρότασης που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο).
 • Καμία παροχή χωρίς μετρητή.
 • Τακτικοί έλεγχοι όλου του δικτύου και των εγκαταστάσεων.
 • Δίωξη της κλοπής γιατί, προφανώς, είναι η αιτία για την οποία οι κάτοικοι που είναι συνεπείς χρεώνονται οι ίδιοι την ποσότητα του νερού που υπεξαιρείται.
 • Ενίσχυση της Υπηρεσίας ύδρευσης με προσωπικό. Ο Δήμος μας είναι ο μόνος στο νομό που δε ζήτησε να προσλάβει προσωπικό για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
 1. Στη δεύτερη κατεύθυνση (οικονομική), με στόχο τον υπολογισμό της σωστής τιμής του νερού με τα εξής μέτρα:
 • Τον προσδιορισμό του πραγματικού κόστους του νερού ανά κυβικό μέτρο (λειτουργικό κόστος Υπηρεσίας, συντήρηση δικτύων, κατανάλωση ρεύματος κλπ.)
 • Τον περιορισμό της σπατάλης του νερού από τον καταναλωτή με την παροχή κινήτρων.
 • Την αύξηση της εισπραξιμότητας, όσον αφορά σ’ αυτούς που δεν πληρώνουν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αυτοί που πληρώνουν.

Για τους συμπολίτες μας που πραγματικά  αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό ύδρευσης. Για όλους τους υπόλοιπους εφαρμόζονται τα  μέτρα .

 • Τη δίκαιη τιμολογιακή πολιτική. Για τη διαμόρφωση μιας δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής θα καθοριστεί  το κόστος στο οποίο αντιστοιχεί το πάγιο, έτσι ώστε ο καταναλωτής να θεωρεί δικαιολογημένη την επιβολή του.

Η Δημοτική αρχή του Μανώλη Καρρά γνωρίζει τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και την χελώνα και κάνει σταθερά και σίγουρα βήματα για την επόμενη μέρα του Δήμου Νέας Προποντίδας στο ζήτημα της ύδρευσης. Με σχέδιο με πλάνο για την επόμενη μέρα. Για μια μέρα που η κοινωνία δείχνει το δρόμο και ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του διαρκώς και καθημερινώς επιλύσει χρόνια ζητήματα που δεν τα έπιανε κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *