2 Δεκεμβρίου, 2022
Άρθρα

17 του Μάη: τοπική εθνική γιορτή

Σημείωμα από τον Γιώργο Ι. Ζωγραφάκη

Στις 17 του Μάη 1821, πριν 199 χρόνια δηλαδή, οι Πολυγυρινοί πήραν τα όπλα και ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων αφεντάδων, ανάβοντας έτσι, και εδώ στη Χαλκιδική, την επαναστατική φλόγα, που ήδη έκαιγε σε πολλά μέρη της σκλαβωμένης Ελλάδας. Ξεσηκώθηκαν, πήραν τα όπλα, εξόντωσαν την τουρκική φρουρά και αντιμετώπισαν νικηφόρα δυο ισχυρά σώματα Τούρκων ενόπλων, που όδευαν εναντίον του Πολυγύρου, τα οποία μάλιστα νίκησαν, σημειώνοντας έτσι τις πρώτες νίκες της Επανάστασης της Χαλκιδικής και ολόκληρης της Μακεδονίας, της Επανάστασης που άρχισε εδώ, στον Πολύγυρο, πριν 199 χρόνια!
Η εξέγερση του Πολυγύρου και τα γεγονότα που ακολούθησαν, αποδεικνύουν δυο σημαντικά πράγματα: Ότι στον Πολύγυρο –αλλά και σε άλλα μέρη της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα στον Άγιον Όρος – υπήρχαν πατριώτες μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, που είχαν προετοιμάσει το έδαφος για μια επιτυχημένη επαναστατική κίνηση, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την άφιξη του Εμμ. Παπά στο Όρος, ο οποίος ήταν ορισμένος από τον Αλ. Υψηλάντη να αρχηγεύσει της επανάστασης της Μακεδονίας. Επίσης, η απόκρουση των δύο τουρκικών σωμάτων έδειξε ότι οι Πολυγυρινοί –και όλοι οι Χαλκιδικιώτες στη συνέχεια – ήταν άξιοι και ικανοί να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία τα όπλα αυτά, πράγμα που έκαναν για έξι ολόκληρους μήνες, ως τις 30 Οκτωβρίου που έπεσε η Ποτίδαια και καταπνίγηκε στο αίμα η επανάσταση.
Και μπορεί φέτος, εν μέσω κορονοϊού μάλιστα, να συμπίπτει η 17η Μαΐου με Κυριακή, αλλά (σημειώνω το περσινό μου σημείωμα):
«Όμως, η επέτειος αυτή γιορτάστηκε ήδη στις …12 του Μάη, καθώς η επέτειος είναι …κινητή. Κατά το Διάταγμα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 17. Όμως, μπορεί και πριν, μπορεί και μετά, όποτε βρεθεί βολική ημερομηνία. ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΜΑΗ. Δεν είναι τύπος, είναι ουσία! Αν θέλουμε να σεβόμαστε τα ιστορικά γεγονότα, να τιμούμε την ιστορία και τους προγόνους που την έγραψαν με τον αγώνα και το αίμα τους»!
Μετά το σημείωμα αυτό, πέρσι, κινήθηκε λίγο η Αντιπεριφέρειά μας –με πήραν μάλιστα κάποιο τηλέφωνο – όμως στη συνέχεια το θέμα αυτό ξεχάστηκε, όπως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και φέτος. Κάποιο ρομαντικοί ωστόσο θα εξακολουθούν να «χτυπούν τις καμπάνες» -και όχι από συνήθεια…

Γ. Ι. Ζωγραφάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.