November 18, 2019
Άρθρα

Τούρκικες σημαίες στην ενδοχώρα των Σκοπίων

 

Του Δημοσιογράφου Χρήστου Δημητριάδη

 

Όταν ο Εθνικός μας Ποιητής Καβάφης έγραφε Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι
, σε καμιά περίπτωση δεν είχε στο νου του το κρατίδιο των Σκοπίων αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών με όλα εκείνα τα επώδυνα που έχει  φέρει. Σήμερα όμως το κρατίδιο των Σκοπίων σε ποια θέση βρίσκεται; Ποιες είναι οι ισορροπίες στη γείτονα Χώρα; Πού είναι η αλήθεια και που το ψέμα; Αν κάποιος πολίτης επιλέξει να κατευθυνθεί στην ενδοχώρα των Σκοπίων και ιδιαίτερα σε περιοχές που το Μουσουλμανικό στοιχείο κυριαρχεί, θα βρεθεί προ εκπλήξεων! Η πρώτη εικόνα που σχηματίζεται στα μάτια των επισκεπτών του Κρατιδίου είναι οι τεράστιοι πυλώνες με τις μεγάλες σημαίες των Σκοπίων. Σε κάθε γωνιά σε κάθε χωριό. Στο Γεύγελι, στο Μοναστήρι, στην Στρούμιτσα. Τι γίνεται όμως όταν πλησιάζει σε χωριά που κυριαρχούν οι Μουσουλμάνοι;  Εκτός από τους πολυτελείς μιναρέδες που βρίσκονται χυμένοι  και προκλητικά πολυτελείς, δίπλα σε παράγκες και χαμόσπιτα, διακρίνεις εκτός από την σημαία των Σκοπίων και άλλη μια. Όχι δεν είναι η Αλβανική που επί της ουσίας έχει αναγνωριστεί και σήμερα στα Σκόπια το 30% των πολιτών δηλώνουν Αλβανοί. Είναι η Τουρκική σημαία!  Είναι πλέον ορατή η  προσπάθεια της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Αλλού με προσεταιρισμό των μουσουλμάνων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλού με εμφάνιση τουρκοφρόνων πολιτών, όπως στην Ελλάδα και Βουλγαρία.

Η δε προσπάθεια εφαρμογής του νέο-οθωμανικού δόγματος στην περιοχή μας εντείνεται, παρά τα όσα προβλήματα έχει να επιλύσει η Τουρκία. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002) στα Σκόπια, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται ως εξής: 1.297.981 ή το 64% είναι ψευτομακεδόνες, 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί, 77.959 ή 3,9 % είναι Τούρκοι, 53.879 ή 2,7% είναι Ρομά, 35.939 ή 1,8% είναι Σέρβοι, 17.018 ή 0,8% είναι Βόσνιοι, 9.695 ή 0,5% είναι Βλάχοι και οι υπόλοιποι 20.993 δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες.  Εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι η είσοδος της Τουρκίας στα παιχνίδια που παίζονται στα Σκόπια είναι πλέον δεδομένη με ότι αυτό συνεπάγεται για την Χώρα μας.

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει ότι σχεδιάζει αύξηση του αριθμού των Τούρκων στη χώρα αυτή, ώστε να αποτελέσουν μια ισχυρή μειονότητα με καθαρά τουρκικά χαρακτηριστικά. Στον σκοπιανό τύπο δημοσιεύθηκε ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, προ ετών, προέβη σε προπαγάνδα τουρκισμού. Τόνισε προς τους εκεί τουρκογενείς μουσουλμάνους (παλαιότερα υπήρχε αναφορά για όχι περισσότερους από 5.000) να «διατηρήσουν την εθνική (τουρκική) τους ταυτότητα και να αγνοήσουν οποιαδήποτε πίεση, που θα δέχονταν».

Φυσικά και η σκοπιανή κυβέρνηση ενοχλείται. Αλλά και δεν μπορεί να αρνηθεί τις “δωρεές” των Τούρκων (πολλές χιλ. δολ. στον στρατό κατά διαστήματα), ούτε τις άφθονες τουρκικές επενδύσεις, που φθάνουν και μέχρι την εκχώρηση του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο ακόμη φέρει μακεδονική ονομασία, παρά τα υπεσχημένα. Κυρίως όμως, δεν μπορεί να αγνοήσει την υποστήριξη των Τούρκων στον “μακεδονισμό” των Σκοπιανών και την αμέριστη υποστήριξη στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα όμως η ανύπαρκτη Ελληνική διπλωματία έχει χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Να απαιτήσει από το γειτονικό Κρατίδιο την μετονομασία του από το κλεψίτυπο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή σκέτο Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία, σε «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία» θεωρώντας ότι αποτελεί «καθαρή λύση» για το γειτονικό κράτος, έναντι οποιασδήποτε σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει την λέξη «Μακεδονία». Άλλωστε ανταποκρίνεται πλήρως στην γεωγραφική, ιστορική και τρέχουσα πληθυσμιακή «σύνθεση» του γειτονικού κρατιδίου και τερματίζει μια διένεξη η οποία δημιουργήθηκε από την υστεροβουλία κάποιων ηγετών του περασμένου αιώνα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *