3 Δεκεμβρίου, 2021
Top News Χαλκιδική

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ στην Χαλκιδική θα κερδίσει την Έδρα!

Διεργασίες στην κεντροαριστερά

 

 

Αποκλειστική Συνέντευξη εφ όλης της ύλης

 

 

 

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας μίλησε αποκλειστικά και με αφορμή την επίσκεψη της στην Χαλκιδική. Η Βουλευτής Αττικής Έυη Χριστοφιλοπούλου η οποία συμμετείχε και σε σύσκεψη με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στην Χαλκιδική. Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη της η οποία βγάζει αρκετές ειδήσεις και για την συγκρότηση ψηφοδελτίου στην Χαλκιδική αλλά και για τις δημοτικές εκλογές.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ*

 

 

1) Στην γενικότερη πολιτική επικαιρότητα προβλέπετε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Χώρα; 

 

Η μία σκέψη είναι ότι όσο πέφτει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να πάει σε εκλογές, πιστεύοντας ότι θα ανακάμψει. Όμως, όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και την οποία ζουν οι πολίτες. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι ανατροπής του κλίματος απόγνωσης και δυσαρέσκειας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία από τις άκρως νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε που υλοποιεί ο κ. Τσίπρας..

Η αντίθετη σκέψη είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει σε εκλογές. Έχει ήδη αρχίσει τα προεκλογικά τσιτάτα όπως «έκανα ότι υποσχέθηκα», ή «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια». Ευτυχώς που υπάρχουν τα βίντεο με όσα υποσχέθηκε. Μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς από τους οποίους πήρε ό,τι είχε απομείνει με 22 νέους φόρους που επέβαλε.
Θεωρώ ότι θα εγκαταλείψει το καράβι μόνο όταν θα νομίζει ότι τον βολεύει για την προσωπική πολιτική του επιβίωση, διότι όσο γρηγορότερα καταφύγει σε εκλογές τόσο υπάρχει μια πιθανότητα να κρατήσει ένα ποσοστό που να μην τον στέλνει κατευθείαν στο σπίτι του από τους συντρόφους του που θα του καταλογίσουν την βαριά ήττα.

Επειδή όμως πρόκειται για μια κυβέρνηση επικίνδυνη που έχει στοιχίσει πολλά στη χώρα όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο!

 

2) Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει το Κίνημα Αλλαγής η υπόθεση με την σύλληψη και τις κατηγορίες του ζεύγους Παπαντωνίου; 

 

Κάθε άλλο. Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε σταθερά υπέρ της αλήθειας και της διαφάνειας. Θέλουμε να βγουν όλα στο φως. Άλλωστε, είμαστε το μόνο κόμμα που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση. Ήδη από το 2007 ο κ. Παπαντωνίου βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν μείναμε εκεί. Τολμήσαμε και προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο νομικό  πλαίσιο,  οπλίζοντας την  Δικαιοσύνη ώστε να μπορεί να ελέγξει στο διηνεκές οποιαδήποτε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χωρίς παραγραφή του αδικήματος. Θωρακίσαμε την Πολιτεία ώστε να μπει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς. Αν δεν υπήρχαν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, τον Εισαγγελέα διαφθοράς κλπ, δεν θα αντιμετώπιζαν σήμερα τη δικαιοσύνη όσοι βρίσκονται ενώπιον της. Επομένως, όσοι λοιδορούν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αισχύνονται & να σκεφτούν όσα έχει προσφέρει στον τόπο!

 

 

3) Ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα που αποκομίσατε από την επίσκεψη σας στην Χαλκιδική; 

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Χαλκιδική επιβεβαίωσα όλα όσα ήξερα για την περιοχή. Είναι ένας τόπος πλούσιος σε φυσικό κάλλος και πολιτιστικό απόθεμα, με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο.

Η Χαλκιδική, λοιπόν, πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, να προστατευθεί και επιτέλους να αντιμετωπισθεί όπως της αξίζει, ως μια περιοχή παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος που από το 1965 έως και σήμερα έχει φιλοξενήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών, Ευρωπαϊκών και όχι μόνο. Χρειάζονται επομένως επενδύσεις, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και κυρίως σε πόλεις στις οποίες ενώ το χειμώνα ζουν μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας, το καλοκαίρι υποδέχονται εκατομμύρια τουρίστες.              Παράλληλα, είναι αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση της Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκιδικής σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό. Η παραβατική συμπεριφορά παραμένει συχνά ατιμώρητη και έτσι παρουσιάζονται φαινόμενα εμπρησμών από τους παράνομους κατασκηνωτές. Το ζήτημα δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί πλήρως σε μια μόνο απάντηση αλλά σε γενικές γραμμές η Χαλκιδική πρέπει να πάψει να είναι αποπαίδι της κρατικής μηχανής αναλογικά πάντα με τα όσα συνεισφέρει στο Α.Ε.Π.

 

 

4) Αυτοδιοικητικά στην Χαλκιδική σήμερα η κεντροαριστερά δεν διαθέτει ούτε έναν εκλεγμένο Δήμαρχο. Ποια θα είναι η πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης στους 5 Δήμους της περιοχής; 

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό θεωρούμε πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι εκτός από πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική, επιστημονική συγκρότηση και καταξίωση θα πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα συλλογικής λειτουργίας και ενοποίησης του χώρου καθώς, διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους και δυνατότητα συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών και τοπικών πολιτικών δυνάμεων με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες για κάθε δήμο και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

 

6) Πολλά ακούγονται για ονόματα που μπορούν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος στην Χαλκιδική. Μεταξύ αυτών και του πρώην Υπουργού, Βουλευτή και Δήμαρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα. Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής; 

 

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί το μεγάλο κεκτημένο για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού χώρου της Ελλάδας. Προχωράμε ενωμένοι με την δύναμη των προοδευτικών πολιτών. Επιλέγουμε την στρατηγική των διακριτών ρόλων και του αυτόνομου λόγου. Στόχος μας είναι η Πολιτική Αλλαγή και η ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής ως Πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Για την επίτευξη του στόχου απαραίτητη προϋπόθεση είναι το Ισχυρό, Πολυσυλλεκτικό, Προοδευτικό Ψηφοδέλτιο. Ένα ψηφοδέλτιο με πρόσωπα ανεπίληπτου ήθους, κοινωνικής και επαγγελματικής καταξίωσης, με κοινωνική αποδοχή, και δυναμική, με γνώσεις και δυνατότητες. Μια ομάδα αξιόμαχη, αλληλοσυμπληρούμενη, ικανή να συγκεράσει τις προσωπικές επιδιώξεις υπηρετώντας τη συλλογική ανάγκη με κοινή συνείδηση και δράση. Ένα ψηφοδέλτιο με περιφερειακή εκπροσώπηση, κλαδική, επαγγελματική και κοινωνική αντιπροσώπευση, ηλικιακό εύρος που συνδέει την πείρα και τη γνώση με την ανανέωση και τη συμμετοχή της νέας γενιάς και την εκπροσώπηση των γυναικών. Με πρόσωπα που πιστεύουν στην στρατηγική της παράταξης, την πολιτική της αυτονομία, την εναλλακτική της προοδευτική πρόταση, τον Πρωταγωνιστικό της ρόλο στις εξελίξεις.

 

7) Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η κεντροαριστερά δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από την Χαλκιδική μιας και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 απώλεσε την έδρα του πρώην Υπουργού και Βουλευτή κου Δριβελέγκα από την Χρυσή Αυγή. Μπορεί αυτή η εικόνα να αλλάξει στις επόμενες εκλογές; 

Φαίνεται ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια, με βάση το τρίπτυχο ΕΝΟΤΗΤΑ – ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ επανασυνδεόμαστε με τις ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και τις παραγωγικές τάξεις. Η ανανέωση προσώπων αλλά κυρίως ιδεών και αντιλήψεων, η δημιουργική έκφραση απόψεων που εμπλουτίζουν το σχέδιο εξόδου από την κρίση, η πίστη στις Αξίες μας αλλά και η αναγνώριση των λαθών μας είναι θεωρώ οι κύριοι λόγοι που οι πολίτες μας ακούν ξανά.
Η προσπάθεια αυτή όμως είναι αέναη και θα πρέπει να ενταθεί ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων εντός του 2019.

 

 

8) Η Χαλκιδική αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υποδομών τα οποία δημιουργούν αρκετούς κινδύνους και στην πολιτική προστασία με πυρκαγιές και πλημμύρες. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; 

Με δεδομένο ότι η Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό δασοκάλυψης, ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου με εκατοντάδες δύσβατα σημεία, σαφώς και παρουσιάζει έντονη ανάγκη προστασίας. Είναι γνωστό ότι φέτος δοκιμάστηκε από την πυρκαγιά στη Σιθωνία, τον καταστροφικό κυκλώνα στην Κασσάνδρα, πλημμυρικά φαινόμενα και στις δυο προαναφερθείσες περιοχές και από έντονες χιονοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του Νομού.

Αναφορικά με τις υποδομές, σαφώς είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της κατασκευής των οδικών δικτύων στην κορυφογραμμή των δύο χερσονήσων και η συντήρηση όλων των δασικών δρόμων – αντιπυρικών ζωνών σε όλα τα δάση της περιοχής. Είναι απαραίτητη η ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση της Περιφέρειας προκειμένου γρήγορα να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να ενισχύσει τους Δήμους για την καλύτερη δυνατή οργάνωσή τους στον Τομέα Πολιτικής Προστασίας με την αγορά του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού αφενός και τη δημιουργία επιχειρησιακών βάσεων για τους κατά τόπους συλλόγους εθελοντών αφετέρου.

 

 

9) Ποια θα είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του Συντάγματος όπως έχει την δυνατότητα να πράξει; 

 

Έχουμε επισημάνει την ανάγκη Αναθεώρησης του Συντάγματος εδώ και καιρό.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο η κ. Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς με τις θέσεις μας προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας, τώρα που κλείνει οριστικά ο πολιτικός του κύκλος και με 3 χρόνια καθυστέρηση, θυμήθηκε την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτή όμως δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό.

Εμείς θα προσέλθουμε στη Βουλή με τις ίδιες θέσεις που πολύ έγκαιρα καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο.

 

 

 

* Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι βουλευτής Αττικής, Υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *