1 Οκτωβρίου, 2022
Editorial

Οι δημοτικές εκλογές…

Για άλλη μια εβδομάδα κρατάτε στα χέρια σας την  αγαπημένη σας συνήθεια, το Θέμα της Χαλκιδικής. Μια φωνή που συνεχίζει να δηλώνει παρουσία χωρίς παρωπίδες και χωρίς παιχνίδια εξουσίας.  Το θέμα το οποίο θα συνεχίσει προς συζήτηση είναι το Εθνικό ζήτημα ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Βέβαια κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνουμε.

Όταν υπογράφεται μια συμφωνία, το συνηθισμένο είναι και τα δύο μέρη που συμμετέχουν να είναι σχετικά ευχαριστημένα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, άντε να αισθάνεται ο ένας λίγο ριγμένος… Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε πλήρη ανατροπή. Απ’ ό,τι φαίνεται, και οι Έλληνες και οι Σκοπιανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι αντίθετοι. Και οι δύο λαοί μιλούν για «λύση μη αποδεκτή, λύση καταστροφική». Αυτό προφανώς δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά… Μήπως «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε»;

Σήμερα δεν έχουμε μεγάλους ηγέτες. Δεν έχουμε γιατί δεν τηρούν την αρχή ότι ο πραγματικός ηγέτης δεν καθοδηγείται, καθοδηγεί. Το μεγάλο ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι εάν καθοδηγεί σωστά. Απ’ αυτό άλλωστε κρίνεται κάθε ηγεσία.

Οκτώ μήνες απομένουν για τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές. Όλες είναι κρίσιμες και καθεμία έχει το δικό της ειδικό βάρος.
Το Θέμα της Χαλκιδικής δεν θα ασχοληθεί με μικροπολιτικά θέματα, αυτά τα «πικάντικα» που πολλές φορές μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας και στο τέλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας αποπροσανατολίζουν. Το πολιτικό κουτσομπολιό και τα fake news μπορεί να γίνονται viral, δεν προσφέρουν όμως το παραμικρό. Η πικρόχολη κριτική -κι ας είναι πολλές φορές δικαιολογημένη- δε θα βρει χώρο στις δικές μας στήλες.

Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια αυτά υποστηρίξαμε και πιστέψαμε ότι βγήκαμε ωφελημένοι και θα συνεχίσουμε, αν μέσα από τις τοποθετήσεις, από τις θέσεις και τις αντιπαραθέσεις υποψηφίων και συνδυασμών, καταφέρουμε να αποκωδικοποιήσουμε κάποια χαρακτηριστικά, κάποια γνωρίσματα, κάποια χαρίσματα που κάθε υποψήφιος πρέπει καταρχήν να έχει. Σαν αναγκαία συνθήκη, επιθυμούμε να υπάρχει όρεξη για δουλειά, καλή διάθεση, έφεση στη γνώση και σοβαρότητα. Σίγουρα, σε αυτά τα απολύτως απαραίτητα ο καθένας από εσάς  μπορεί να προσθέσει κι άλλα, κι άλλα.

Το πιο σημαντικό είναι στην πάροδο του χρόνου οι πολίτες να διακρίνουν  και τις ικανές συνθήκες. Αυτές που θα ξεχωρίσουν τις υποψηφιότητες και θα καθοδηγήσουν με σοβαρότητα τις επιλογές μας. Γιατί οι μαγικές λέξεις «σοβαρότητα» και «υπευθυνότητα» δεν αφορούν μόνο τους υποψηφίους, αλλά κυρίως εμάς, το εκλογικό σώμα. Η κάθε εξουσία είναι ο καθρέφτης μας, η φωτογραφία μας.

Κάποιος φίλος ίσως να μην ήταν υπερβολικός όταν έλεγε ότι αν αφιερώναμε τον ίδιο χρόνο που αφιερώνουμε για να διαλέξουμε ένα πουκάμισο ή ένα παντελόνι στο να σκεφτούμε και να επιλέξουμε, με την ίδια επιμέλεια, την παράταξη και τα μέλη που θα μας εκπροσωπήσουν, τότε όλα τα πράγματα θα ήταν λίγο ή πολύ καλύτερα. Δεν έχει κανένα νόημα να ψηφίζουμε και μετά από λίγο έως πολύ να γκρινιάζουμε για τους κυβερνώντες σε κάθε επίπεδο εξουσίας. Το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να γκρινιάζουμε για τα δικά μας κριτήρια, για τον δικό μας τρόπο επιλογής. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Να γίνουμε όλοι λίγο πιο σοβαροί, λίγο πιο υπεύθυνοι…

Το Θέμα της Χαλκιδικής θα παραμείνει αχρωμάτιστο και πολυφωνικό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει αμέτοχο. Σημαίνει αυστηρή και δίκαιη με όλους. Οι σελίδες της εφημερίδας είναι στη διάθεση όλων των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, για να γνωρίσουμε τις θέσεις τους, τις απόψεις τους και τους υποψηφίους μεταξύ των οποίων θα έχουμε να επιλέξουμε. Για να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Για να ψηφίσουμε σοβαρά. Για να ψηφίσουμε σωστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.