25 Απριλίου, 2024
Top News Συνεντεύξεις Χαλκιδική

” η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι χώρος κομματικών διαχωρισμών. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω. “

Συνέντευξη του Υποψηφίου Δημάρχου Αριστοτέλη Αργύρη Τσακνή στο Θέμα της Χαλκιδικής

 

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αριστοτέλη και υποψήφιος Δήμαρχος Αργύρης Τσακνής. Ο ίδιος δεν δίστασε να τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και για τους στόχους που έχει εν όψει των Δημοτικών εκλογών. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοσης της εφημερίδας μας. Τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις διαβάστε τις παρακάτω:

 

1) Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που σας έκαναν να αποφασίσετε να ηγηθείτε ψηφοδελτίου στις επόμενες εκλογές στον Δήμο Αριστοτέλη; 

Η επιθυμία μου να προσφέρω ακόμα περισσότερα στον τόπο μου είναι ο βασικός λόγος της απόφασης μου. Είναι πεποίθησή μου ότι με όραμα και σχέδιο μπορούμε να καταφέρουμε να βελτιώσουμε κι άλλο την εικόνα του δήμου και να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι στους συνδημότες μας. Επιπλέον, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, από τη θέση μου ως Αντιδήμαρχος, απέκτησα μία πολύτιμη εμπειρία, η οποία θα δράσει καταλυτικά για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια στην επόμενη θητεία, χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει καμία περίοδος προσαρμογής που θα την είχε ανάγκη κάθε νέος δήμαρχος.

2) Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αριστοτέλη σήμερα και ποια ήταν όταν αναλάβατε τον Δήμο το 2014;

Όταν η δημοτική μας παράταξη κέρδισε τις εκλογές το 2014 είχε να αναμετρηθεί με μία τεράστια οικονομική πρόκληση. Να αποφύγει την πτώχευση ο Δήμος Αριστοτέλη και ταυτόχρονα, να γίνει ανεξάρτητος οικονομικά. Με πολλή δουλειά, σχεδιασμό και καθημερινή εποπτεία των υπηρεσιών, καταφέραμε να ξεπεράσουμε μεγάλο μέρος των προβλημάτων, να διαχειριστούμε την καθημερινότητα με τις δικές μας δυνάμεις και να ευελπιστούμε πλέον σε ακόμη καλύτερες μέρες. Όλα αυτά έγιναν σε μία εποχή που οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν δραματικά σε όλους τους Δήμους της χώρας.

3) Θα ζητήσετε κομματική στήριξη εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών; 

Είναι πάγια θέση μου ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι χώρος κομματικών διαχωρισμών. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω. Η αυτοδιοίκηση είναι χώρος κοινωνικών συζεύξεων, έργου και προγράμματος. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό τόσο ως πολιτικό σύστημα, όσο και σαν τοπική κοινωνία, για να πάμε μπροστά.

4) Η Δημοτική παράταξη της οποίας είστε μέλος στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία;

Είμαι στην ευτυχή θέση να απολαμβάνω τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου που αποτελούν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του σημερινού Δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη. Τις επόμενες μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες να πάρω στήριξη τόσο από το σύνολο των μελών της δημοτικής παράταξης με την οποία συστρατεύτηκα πριν από 4 χρόνια, όσο και από άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αριστοτέλη.

5) Ανήκετε προσωπικά σε κάποιο Κόμμα;

Είμαι σαφώς ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος, υπό την έννοια ότι παρακολουθώ τις εξελίξεις και έχω άποψη, η οποία εκφράζεται μέσα από την άσκηση των εκλογικών μου δικαιωμάτων. Δεν έχω καμία κομματική θέση ή εξάρτηση και ούτε σκοπεύω να αποκτήσω όσο θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος μου είναι να συνεργαστώ με ανθρώπους άξιους της περιοχής, που θέλουν να δουλέψουν με αγνά κίνητρα για τον τόπο τους, ανεξάρτητα με το πού ανήκουν πολιτικά.

6) Θα ανανεώσετε πρόσωπα ή θα στηριχτείτε στους υπάρχοντες εκλεγμένους της σημερινής δημοτικής αρχής;

Είμαι ανοιχτός και συζητάω με πολλούς ανθρώπους που έχουν την ίδια επιθυμία με εμένα να προσφέρουν στην περιοχή μας. Το ψηφοδέλτιο της νέας δημοτικής μας παράταξης θα έχει σαφώς νέα πρόσωπα, εκ των οποίων πολλά θα ασχοληθούν για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση. Προσδοκώ να έχω μαζί μου πολλούς νέους ανθρώπους που δώσουν στη δημοτική αρχή τη φρεσκάδα και την όρεξη τους για πολύ δουλειά. Βέβαια, θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο μας και αρκετά άτομα από αυτά που πορευτήκαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στον Δήμο ή στην κοινωνία.

7) Σας προβληματίζει η απλή αναλογική και η εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ σχετικά με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Μελέτησα προσεκτικά τις αλλαγές που αφορούν στην εκλογική διαδικασία, αλλά και στη διοικητική οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν σημεία που με προβληματίζουν και άλλα που θεωρώ ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Μένει πάντως να αποδειχθεί στην πράξη αν θα ευνοήσουν ή θα δυσχεράνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διευκρινιστικές εγκύκλιοι ή ακόμα και τροπολογίες, που θα διασφαλίζουν λύσεις για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, καθώς δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν διοικητικά αδιέξοδα ή περισσότερη γραφειοκρατία.

8) Τι έχετε αποκομίσει από τα 4 χρόνια που είστε αντιδήμαρχος και σε τι θα σας βοηθήσει αυτή η εμπειρία σας;

Τα τέσσερα αυτά χρόνια εργάστηκα στο Δήμο Αριστοτέλη ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διοικητικών Υπηρεσιών. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για νευραλγικούς και εξαιρετικά ενδιαφέροντες τομείς. Τα οικονομικά και η διοίκηση είναι το αντικείμενο των σπουδών μου και η επαγγελματική μου ενασχόληση για παραπάνω από 20 χρόνια. Ο τομέας που μου κέντρισε ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και ήταν για εμένα κάτι το καινούργιο είναι ο τουρισμός, ο οποίος μου δημιούργησε τη πρόκληση για το πώς θα μπορέσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα ουκ ολίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και θα θέσουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει στην περιοχή.  Εν γένει η ενασχόλησή μου με τα κοινά μου έμαθε να συνεργάζομαι με ανθρώπους διαφορετικών χαρακτηριστικών και να αλληλεπιδρώ με τρόπο ώστε να γίνομαι ακόμα πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τους στόχους μου. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που η επιτυχία, μεταξύ άλλων, έγκειται στο να καταφέρει να πάρει κανείς τα καλύτερα στοιχεία από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή και να τα αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών και του κοινού καλού.

9) Πως αποφάσισε ένα τόσο καταξιωμένο στέλεχος επιχειρήσεων να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα για να ασχοληθεί με τη τοπική αυτοδιοίκηση; 

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι εύκολο ένας άνθρωπος να αφήσει μία καλή καριέρα και να ταχτεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν για εμένα μία δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν και μία απόφαση ζωής. Από την αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας, έμαθα δύο πράγματα. Πρώτον, την ομαδική δουλειά και δεύτερο τη προσήλωση στο αποτέλεσμα μακριά από προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα. Τις ίδιες αρχές εφάρμοσα και με την εμπλοκή μου στη τοπική αυτοδιοίκηση.  Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 2014 και ο λόγος ήταν ότι ήθελα να προσφέρω στον τόπο μου, στους συνδημότες μου και να συμβάλλω ώστε να καταλάβει αυτός ο τόπος τη θέση που του αξίζει. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει κανείς, όταν ασχολείται με τα κοινά, είναι διαρκή. Η ικανοποίηση όμως που νιώθει τη στιγμή που επιτυγχάνει κάτι που θα βοηθήσει τον συνδημότη ή τον τόπο του δεν μπορεί να μετρηθεί. Να διευκρινίσω ότι δεν με ενδιαφέρει να κάνω πολιτική καριέρα και ούτε θέλω να χρησιμοποιήσω την αυτοδιοίκηση για άλλους σκοπούς προσωπικής ανάδειξης. Θέλω να είμαι «αυτοδιοικητικός» και να προσφέρω ως τέτοιος στην κοινωνία, για όσα χρόνια μου το επιτρέψουν οι δυνάμεις μου.

10) Πως θα καταφέρετε να ισορροπήσετε ως Δήμαρχος σε έναν τόσο δύσκολο και διχασμένο Δήμο;

Η ισορροπία έρχεται μέσα από καλές προθέσεις, από έργα και από πράξεις. Πρέπει να δουλέψουμε για την ενότητα της περιοχής μας, αλλά ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε δράσεις που θα δώσουν πνοή στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Οφείλουμε να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές που θα δώσουν εναλλακτικές στην οικονομία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που θα στηρίζονται στις δυνατότητες του τόπου, ώστε να πάψει κάποια στιγμή να καλλιεργείται η θέση ότι τα μεταλλεία είναι ο «μονόδρομος» στην τοπική οικονομία. Θα υπηρετήσω τον τόπο με ένα δίκαιο τρόπο και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλλω στην ενότητα και στην ηρεμία της περιοχής, γιατί μας αξίζει όλους ένα καλύτερο μέλλον και όχι διχασμός και κοινωνικές αναταραχές. Στα τέσσερα χρόνια αυτής της δημοτικής αρχής έγιναν πολύ σοβαρά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας και πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Με σοβαρότητα, πράξεις και λέγοντας πάντα την αλήθεια

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.